Geçenlerde Babaeski’de yağ fabrikatörü AYHAN SEZER'İN Danışmanı FAHRETTİN TUNCEL'le AYHAN SEZER'İN çalışmalarını konuştuk: '' FAHRETTİN TUNCEL Ayhan Sezer Ayçiçeği, Soya, Mısır, Koza yağ fabrikalarını Bandırma’ya kurdu. Ayhan Sezer Arnavutluk Devlet Başkanı Salih Barişa tarafından Arnavutluk tarafından Arnavutluk Fahri konsolosu yapıldı. Yağ fabrikatörü Ayhan Sezer Arnavutluk'a ihracat ve ithalatta yapıyor. Arnavutluk yeni yeni gelişiyor. Balkan ülkelerinin Türkiye ile dostluk ticari ve ekonomik olarak ortak gelişmelerin gerçekleşmesi toplumların refah içinde yaşaması için büyük gayretler gösterilmelidir. Mekke'de kutsal yerlerde 2012 yılında Arap esnafı Türk parasına büyük önem veriyordu. Bir Türk Lirası orada iki liraydı. Parası olan hayır yapar'' dedi.
Ayhan Sezer'in Danışmanı Fahrettin Tuncel'le bir saat Türkiye'nin kalkınması sorunlarını konuştuk. Sohbet ettik. Eskiden Kırklareli'nde Babaeski'de un, yağ, fabrikaları vardı. Ham yağ üreten fabrikaların önünden köylerden gelen çiftçiler teneke teneke yağ satın alırdı.
Yağ tenekelerini Lehimleyen Lehimci yaşlı ağabeyle geçen gün bir kahvede karşılaşıp sohbet ettik. Kırklareli Karakaş Mahallesi Gazhane Sokağı sonunda, eski tekel binasına karşı Ahmet Ziya Çetintaş ve oğullarının, Kasap Yakup Gürel'in un, yağ fabrikaları vardı. Eski Tekel bahçesinin duvarları dışında Sakarya gazozu satılırdı. ''Buz gibi Sakarya gazozu..'' diye bir göçmen evladı bağırıp dururdu. Gazozların üzerine buzhaneden alınmış buzlar konurdu.
Buğdayını, ayçiçeğini satan çiftçimiz un, yağ tenekeleri, kepek çuvallarıyla çiftçimiz köyüne dönerdi. Hanlarda kaldığı olurdu. Toptancı bakkallardan, Kırklareli bakkallarından köylümüz alışveriş yapardı. İbrahim Gürver ve Ahmet Gürver Kardeşlerin toptancı bakkalları Akbank'ın arka sokağındaydı. Haham Abramavilin damadının da aynı sokakta toptancı bakkal dükkânı vardı. Türk, Yahudi manifaturacılardan köylüler düğünleri için her şeyi parasını harmanda vermek koşuluyla alışveriş yaparlardı. Harman sonunda panayırlar olurdu.
Pehlivanköy PAVLİ Panayırı sonbaharın en kalabalık en güzel panayırıdır. Belediye Başkanı Hüseyin Açıkkel'dir. 2014 yılı Pehlivanköy panayırı güzel geçmiş. 2012 yılında fotoğrafçı Talat Heral ve yazar Nazif Karaçam'la Pehlivanköy panayırına uğramıştık. Yerel Önadım-Kırklar Haber gazetelerinden birisinde Pehlivanköy Pavli panayır gezi notlarımı yayınlamıştım.
Lüleburgaz’da avukat arkadaşım Pehlivanköylü İbrahim Güleryüz Pavli panayırının hikâyesi yanında Bulgar çeteleriyle savaşan Türk çetelerin hikâyesini anlatmıştı. Gazeteye yazmıştım. Yerel yazar ve tarihçilerin, gazete yazılarında önemli araştırmaların varlığı topluma kültürel, tarihsel bir katkı yapar… Nostaljik yazıların tarihsel kültürel bir hatırası vardır.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol