Aşağıpınar kazıları başladı

Doğu Trakya'nın en eski ve en büyük prehistorik yerleşmesi olan ve kazıların 1993 yılından bu yana devam ettiği Aşağıpınar Höyüğü kazıları bu yıl 11 Temmuzda başladı. Yrd. Doç. Dr. Eylem Özdoğan tarafından sürdürülen kazılarda 50 kişilik bir ekip çalışıyor.

Kırklareli İl merkezinin 3 km. güneyinde yer alan bir höyüktür. Haydardere, bir kıvrım yaparak tepenin kuzeyinden ve batısından geçmektedir. Höyüğün üzerine Geç Antik Çağ'da yapılan bir Tümülüs tahribata neden olmuştur.

Tümülüs, 38 metre çapında bir çevre duvarı üstüne kurulmuş olup, höyüğün eteklerinden alınan toprakla doldurulmuştur. Oluşan tepenin 19. yüzyıl sonlarında bölgeyi bir süreliğine işgal eden Rus kuvvetleri tarafından hazine aramak için düzleştirilmiş olduğu düşünülmektedir. Aşağı Pınar Höyüğü, Anadolu'daki höyüklerden belirgin bir farklılık göstermektedir. Bu farklılık yatay tabakalanma olarak da adlandırılmaktadır. Höyükteki tarihöncesi dönemlerin ilk yerleşmesi, Aşağı Pınar olarak bilinen mevkide başlamıştır. Daha sonra zaman içinde sürekli olarak batıya kaymış, Erken Tunç Çağı'nda Aşağı Pınar'ın 300 metre batısındaki Kanlıgeçit Mevkii'ne gelmiştir.
Aşağıpınar Höyüğü kazısının başında bulunan Yrd. Doç Dr. Eylem Özdoğan kazıların bu sene 11 Temmuzda başladığını dile getirdi. 20'si nitelikli 50 kişinin çalıştığı kazıda katmanlardan çıkardıkları eserleri aynı zamanda sergileyen grup, Aşağıpınar'ın Doğu Trakya'nın ilk yerleşim yeri olduğunu ifade ettiler. Gazetemize kazı ile ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Eylem Özdoğan "Aşağıpınar Höyüğündeki kazılar il olarak 1993 yılında başlamıştır. O tarihten bu yana yaz aylarında aralıklı olarak çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu yılki çalışmalar 11 Temmuz ayı itibari ile başlamıştır. Buradaki kazıların temel amacı Doğu Trakya'da genel olarak Trakya Bölgesinde ilk çiftçi yerleşik toplulukların izlerine ulaşıp ve bunların bu bölgede nasıl bir gelişim süreci içerisinde olduklarını anlamaktır. Bu hedef doğrultusunda yaptığımız çalışmalarda bu Höyükte 8 ayrı katmandan oluşan birçok tabakalı Höyükle karşılaştık. Bu Höyüğün üst tabakalarını özellikle güney ve doğusundaki kazıları büyük ölçüde tamamladık. Son yıllarda çalışmalarımız ağırlıklı olarak Höyüğün kuzeyinde göreli olarak daha eski katmanlar olarak sürdürülüyor. Bu yıldaki temel amacımız Höyükteki ilk yerleşim katmanlarını anlayabilmektir" diyerek höyükte bulunan ilk yerleşim yerlerini anlamak için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.
Kırklareli 8 bin yaşında
Doğu Trakya'daki en eski yerleşim yerini kazısını yaptıklarını söyleyen Eylem Özdoğan höyükte her katmanda farklı nitelikte mimari kalıntıların çıktığını dile getirdi. Kırklareli merkezine yakın olan höyüğün 8 bin yıl öncesine dayandığını ifade eden Yrd. Doç. Dr Eylem Özdoğan birçok kentte olmayacak bir özelliğin Kırklareli'nde olduğunu ifade etti. Kırklareli'nin 8 bin yaşında olduğunu söyleyen Eylem Özdoğan "Burada üst üste yerleşilmiş eski bir köy yerleşimi kazıyoruz. Dolayısıyla her bir katmanda farklı nitelikte mimari kalıntılarla ve buluntularla karşılaşıyoruz. Buradaki yapıların ve bunların nasıl kullanıldığı ile ilgili bilgiler ediniyoruz. Dolayısıyla insanların gündelik yaşantısına ilişkin birçok kalıntı buluyoruz. Buradaki yerleşimin en eski tarihleri yaklaşık olarak M.Ö. 6200 yıllarına kadar iniyor. Hemen Kırklareli yakınlarında olan höyük dolayısıyla bu kentin tarihini de 8 bin yıl öncesine götürüyor. Bununda birçok kentte olmayacak bir özellik olduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Kalıntılar sergileniyor
Aşağıpınar Höyüğünden çıkan kalıntıların hemen önünde bulunan çalıdan yapılmış o dönemin yerleşim yerlerine benzeyen yerleşim yeri tarzında bulunan yerlerde sergileniyor. Doğu Trakya'nın en eski yerleşim yeri olan Aşağıpınar Höyüğü'nde bulunan aletlerin sergilendiği yerleşim yerleri, her yıl yapılan kazılarla zenginleşiyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol