Ayçiçeği tarlada mı kuruyacak?

Kırklareli’de ayçiçeği üreticilerinin sorunları devam ediyor.
Trakya çiftçisinin zor zamanlar geçirmesine sebep olan fiyat ve hastalık etkileri, bu yıl kalitenin yüksek olmasını da akıllardan sildi. Çiftçinin cebine büyük darbe vuracak gibi görünen şartlar, çiftçinin belini büktü.
Önce fiyat vurdu
Ayçiçeği üreticisinin büyük bir merakla beklediği fiyatı göremedi. Ayçiçeğinden önce açıklanan buğday fiyatları, kötü haberin belirtileri oldu adeta. Buğday üreticilerinin ardından beklediği fiyatı bulamayan ayçiçeği üreticilerine bir darbe de hastalıklardan gedi.
Köse hastalığı vurdu
Ayçiçeğinin ekildiği dönemlerde tespit edilmesiyle sökülen tarlalar oldu. Ancak tespit edilmeyip ilerleyen safhalarda tespit edilen hastalıkla mücadele için pek bir seçenek kalmadı. Yeniden dikim yapan üreticilerin de aynı risk ile mücadele etmesi ise yıl içerisindeki masrafları arttırdı. Masrafların artmasının ardından istediği fiyatı bulamayan çiftçiler, bir darbe de köse hastalığından yedi.
5-10 yıllık risk
Hastalığın görüldüğü tarlalarda gerekli müdahalelerin ardından, aynı hastalığın toprakta hayatta kalma süresi 5-10 yıl olarak ifade edildi.
Ziraat Odası Başkanlığı’nın verilerine göre 750 bin dönümde, 200 bin ton ayçiçeği üreten Kırklareli bu yıl büyük zorluklar ile mücadele ediyor. Yüksek sıcaklıkların sebep olarak gösterildiği köse hastalığı, çiftçiye son darbe oldu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol