Makedonya'nın kuzeydoğu bölgesinde yer alan Kratova şehrinde yaklaşık 40 yıldır ayaklar altında çiğnenen ve 400-450 yıllık bir camiye ait olduğu düşünülen Osmanlı itâbesi, bir evin bahçesinde yazıları üst kısma dönük olacak şekilde betonla sabitlenmiş şekilde bulundu. Kırklareli Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş'un devlet makamlarıyla iki yıl süren resmi yazışmaları ve ısrarlı girişimleri sonucunda, ev sahiplerinin mukavemetine rağmen ayaklar altında kalmaktan kurtarılan kitâbe, geçici olarak Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nde koruma altına alındı.
Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Karakuş, kitâbenin uzun yıllar ayaklar altında çiğnenmesinden dolayı yazılı kısımlarının büyük bir kısmının silinmiş olduğunu söyledi. Kitabenin 40-50 yıl önce yıkılan Osmanlı camileri Fatih ya da Sultan Süleyman Camii'ne ait olduğunu düşündüklerini ve bu durumun ayrıntılı incelemeyle netleşeceğini belirtti.
Öğretim Üyesi Karakuş, yaklaşık 650 yıllık bir Osmanlı şehri olan Kratova'da birçok Osmanlı eserinin tahrip edildiğinin ve medeniyetimizin emanetleri olan her taşın farklı yerlerde çok uygunsuz şartlar altında bulunduğunun altını çizdi. Bulunan kitâbenin gerekli incelemeler ve işlemler yapıldıktan sonra müzede koruma altına alınacağını ifade eden Karakuş, Balkanlar'da son derece olumsuz şartlarda bulunan Osmanlı mirası her taşın kurtarılması için çabaların kararlılıkla süreceğini kaydetti.
Ayaklar altında çiğnenen 450 yıllık kitabe, sonunda kurtarıldı
Kırklareli Üniversitesi'nde görevli başarılı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş ısrarlı girişimleri sonucunda Makedonya'da bir evin bahçesinde betonla sabitlenmiş şekilde 40 yıldır ayaklar atlında çiğnenen kitabeyi sonunda kurtarılarak daha sonra müzeye alınmak üzere geçici olarak Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nde koruma altına alındı…
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol