Av. Uzun'dan Kadınlar Günü açıklaması

Kırklareli Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Tülay Uzun, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Kadın Hakları Komisyonu adına yapılan açıklamada kadınların maruz kalmış olduğu sorunlara değinen Uzun, "8 Mart, kadınların eşit işe eşit ücret, günde sekiz saat çalışma ve doğum izni talepleriyle 1857 yılında başlattıkları eşitlik mücadelesinde, hakları uğruna can verdiği gündür" dedi.

Kadın Hakları Komisyonu Başkan Av. Tülay Uzun, düzenlediği basın açıklamasında kadının iş ve toplumsal hayatta sayıca önemli yer aldığını buna rağmen hak ettiği noktada olmadığını vurguladı. Av. Uzun "Kadınlar, Dünya nüfusunu % 50'sini, yeryüzündeki toplam işgücünün üçte ikisini oluşturur. Ancak kadınlar dünya gelirinin % 10'unu almakta ve dünyanın tüm mal varlığının % 1'ine sahip bulunmaktadır. Yaşamın bütün alanlarında çalışma alanında, istihdamda, karar alma mekanizmalarında, politikada kadınlar nüfus oranında temsil edilmemektedir" dedi.
Günün önemini anlamak gerekiyor
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla gerçekleşen basın toplantısında, açıklamaya katılan bayan avukat arkadaşlarını da çiçek ile karşılayıp kadınlar günü kutlayan Av. Uzun, günü kutlayıp önemini de iyi anlamak gerektiğini vurguladı. Av. Uzun "Günümüzde 8 Mart'lar, kadın sorunlarına çözüm önerilerinin kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması ve kadına yönelik şiddete son verilmesi isteminin biz kez daha dile getirildiği; Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslar arası bir gündür" sözlerini dile getirdi.
"Çocuk gelin, çocuk anne"
Kırklareli Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Tülay Uzun yaptığı basın açıklamasında, küçük yaşta evlilik ve çocuk sahibi olmanın da kanunlarca önlenmesi gereken bir durum olduğunu dile getirerek, bu durumun da kadın haklarında kanayan bir yara olduğunu dile getirdi. Av. Uzun çocuk gelinler sorunun her yönüyle ele alınması gerektiği vurgulayarak "Çocuk Hakları insan haklarının somut içeriğini oluşturur. Çocuk gelinler sorunu, yoksulluk, ataerkil zihniyet, çok çocuklu aile yapısı, kadın eğitimsizliği, kadının statünsün düşüklüğü, toplumsal cinsiyet ayrımcılığı gibi çok yönlü nedenlerden kaynaklanmaktadır. Çocuk Gelin, Çocuk Anne olgusunu beraberinde getirmekte, erken yaşta evlilikler kız çocuklarının cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarını ihlal etmekte ve anne-bebek ölümlerine yol açmaktadır. Çocuk gelinler sorunu her yönüyle ele alınmalı, kız çocukların eğitimi, okula devamları, istihdama katılımları desteklenmeli, ülkemizde sürdürülebilir kalkınmanın etkin bireyleri haline gelmeleri sağlanmalıdır" dedi.
"Bunlar hepimizin sorunu"
Yaptığı açıklamada kadınların karşı karşıya kaldığı sorunların toplumsal bir sorun olduğu ve bu konuya karşı duyarlı olunması gerektiğini vurgulayan Av. Tülay Uzun, "Bu güzel dünyada yalnız yaşamıyoruz" dedi. Av. Uzun, "İnsan hakları evrensel bildirgesi ve uluslar arası güvence altına alınmış bulunan kadının insan haklarını tanımak ve geliştirmek ve kadına yönelik şiddeti önlemek; uluslar arası kuruluşların, siyasi iktidarın ve devletlerin olduğu kadar, medyanın, toplumun, hepimizin sorumluluğundadır" sözlerini dile getirdi.
Sözlerini kutlama ile sonlandıran Kırklareli Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Tülay Uzun, "Birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 8 Mart'ta; bütün dünya ve ülkemiz kadınlarının Dünya Kadınlar Gününü Kutluyor; kadınların birey ve vatandaş olarak haklarının korunması yolunda yürüme azminde olduğumuzu basına ve kamuoyuna duyuruyoruz" dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol