Av Sezonu 15 Ağustos’ta start aldı

Türkiye'de 2015-2016 av sezonu 15 Ağustos'ta Bıldırcın ve üveyik avı ile başladı. I. Grup Kuşlar için av sezonu 22 Kasım 2015'te sona erecek. İkinci grup kuşlardan kınalı keklik, kum kekliği ve kaya kekliği avı ise 17 Ekim 2015 tarihinde başlayacak ve 3 Ocak 2016’da da sona erecek. 2015-2016 av sezonunda avcılarımızın avlanma belgesi, avlanma pulu ve avcılık sertifikası olması şarttır. Bu belgeler olmadan kesinlikle ava çıkılması yasaktır. Bu karar Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Merkez Av Komisyonu’nun kararıdır. Avcılık yapanlar mutlak suretle bu belgeleri almaları gerekir. Avcılarımız birinci hafta çarşamba, cumartesi, pazar ve resmi tatil günleri av yapabilirler. Onun dışında av yapmaları yasaktır

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca'nın başkanlığında geçtiğimiz günlerde Ankara'da toplanan Merkez Av Komisyonu (MAK) 2015-2016 av döneminde uygulanacak avlanma usul ve esaslarını belirleyen kararlar aldı.
İlimiz Kırklareli’nin de aralarında bulunduğu Marmara Bölgesi’nde 15 Ağustos’ta I. Grup Kuşlar ile başlayan av sezonu, 22 Kasım 2015’te sona erecek.
II. Grup Kuşlar için av sezonu Kınalı Keklik, Kum Kekliği ve Kaya Kekliği avı ile 17 Ekim 2015 tarihinde başlayacak ve 03 Ocak 2016’da da sona erecek. III. Grup’ta Sakarmeke, Sakarca, Yeşilbaş, Boz Ördek, Fiyu, Çamurcun, Macar Ördeği, Tepeli Patka Kılkuyruk, Elmabaş Patka, Çıkrıkçın, Suçulluğu, Kava Güvercini, Tahtalı, Karatavuk, Ördek Ardıç ve Çulluk Avı 17 Ekim 2015 tarihinde başlayıp, 21 Şubat 2016 tarihinde sona erecek. IV. ve son grup kuşlar için Av sezonu 15 Ağustos’ta başladı. Alakarga, Küçük Karga, Ekinkargası, Leşkargası ve Saksağan avı 21 Şubat 2016’da son bulacak. 

I.Grup Memeliler’de yer alan Yabani Tavşan, Adatavşanı, Tilki ve Kaya Sansarı avı 17 Ekim 2015’te başlayıp, 03 Ocak 2016’da son bulacak.
II.Grup Memeliler’de yer alan Yaban Domuzu ve Çakal avı ise 15 Ağustos’ta başladı, 21 Şubat 2016’da sona erecek.
Üniversite temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, avcılar ve kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan komisyonda, avlanma süreleri ve günleri, il genelinde avlanması yasaklanacak av hayvanları, günlük avcı başına avlanma limitleri, koruma altına alınacak av hayvanları, avlanmasına izin verilecek av hayvanları, avlanmanın yasaklandığı sahalar, avda kullanılması yasaklanan araç ve gereçler ile bunların özellikleri, yasaklanacak avlanma şekil ve usulleri karara bağlandı.
Avına izin verilen av hayvanları Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmi tatillerde avlanabilecek. Bu avlanma günlerine ek olarak yaban domuzu bıldırcın ve üveyik avı salı günü de yapılabilecek.
MAK kararları doğrultusunda avcı başına bir av günü için ve türlere göre avlanma limitleri de belirlendi. Av limitleri ise Saksağan 15 adet, bıldırcın 10 adet, üveyik 8 adet, kaya güvercini 6 adet, Sakarmeke ve çulluk 4’er adet, karatavuk, öter ardıç 3’er adet, Tahtalı ve sakarca 3’er adet, kınalı keklik, kum kekliği ve kaya kekliği ise 2’şer adet, Alakarga ve suçulluğu 1’er adet olarak belirlenirken, memelilerden yaban tavşanı avı da 1 adet, ada tavşanı 2 adet, Yaban domuzu 2 adet ve Kaya Sansarı 2 adet olarak sınırlandırılmıştır. Yasadışı avcılığın önlenmesi amacı ile çalışmalar aralıksız devam edecek. Avcılığın sürdürülebilir olarak devam etmesi için yaban hayatının ve avın korunması, belirlenen kurallar çerçevesinde avın yapılması gerekmektedir. Tüm avcılarımızın avcılık kurallarına uymalarını tavsiye ediyoruz.
Ancak bulunduğu ilin dışına avlanmaya gidecek avcılar beyanları doğrultusunda, birbirini takip eden ava açık iki gün, av dönüşlerinde bagajlarında avcı başına iki günlük limiti bulundurabilecek.
Bu av döneminde av turizmi kapsamında avına izin verilenler hariç Bakanlık tarafından koruma altına alınan yaban hayvanları ile Bakanlık tarafından av hayvanı olarak belirlenen yaban hayvanlarından MAK'ca koruma altına alınan av hayvanlarının avlanması yasak olacak.
Orman Genel Müdürlüğü veya diğer kurumlarca ağaçlandırılmış, erozyon kontrol çalışması yapılan etrafı çitle çevrilmiş ikaz ve işaret tabelalarıyla belirtilmiş sahalar ile çitle çevrilmiş olmasa dahi üzerinde fidan bulunan sahalarda, tabii gençleştirme çalışması yapılan sahalar ile toprak koruma alanlarında, arboretumlarda, orman içi dinlenme yerleri, piknik ve mesire alanlarında, şehir ormanlarında, etrafı hendek veya herhangi bir şekilde çevrilen yerlerde, ekili alanlarda, yoncalık, çayırlık, muhafaza işareti konmuş çayırlık, bağ, bahçe ve fidanlıklarda sahibinin rızası olmadan avlanmak yasak kapsamında yer aldı.
Karayolları Genel Müdürlüğü haritasında belirtilen yollarda, avlanmanın yasak olduğu karara bağlandı.
İl, ilçe, belde, köy ve benzeri meskun yerlerde ve özel avlak sınırlarına 300 metre mesafe içinde avlanmak, kılıfında olmadan açıkta tüfek ve köpekle dolaşmak da yasaklar arasında bulunuyor. Ayrıca, 2015-2016 dönemine ait MAK kararları kitabı, ava açık ve kapalı alanları gösterir harita ile av hayvanları kitabı avlanma izin ücretini ödeyen avcılara ücretsiz verilecek.
Kırklareli’de Keklik Avı yasak
MAK tarafından koruma altına alınan av hayvanları, o il ve ilçe sınırları içersinde kalan ilan edilmiş devlet ve genel avlaklarda da avlanamayacak.
Bu bağlamda Marmara Bölgesi’nde kalan ilimiz Kırklareli’de Keklik avı yapılamayacak.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol