Öğrencilere vergi haftası ve vergi hakkında bilgi veren ve devletimiz için vergilerin ne kadar önemli olduğunun bilincini aşılamak amacıyla bir eğitim verildi. Eğitimi anlatan ve sunumunu gerçekleştiren Atatürk İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Cemal Sargın öğrencilere şunları aktardı;
"Değerli öğrenciler, kamuoyunda sağlıklı bir vergi bilincinin oluşturulması ve toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi için 1990 yılından itibaren her yıl geleneksel olarak kutlanan vergi haftasının 26.sını 23 Şubat- 01 Mart tarihleri arasında kutlamaktayız.
Vergi haftası dolayısıyla bu bilincin oluşturulması, vergiyi gönüllü ödeme alışkanlığının arttırılması ve idare ile mükellef ilişkilerinin daha uyumlu hale getirilmesi için bir takım etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu etkinlikler kapsamında, bizler de vergi haftasının amaçlan arasında yer alan "verginin toplumun kalkınmasındaki ve ekonominin büyümesindeki rolünün bilinmesi ve vergi bilincinin oluşturulabilmesi" amacıyla, okulumuzda yarının büyükleri olan siz öğrenci arkadaşlarımızla hem bu haftayı beraber kutlamak hem de vergi bilincinin oluşumu ve vergi gelirlerinin hazineye intikali için belge alımının önemi konusunda bilgi vermek üzere burada bulunmaktayız.
Sevgili öğrenciler; vergi, klasik anlamda devlete gelir sağlama işlevi yanında ekonomik ve sosyal amaçların elde edilmesinde önemli bir araçtır. Bu özellikleri nedeniyle toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendirmektedir. Günümüzde, ülkelerin gücü ve büyüklüğü ekonomik imkânlarıyla ölçülmektedir.
Vergi, kamu hizmetlerini karşılamak amacıyla, kişilerden ve kuruluşlardan kanun yoluyla ve zorla toplanan paralardır. Vergi, anayasamızda yer alan ve herkesin ödeme gücüne göre ödemekle yükümlü olduğu bir görevdir.
Anayasamızın 73. maddesinde Vergi Ödevi tanımlanarak; "Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür." denilmiştir.
Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır.
Vergi kanunları genellikle konularına uygun adlar taşımaktadır. Örneğin; Gelir Vergisi Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu, Emlak Vergisi Kanunu, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu, Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu sayılabilir.
Vergi vermek, anayasada yer alması ve kamu hizmetlerinin finansmanını sağlaması nedeniyle yerine getirilmesi zorunlu ve çok önemli bir görevdir. Verginin zorla alınması anayasada yer almasından ve vatandaşlık görevi olmasından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla, kimsenin vergi ödememe gibi ya da ödeme konusunda direnme gibi bir tercihi söz konusu olamaz.
Devletin gerçek ve tüzel kişilere yüklediği ekonomik yükümlülük olarak açıklanan vergilerin asıl işlevleri şunlardır;
- Devlet harcamalarını karşılayarak yol, su, elektrik, sağlık gibi altyapı hizmetlerinin gerçekleştirilmesi,
- Sosyal devlet ilkesiyle yoksullara, hasta, dul ve yetimlere yardımlar yapılması,
- Oluşturulacak bütçeden daha fazla pay alınarak kamu yatırımlarının arttırılması, istihdam olanakları sağlanarak halkın refah düzeyinin yükseltilmesi,
- Bilgi çağının gereği olarak siz gençlerin teknolojik imkanlarla donatılmış okullarda gelişmiş ülkeler seviyesinde eğitim alması,
- Ülkemizin iç ve dış tehlikelerden korunması, yurttaşların güvenliğinin, huzur ve mutluluğunun sağlanması için gerekli tedbirlerin alınmasının sağlanması.
Bu saydığımız amaçlara ulaşılabilmesi ancak güçlü bir ekonomiyle mümkündür. Bunun için verginin tabana yayılarak sağlıklı bir şekilde adil olarak toplanması gerekir. Bu noktada, toplumun tüm kesimlerine olduğu gibi ülkenin geleceği olan siz gençlere de görev düşmektedir. Hepimiz bu saymış olduğumuz hizmetlerin gerçekleşebilmesi ve vergi dağılımın adil olması için yurttaş olmanın bilinciyle hareket ederek vergisel ödevlerimizi ve yükümlülüklerimizi yerine getirme konusunda son derece hassas davranmalıyız.
Diğer yandan, devletin belirlediği vergileri öderken, vergiyi ödeyen kişilerin kamu hizmetlerinden yararlanma düzeyi göz önünde bulundurulmaz. Anayasanın 73. maddesinde belirtildiği üzere herkesin mali gücüne göre vergi ödemesi esastır. Yani; çok kazanan çok, az kazanan az vergi ödeyecektir ancak devletin sunduğu hizmetlerden herkes aynı düzeyde yararlanacaktır.
Türk Vergi Sisteminde vergiler, dolaylı ve dolaysız vergiler olmak üzere genel olarak ikiye ayrılır.
Dolaylı vergiler; kişilerin bir mal veya hizmet satın almaları sonucunda ödenen vergilerdir. Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi bu vergilere en bilindik örnektir. Herhangi bir mal veya hizmet satın aldığımızda, mal veya hizmeti satın aldığımız kişilere bu vergiyi öderiz. Ödediğimiz kişiler de bunları hazineye ödemekle mükelleftir.
Dolaysız vergiler ise; genel bir ifadeyle, kişilerin gelirlerinden veya sahip oldukları mallar üzerinden devlet ödedikleri vergilerdir. Mükellef, vergisini aracı olmaksızın doğrudan devlet hazinesine kendisi ödüyorsa bu vergi dolaysız vergi olarak adlandırılır. Emlak Vergisi ve Gelir Vergisi buna örnek olarak verilebilir.
Vergi ödemek, bir ülkede yaşayan her yurttaşın en kutsal görevlerinden biridir. Aynı ülkede yaşayan, devletin sunduğu hizmetlerden yararlanan yurttaşlar olarak hepimizin devlete vergi ödemesi gerekir. Bu ödediğimiz vergiler ile devlet bize çeşitli olanaklar sağlamaktadır. Devlet, vatandaşlarının çok daha rahat yaşayabilmesi için, bizlerden aldığı vergiler ile çeşitli hizmetler sunar. Devletin topladığı bu vergilerle en iyi şekilde hizmet sunması da yurttaşlarına karşı yerine getirmesi gereken en önemli görevlerinden biridir.
Son olarak, yapmış olduğumuz tüm alışverişlerde belgemizi almamız gerekmektedir. Bu sayede, ödemiş olduğumuz vergilerin hazineye girmesi sağlanacaktır. Bu vergiler de devletin yurttaşlarına sunmuş olduğu hizmetlerin en önemli kaynağıdır.
Değerli öğrenciler, sizlere kısaca verginin ne olduğu, niçin toplandığı ve neden bu kadar önemli olduğu konusunda bilgiler aktarmaya çalıştık. Burada öğrendiklerinizi arkadaşlarınıza, tanıdıklarınıza ve ailelerinize anlatmanızı istiyoruz. Çünkü, verginin öneminin tüm yurttaşlarca bilinmesi büyük önem arz etmektedir."
Bu arada etkinliğin aynısı saat 14.00'de Ahmet Mithat Ortaokulu'nda da gerçekleştirildi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol