BALKANLARDA POMAK TÜRKLERI KUMANLAR (KIPÇAKLAR) ASIMILE EDILMEK ISTENDI

Prof. Dr. Hüseyin Memisoglu'nun Balkanlarda Pomak Türkleri kitabini bir iki sene evvel okumustum. Bu kitap 69 sayfa idi. SImdi 125 sayfa olmus. Çok güzel, kaynak bir kitap. Türk Dünyasi Arastirma Vakfi , Istanbul-2005 Balkanlarda Pomak Türkleri kitabinin arka kapaginda Pr. Dr. Hüseyin Memisoglunun özgemisi ve bir de resmi yayinlanmis"Pr. Dr. Hüseyin Memisoglu 1937 yilinda Bulgaristan'in Kircaali Sancagina bagli Kayaloba köyünde dogdu. Yüksek ögrenimini 1964'te Sofya Üniversitesi'nde tamamladiktan sonra Sofya Sosyal Bilimler Akademisi'nin Tarih Kürsüsünde doktarasini verdi... 1984 yili Aralik ayinda Bulgar Yönetimi tarafindan Türk asillar üzerinde baslatilan SOYKIRIM hareketinin agirlasmasi sonucu Bulgaristan'da daha fazla kalmanin mümkün olmayacagi konusunda kesin karar vererek, Mart 1988'de Türkiye'ye iltica etti. Hacettepe, Bilkent, Süleymen Demirel Üniversitelerinde Tarih Bölümlerinde çalismalarini sürdürdü. Prof. Dr. oldu. 2004 yilinda emekli oldu... Bulgaristan Türklerinin maddi ve manevi varligi.. Türk azinligin bu ülkenin ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel hayattaki yeri ve diger konularda arastirmalar yaparak orada yayinlanan dört kitabinda, Yirmi ilmi ve elliden fazla ilmi popiler yazilarinda tarihsel verilerle Bulagristan Türkleri'nin yasamlarini dile getirdi. 1989'dan bu yana Türkiye'de "Bulgar Zulmüne Tarihi Bir Bakis", "Bulgaristan Türkleri'nin egitimi", "Bulgaristan'da Türk Kültürü", "Balkanlarda Pomak Türkleri", "Geçmisten Günümüze Bulgaristan'da Türk Egitim Tarihi", baslili kitaplarinin yani sira ilmi ve popüler makaleleri yayinlandi. Iki çocuk babasi olup kullandigi yabanci diller Bulgarca ve Rusça'dir.
BALKANLARDA POMAK TÜRKLERI KITABININ ÖN SÖZÜNDEN ALINTILAR
"Pomak Türkleri Rodoplar, Pirin ve Bati Trakya ile Vardar Makedonyasinin daglik bölgelerinde yasayan ve Islamiyet'i kabul etmis bir Türk toplulugudur. Onlar, zeki, cesur insanlar olup, daha ziyade hayvancilik, ormancilik, tarim ve ticaret ile mesguldürler. Sehirlerde oturanlarin çogu Türkçe konusmakta, köylerde oturanlar ise Pomakça ile birlikte az çok Türkçe de bilmektedirler...
Onlar, Türk Kültürü'nün ve Medeniyeti'nin Balkanlara yerlesmesi ve gelismesinde oldugu gibi, Osmanli Türkleri'nin bu bölgeyi kisa zamanda fethetmesine de önemli katkida bulunmuslardir.
Pomak Türkleri öncü, ardçi ve ileri kesif kollarinda aktif görevler almislar ve yüzyillar boyunca Osmanli Devleti'ne sadakatla hizmet etmislerdir. Fakat 1877-1878 Osmanli-Rus savasindan sonra Balkan ülkelerinin sinirlari içinde kalan bu Türk toplumuna karsi o ülkelerin yöneticileri tarafindan kâh siddet, kâh taltif metotlari uygulanarak ASIMILE POLITIKASI takip edilmistir... Pomak Türk okullari kapatilmis, bu okullarin Türk muallimleri pomak köylerinden uzaklastirilmistir... Türk imam ve hocalarinda Pomak Türkleri arasinda yasamalarina ve çalismalarina müsade edilmemistir. Ayrica Pomak Türkleri'ne Türkçe konusmayi unutturmak için Pomak çocuklarinin Bulgar, Grek ve Sirp milli okularina gönderilmeleri mecburi tutulmustur... Bu bakimdan Pomak Türkleri'nin çok üzücü hatiralarla dolu kederli bir tarihi vardir...
" Pomak Türkleri Kuman=Kipçak Türkleri'dir." diyor, Prof. Dr. Hüseyin Memisoglu.
Trakya'daki Pomak Türkleriyle ilgili olarak söylesimlerim sirasinda hepsinin ortak özelligi olarak "Türküz, Müslümaniz. Bu yüzden Türkiye'ye, anavatanimiza göç ettik." demislerdir.
Trakya'da herkes "BIZ KARAMANLIYIZ" demektedir. Biz de öyleyiz. Balkanlarda harman olmusuz.. "NE MUTLU TÜRKÜM DIYENE" derken gazi pasamiz Atatürk bizlerin Türk Bayragi altinda, özgürce, insanca, kardesçe yasamamizi istemistir... Mübadele ve Serbest Göçmen olarak Türkiye'ye gelen Balkan Türkleri, Muhacirler kardesimizdir bizim. Gazi Pasamiz Atatürk'e, Anavatanimiz Türkiye'ye minnettariz..
1965-1970 yillarinda Bayrampasa'da halam Hatice Ture yaninda 2,5 yil kalmistim. Çaliskan, ciddi insanlardir.. Halamin çocuklarini, torunlarini çok severim.. Makedonya Pirlepe Debreste 1929 Muhacirlerindeniz. Erzincan tarafina iskân hakkimiz çikmis. Dedem Mefail Demiraco Kirklareli'nde akrabalari oldugundan dolayi Kirklareli'ne yerlesmislerdir. Rahmetli Bekir Dogangün babam Irfan Demiraco'nun dayisidir. Haci Hamza Yanardag, Ismail Yanardag vs. akrabamiz olur.Amca=Emmi=Aco Demir adindaki amcamiz dedem Mefail Demiraco'nun çok sevdigi pehlivanlik yapmis oldugu amcasidir. Demiraco soyadimiz ordan gelmektedir... Balkanlarin mert, yigit, merhametli insanlarina, çaliskan, vatansever insanlarina selam olsun!...
TÜRKLER HIÇBIR ZAMAN HIÇBIR MILLETE SOYKIRIM UYGULAMADI.. KENDINI SAVUNDU.. Güçlü ve adaletli komutanlar, padisahlar ülkeyi adaletle yönetmeye çalisti. Her milletin zalimi vardir.. Hümanist, insancil bir dünyada yasamak arzumuz sonsuza kadar devam edecektir. En büyük ütopyamiz budur... Gerçek sevgiyi arayanlardaniz.. Isimiz çok zordur.
selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol