Atatürk'ün öğrencilerinden gururlandıran hareketler

Tarihsel bir geçmişi olan. Örf, adet, geleneklerimize kadar işleyen kültürel bir miras gibi nesilden nesile aktarılan ve asırlardır varlığını muhafaza eden halk oyunlarımız Kırklareli'nde okullarımızda ilköğretim bu konuda yeteneği ve eğilimi olan öğrencilere birinci sınıftan itibaren öğretilmeye ve eğitilmeye yıllardır devam ediyor.
Atatürk ilköğretim okulu yıllardır halk oyunları konusunda
Kırklareli bölgesinde usta yetiştiriyor
Kırklareli bölgesinde bulunan profesyonel ve liseler bazında faaliyette olan halk oyunları guruplarının temelini  Atatürk İlköğretim okulundan folklör eğitimini alıp mezun olan Atatürk İlköğretim okulu öğrencileri oluşturuyor. Bunun bilincinde olan okul yetkilileri ise  yıllardır süren çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.
Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasının ardından Atatürk İlköğretim okulunda halk oyunları bir diğer adı ile folklör çalışmalarıda başladı. Türkiye genelinde bir çok okulda bu faaliyetlere resmi günler yaklaştığında zaman ayrılmasının yanlış olduğunu belirten Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü Bünyamin Çetin olması gerekenin devamlı eğitimde olan ve kendini yenileyen bir halk oyunları gurubunun olması olduğunu belirtti.
Antrenör Gideroğlu'ndan halk oyunları hakkında bilgiler
Müdürü olduğu Atatürk İlköğretim okulunda yeni yapılanma içinde olan kapalı spor salonlarını da gezdiren ve minik halk oyunları gönüllülerinin çalışmalarını halk oyunları antranörü Kemal Gideroğlu ile yaparken izleme fırsatını veren Çetin halk oyunları konusunda antrönör Gideroğlu ile gazetemize bilgiler verdi.
Halk oyunları bir diğer adı ile folklörümüzün küçük yaşlardan itibaren öğrenilmesi gerektiğinin altını çizen halk oyunları antranörü Gideroğlu şunları söyledi.
Ders olarak bile verilebilir
"Halk oyunları ve folklör küçük yaşlardan itibaren çocuklarımızın hem bünyesine hem de zihnine yerleştirilmesi gereken bir olgudur. Ağaç yaşken eğilir sözünde ki gibi küçük yaşlarda bu eğitimi alan bireyler bir ömür boyunca bu alt yapıdan faydalanacaktır. Hem boş zamanlarımızın değerlendirilmesinde hemde zararlı alışkanlıkların ötelenmesinde öğrenciler adına en önemli okul derslerinden biri olması gereken bir branj olarak çıkıyor karşımıza. Tarihimizde önemli bir yeri olan ve her yöreye göre değişkenlik gösteren halk oyunlarımız ileriki döenmlerde seçmeli ders olarak bile verilebilir."dedi.
Burada yaptıklarını ileriye dönük bir depolama olarak değerlendiren Halk Oyunları Antranörü Gideroğlu şöyle devam etti.
Sorunsuz bireyler böyle yetişiyor
"zaman isteyen bir iş olduğu için devamlı tazelemek zorundasınız antrenmanları bu küçük yaşlarda tam bir ekip olarak çalışabilmek çok zor bir olay. Ama tam bir ekip olarak hareket edemesekte ilerisi için çok yetenekli çocuklarımızı sorunsuz bir vatandaş olarak hayata armağan etmenin mutluluğu içerinse işlerimizi yapmaktayız. Amaç kültürel değerlerimizi en küçük yaş gurubuna öğretilerek yok olmasını ve popüler kültürle birlikte yok olup gitmesini önlemek"dedi.
Ne mutlu bu değerleri yaşatan öğrencilere
"Yapılan çalışmalarımızın meyvelerini ilerleyen dönemlerde alacağımızdan eminim. Zaten 2 mart 2013 tarihinde Türkiye kulüpler arası folklör yarışması var oraya katılacağız. Bu tip organizasyonlar ile birlikte bu minik çocuklarımızın hayat koşusu ve folklör tutkusu da başlıyor. Bizler bu ülke için birşeyler yapmış ve bu değerleri koruyacak nesiller yetiştirebilmenin gururu ile yaşıyoruz."dedi.
Veliler teşvik etmeliler
Kültürel ve tarihsel anlamda diğer ülke ve ırklar ile karşılaştırıldığımızda ne kadar çok geleneğimiz ve bize has bize özgü karakteristik kimiliğimiz  olduğunu görmekteyiz. Çok olan tarihi mirasımızın popüler kültür ile beraber yok olmaması ve nesilden nesile aktarılabilmesi için öğrenci velilerinin de çocuklarını bu tür kültürel hamleleri yapmaya teşvik etmesi hem hem Atatürk ilköğretim Okulu Müdürü Bünyamin Çetin hemde Halk Oyunları Antrenörü Kemal Gideroğlu tarafından üstüne basılarak vurgulanan bir diğer konuydu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol