Kirklareli Belediye Baskanligi, dün Çarsamba Pazari’nda yasanan at arabasi krizinde çareyi zor kullanmakta buldu. 2009’un Eylül ayinda bir açiklama yapan Belediye Baskani Cavit Çaglayan, at arabalarinin satin alinarak, sahiplerine baska is olanagi yaratma çabasi içinde olacaklarini, bu süreçte de kentin üst düzeydeki toplum kuruluslarindan maddi öncülük beklediklerini ifade etmisti.
Fakat Baskan Çaglayan’in bu çagrisina gerekli cevap ve girisim aylardir gelmedi. Halkin sikayetleri ile at arabasi sahiplerinin sikintilari arasinda kalan Belediye, dün Çarsamba Pazari’nda tarihte bir ilke imza atarak, at arabalarini bölgeden polis kuvvetiyle uzaklastirdi.
Tartisma büyüdü, devreye polis girdi
Uzun zamandir Devlet Hastanesi (eski SSK) ile Endüstri Meslek Lisesi’nin arasinda konuslanmis olan at arabalarinin, vatandasin geçis güzergahinda yarattigi birçok sorunlar ayyuka çikinca, bölgede ikamet eden ve ayni yerde durumun hijyen düzenine zarar verdigini gören çok sayida vatandas Belediye Baskanligi’na sikayet dilekçesi yazdi. Uzun süredir devam eden sikayetlerin artmasi üzerine bölgeye gelen Zabita ekipleri, at arabacilarini bölgeden çikarmak istedi. Araba sahiplerinin direnmesi ve gerginlik yasanmasi üzerine emniyet güçlerinden yardim istendi. Olay yerine gelen emniyet güçleri duruma müdahale ederek, araba sahiplerini kendilerine gösterilen yere gitmeleri konusunda uyardi. Zabita Müdürü Mehmet Tarlaci yasanan bu durum hakkinda yaptigi açiklamada, “At arabalarinin durdugu kisim vatandaslarin gelis güzergahi oldugundan çok sayida sikayet dilekçesi aldik. Åzikayetler üzerine at arabacilarini farkli bir noktaya yönlerdirdik. Fakat sürücülerinin zorluk çikarmasi nedeniyle emniyet güçleri ile birlikte ortak çalisma yapmak zorunda kaldik.” diye konustu. Zabita ve Polis ekipleri uzun süre bölgede bekledi.
Åzimdi ne olacak?
Belediye Baskani Cavit Çaglayan 2009 Eylül’ünde yaptigi bir basin açiklamasinda sunlari söylemisti:
“Biz at arabalari için sosyal projeler ile daha güncel çözüm üretmeye çalisiyoruz. Maalesef bu vatandaslar sadece at arabaciligi yapiyor ama, kötü yapiyorlar. Iyi de yapsalar sorun zaten. Åzehirde at arabalarinin olmasi sorun. Nasil kötü yapiyorlar? Çocuklar kullaniyor, arabalara çarpiyorlar, yollari kirletiyorlar. Bunun gibi çok sayida olay karsimiza geliyor. At arabalari bir sehir için kötü görüntü olusturuyor. Biz at arabacilariyla birkaç tane toplanti yaptik. Onlar da son yillarda yaptiklari bu isten vazgeçmek istediklerini, islerinin olmadigini söyledi. Bununla ilgili olarak Is-Kur tarafindan açilacak kurslara katilanlardan 15–20 tanesine is bulma olanagi taninabilir. Ömür boyu is garantisi kimsenin yok. Bu isi sivil toplum örgütleri ile birlikte çözmeyi hedefliyoruz. Bu konuda taleplerimiz olacak. Biz arabalari 1.500 TL veya 2 bin TL karsiliginda toplamayi düsünüyoruz. At sahipleri aldiklari bu paralar ile küçük isler yapabilirler. Mesela biz de pazar yerinden belirli bir kismina tezgah açmalari için yer verebiliriz. Bu isin finans konusunu sivil toplum örgütleri ile biraraya gelerek halletmeyi düsünüyorum. Bu konuda pek fazla sikinti çekecegimizi sanmiyorum.”
Insanlar at arabasina is yaptirdigi için bu sorun çözülemiyor
Baskan Çaglayan’in bu anlamli çagrisina geçen süre içerisinde maalesef gereken yanit gelmedi. Vatandaslarin çogu artik Kirklareli’nde at arabasi görmek istemediklerini belirterek, “Aslinda suç, at arabacilarina is veren insanlarda. Kimse küçük çapli nakliye isleri için onlari çagirmasa, dolayisiyla onlar da para kazanamayip bu isten vazgeçecektir. Sorunu çözmek yine kamunun kendi elinde” diye konustu. Bazi vatandaslar da, Çarsamba pazarinda at arabalarinin durdugu yerden özellikle bayanlarin geçmekte çok zorlandigini, gida malzemelerinin oldugu bir muhitte at arabasi olmasinin saglik açisindan son derece tehlike arz ettigini belirttiler. Apar topar bölgeden uzaklastirilan at arabacilari ise duruma tepkiliydi. Kamuoyu ilerleyen günlerde bu konuda ne gelismeler olacagini merak ediyor ve Baskan Çaglayan’in yeni bir açiklama yapmasini umuyor.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol