Geçen gün Babaeski'deydim. Zahireci arkadaşım Celal Yıkılmaz'la zahireciliğin son durumunu konuştuk. Benim babam ve amcalarım da zahirecilik yapmışlardı.
CELAL YIKILMAZ: "01 Haziran 2012 Günü İtibariyle Babaeski'deki Hayvan Ahırları Şehrin Dışına 1 Km Dışarıya Çıkarıldı. İmkânı olan şehir kenarında belediyenin gösterdiği yerde, kendi yerinde ahırını yaptı. Pek çok çiftçimiz iki veya üç hayvanını ahırda bakıyordu. Bu son durumda ineklerini satanlar oldu. Danalarını kestirdi. Besiciliğe son verdi. Babaeski için büyük kayıp oldu. Zahireciler yem satamaz oldu. On zahireciden beşi dükkânını kapattı. Böyle giderse zahireciler dükkânlarını kapatabilir.
Yem fabrikaları direkt olarak hayvan çiftliklerine yem satıyorlar. Zahireciler yem fabrikalarıyla rekabet edemiyorlar. Bazı un fabrikaları küresel ekonomik krizden etkilendi. Batanlar oldu" dedi. AB Uyum yasaları, kentleşme olayı her şeyi etkiledi. Toplu konutlar, apartmanlar arasında kalan hayvancılık yapan çiftçiler yavaş yavaş hayvancılığı bıraktı. Eski hayvancılık, koyunculuk kırsal kesimde bile azaldı. Geçen sene Paspala'daki kahveciyle eski günleri konuşmuştuk.
Paspala Köyü'nün Kahvecisi: "Çok Eskiden Herkeste 500 koyun, keçi vardı. Gençler şehirlere göç etti. Köyde yaşlılar kaldı" dedi. Talat Heral, Nazif Karaçam'la Trakya'nın derinliklerinde Trakya turlarımızla pek çok köyü gezip görmüştük. Söyleşiler yapmıştık.
Geçenlerde Lüleburgaz'da Hürfikir Gazetesi'nin Sahibi Mahir Altan'la gazeteciliği konuştuk. MAHİR ALTAN: "Ankara Gazi Üniversitesi İşletme Fakültesi Mezunuyum. Resmi anlamda yirmi yıllık gazeteciyim. Babamın adı da Mahir Altan'dır. Babadan gazeteciyim" dedi.
Lüleburgaz Eski Sanayi'de Oto Parçacılığı Yapan Yılmaz GÜLER: "Trakya Üniversitesi makine mühendisliğinden mezun oldum. Bulgaristan Kırcaali 1970 göçmenlerindenim. Eşimde 1989 Kırcaali göçmenlerindendir" dedi. Trakya'da Balkan Göçmenleri, Muhacirler Yaşar…
Seramik, Cam Sanatçısı SERPİL ÖZCENGİZ: "Kırklareli Hıdrellez Kakava, Karagöz Festivali'nde bir sergi açacağım. Babaeski Tarım Festivali'nde Seramik, cam eserlerimin sergisini açmayı düşünüyorum" dedi. Cam atelyesinde Serpil Özcengiz'in öğrencileri panoya bir yazı asmışlar: "CANIM ÖĞRETMENİM SİZİ ÇOK SEVİYORUZ…"
Her mesleğin öğretmenleri, ustaları vardır. Lüleburgaz Ekin Atelyesinde Seramik, Cam Sanatını Serpil Özcengiz öğretiyor. Gençlere, öğrencilerine faydalı oluyor. Lüleburgazdaki sergisine Kırklareli Valisi Mustafa Yaman da katılmış. Kırklareli'ndeki seramik cam sergisi çok güzeldi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol