Aylik hakem testleri ve seminerlerden izlenimler

Hakemler sinifi geçti
Önceki gün Kirklareli Amatör futbol liglerine göre yapan hakemler, saat1200'da kondüsyon testine tabii tutuldular. Her ay periyodik olarak yapilan testlere, ilimizde görev alan hakemlerin katilimi %100'e yakindi.
Il Hakem Atama Sorumlusu Bekir Açan, Il Hakem Kurulu Baskan Vekili Nurettin Sucuoglu ve Raportör Necmi Altintas yönetiminde gerçeklestirilen test, ilimizdeki hakemlerin kondüsyon durumlarinin tespiti için büyük önem tasiyordu.
12 dakikada en az 2600 metre kosmak zorunda olan hakemler, yaptiklari antrenmanlarin sonucunu aldilar ve test sonunda hepsi sinifi geçmeyi basardi.
Test tamamlandiktan sonra kisa bir söylesi gerçeklestirdigimiz il Hakem Atama Sorumlusu Bekir Açan, hakemlerimizin amatör liglerdeki müsabakalari layikiyla yönetebilecek fiziksel güce sahip olduklarini ifade etti
Gözlemcilerin egitim semineri
ilimiz gözlemciler egitim semineri geçtigimiz Cumartesi günü Gençlik ve Spor il Müdürlügü toplanti salonunda yapildi. Saat 13.00da baslayan toplanti 14.30 a kadar devam etti. Gençlik ve Spor il Müdürlügü toplanti salonunda yapilan seminere Kirklareli il Gözlemciler Kurulu Baskani Sezai Akcan, Hakem Atama Sorumlusu Bekir Açan, Hakam Kurulu Baskan Vekili Nurettin Sucuoglu, Raportör Necmi Altintaç, il Gözlemciler Kurulu Vekili Taner Ersen , Kirklareli Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Futbol il Tertip Komitesi Baskani Cafer Yüce ve Kirklareli Amatör ligleri Hakem Gözlemcileri katildi. Cafer Yüce Seminerde yaptigi konusmasinda "gözlemcilere yönelik oynanan maçlarda detay, durum ve netlik kurallarina uygun detayli bilgileri almak zorundayiz. Durum nedir seyirci veya bir baskasi için bunlari rapor halinde yorumlayarak seyirci durumlari yazilmalidir. Bunun disinda oynanan mücadele ile ilgili tüm olaylar verilen raporlara yazilmak zorundadir. Raporlari zamaninda göndermemiz gerekiyor. Sizlerle geçmis yillarda bu kadar çok bir araya gelemiyorduk.
Bizim kurulumuz her çarsamba toplaniyor. Bunun için sizden gelen gözlemci raporlarina ve hakemlerin raporlarina ihtiyacimiz var. Gözlemci raporunda herseyin açik bir sekilde yazilmasi gerekiyor. Hepimiz bu toplantilara katilip sorunlarimizi hep birlikte paylasirsak bizim için daha faydali olacaktir. Sizler huzurunda kurulunuza tesekkür ediyorum" diyerek konusmasini bitirdi. Hakem Atama Sorumlusu Bekir Açan seminere katilanlara hakemlerin daha basarili olabilmelerini saglamak için seminere katilanlara hakemlere yönelik kurallari içeren karar kriterlerini okudu.
Karar Kriterleri
Ciddi faullü oyun
Oyuncunun;
1.Niyeti topa mi rakibe mi?
2.Hareketinin hizi ve siddeti nedir?
3.Topla oynama sansi var mi?
4.Rakibin sagligini tehlikeye sokup sokmadigi?
Bariz gol sansi
1.Topun kontrol olasiligi
2.Hücum eden oyuncunun pozisyonu
3.Hücum hareketinin yönü (oyuncunun ve topun yönü)
4.Kale çizgisine olan uzaklik
5.Hücum, serbest vurus veya penalti vurusu gerektiren bir kusurlu hareketle durdurulmasaydi golle sonuçlanir miydi?
Olasi akini önleme
1.ihlalin yeri
2.Oyuncunun topla oynama sansi
3.Takim arkadaslarinin pozisyonu
4.Rakip oyuncularin pozisyonlari
5.Kale çizgisine uzakligi
6.Kusurlu hareketle durdurulmasaydi, hücum birkaç saniye içinde gelisebilirmiydi?
Avantaj
Avantaj; kullanma riski yerine, özellikle fiziksel ihlal için serbest vurus karari vermek daha büyük yarar saglayacaktir.
1.Topun, kendi kontrolü altindayken bile bulundugu pozisyonda tutulmasinin,
2.Geriye pas verilmesinin
3.Savunma oyuncularinin baskisina maruz kalmanin avantaj saglamasi ender bir durumdur.
4.ilke olarak avantaj, muhtemel hücum veya bariz gol sansinin dogabilecegi durumlarda oyunun devam ettirilmesidir.
Avantaj
Ayrica
1.ihlalin sahanin neresinde oldugu
2.Faul yapan oyuncuya ihtar verildi mi?
3.Faul yapan oyuncuya direkt kirmizi kart gösterilip oyundan ihraç edilecek mi?
Hakemin, kusurlu hareketi yapan oyuncuya ikinci sari kart veya direkt kirmizi kart göstermeyi düsünmesi halinde avantaj dikkate alinmamali, derhal serbest vurus verilmelidir.
Elle oynama
1.El mi topa yoksa top mu ele degmistir?
2.Oyuncunun elleri veya kollari "dagal" konumda midir?
3.Oyuncunun, elini veya kolarini yukari kaldirmasi cezalandirilmalimidir?
4.Oyuncu topun eline çarpmasini önlemeye çalisiyor mu?
5.Oyuncu topun eline çarpmasini önleyebilir mi?
6.Elini veya kolunu topa degmesi için kisitli olarak mi kullaniliyor?
Barajlar
1.Top, ihlalinin yapildigi noktaya konmali
2.Hücum eden takim çabuk SV kullanmaya karar vermisse, vurus için düdük isaretini beklemeleri çok açik olarak anlatilmali
3.Hakem öncelikle topun önündeki savunma oyunculari ile ilgilenmeli
4.Baraji açarken adimlama yapilmali, barajin ortasina dogru degil kenarina dogru gidilmeli ve ayni anda topun yeri kontrol edilmeli
5.Dogru yerde durulmali (topu, baraji ve yeri kontrol edebilmeli)
6.SV için isaret verilmeli, vurustan önce yaklasan olursa ve gol olmamissa ihlali yapana ihtar verilerek vurus tekrar edilmelidir.
7.Vurusun tekrari halinde, topun ayni yere kondugundan emin olunarak ayni yöntem bastan uygulanmalidir.
Hakem atama sorumlusu Bekir Açan karar kirterlerini okumasindan sonra Gözlemcilerin Egitim semineri istek ve temenniler ile son buldu.
Hakemlerin Egitim Semineri
14.30da son bulan Gözlemci Egitim Seminerinin ardindan Hakemler için hazirlanan Egitim Seminerine geçildi.
Hakemlerin Egitim Seminerine il Hakem Kurulu Baskani Hasan Basdemir ve Kirklareli Amatör ligleri hakem gözlemcileri ve Amatör liglerin hakemleri katildi. Hakemlerin Egitim Seminerinde Hakemler antrenman sayilarini yükseltmeleri ve hakemligin eskisi gibi kolay olmadigi bunun için dikkatli bir sekilde maçin takip edilip yorumlarin ona göre yapilcagi bildirildi. Ayrica Kirklareli Amatör futbol liglerinde görev alan bütün hakemlerin genel olarak basarili maçlar çikarttigi vurgulanan seminer 15.30 siralari sona erdi.

Paylaş

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol