13.09.2103 günü Babaeski'nin Büyükmandıra Beldesindeydim. Büyükmandıra Çok Programlı Lisesi müdürü Bora ÜÇKÜL'dür. Okulun kapılarının yenilendiğini, çatıların onarıldığı, öğrenci sıralarının yenilendiğini gördüm. Okulun havası güzelleşmiş. Tanju Bayraktar Ortadoğu Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliğini kazanmış.
Tanju BAYRAKTAR: "Jeoloji Mühendisi yer bilimcisidir. Maden mühendisi yerin altında bulunan madenleri araştıran kişidir. Jeofizik deprem bilimidir. Sizin Bir Trakya Sevdalısı kitabınızı incelemiştim."dedi. Bir Trakya Sevdalısı kitabımı Tanju Bayraktar'a imzalayıp armağan ettim. Gençlerimiz canımızdır. Her şeyimizdir. Yorgun Demokrat bir ruhum var. Yıllarca Türk ve Dünya Tarihini öğrencilerimize anlattık. Makedonya'ya imkânsızlıklardan gidemedim. Bursa'da akrabalarımız var. Bursa'yı Çanakkale Şehitliklerini gezip görmek istiyorum. Yaşam para olmuş. Ekonomik krizler insanları perişan etmiş.
Rahmetli Neşet Ertaş'ın türkülerini dinliyorum. Güzel bir gün için müzik yayını TRT Müzik kanalında güzel bir program. Cumartesi günü gazeteye yazı hazırlıyorum. Günün erken saatleri…
İnsanlık barış içinde sevgiyle yaşasınlar. İslam dünyasına gerçek demokrasi, kardeşlik, barış gelsin… Emperyalist oyunlar, savaşlar İslam âlemini darmadağınık etmesin. Huzur gelsin. Yaşam güzelleşsin. Yaşamak güzel şey be kardeşim" demiş Nazım usta… Şairler bu dünyanın romantik ruhudur. Savaşsız bir dünya ütopyadır.
Büyükmandıra Merkez Cami Hicri 1313. Cami avlusunda Kavasoğlu İbrahim Pehlivanın mezarını ziyaret ettim. "Lofça Muhacirlerinden Babıatik Kazalı Mandıra Kariyesinden cennet mekan Sultan Abdülaziz Han Hazretinin Başpehlivan'ı Merhum ve Mağfur Kavasoğlu İbrahim ruhuna Fatiha. (D:1833 - Ö:1907)
Cami bahçesinde Osmanlı mezarlarının taşları ve mezarları var. Belediye'de ki memura Büyükmandıra'nın nüfusunu sordum "2012 yılına nüfusumuz 3606." Dedi. Mezar taşlarından birinde Türkçe yazan yazı: "Lofça muhacirlerinden İbrahim oğlu Molla Hasan Güneri Ruhuna fatiha. 1830-1913"
Mandırada Çölgeçen peyniri lezzetlidir. Et köfte, piliç lokantaları çok güzeldir.
Eski Bakkallardan İbrahim Güldiken ile sohbet: "Kırklareli Erkek Sanat Okulu Mezunuyum. Dedem 93 Harbinden sonra Bulgaristan Kırmızıdağ'dan Büyükmandıra'ya gelip yerleşmiş. Babam burada doğmuş. Yaşım 71 1968 yılında Almanya'nın Bremen şehrine işçi olarak gitmiştim. 1970 yılında döndüm. Maddi birikim yapamadığım için dönmüştüm. Sizin yöresel yazılarınızı, söyleşilerinizi takdir ediyorum. Geçmişi araştırıp bugüne taşıyorsunuz. Gelecekteki genç yazarlara örnek oluyorsunuz. Pomak Türkü'yüz. Bulgaristan'dan 1935 yılında gelenlerde oldu." Dedi.
"Kaçamağı Pomak Türkleri çok sever." İbrahim Güldiken: "Kaçamak sıcakken toz şekeri koyuyoruz. Kaçamağın tatlısınıda böylece yapmış oluyoruz. Kaçamağa pekmez dökenlerde oluyor. Kaçamağın tuzlusu da kızartılmış tereyağ banıpta yenir. Yoğurda kaçamak doğranıpta yeniyor. Kaçamak mısır unundan yapılır.
Yeni nesil bunları bilmiyor. Eski kara değirmenlerde yapılan un güzel olurdu.
Matematik öğretmenimiz. Necmettin Efe bizlere bazen "Hayat Bilgisinden yaşamdan biraz söz edelim çocuklar." Derdi.
Çok milliyetçi, çok değerli öğretmenlerimiz vardı." Dedi. Teşekkürler. Öğretmenlik ayırım yapmadan öğrencilerini topluma kazandırmaktır. Onlara eşit davranıp bilgiyi sunmaktır. Hümanist bir yüreğimiz vardı.
Eski günleri bazen özlüyorum. Trakya'm sonsuza kadar kalbimdesin…
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol