Bazı çiftçilerimizin Ayçiçek tarlalarını köse hastalığı vurdu. Onlarda bununla ilgili çalışmalarını yaptılar. Önümüzdeki günlerde bu konuyu tekrardan gündeme getireceğiz. Zaten bununla ilgili çalışmaları sadece Babaeski Ziraat Odası olarak değil, ilimizde bulunan bütün Ziraat Odaları olarak yürütüyoruz. Çiftçilerimiz tespitler ile ilgili çalışmalarını yaptılar. Önümüzdeki günlerde raporlar toplanıp, tekrardan kamuoyu ile paylaşılacak. Bakanlığı konu ile ilgili haberdar edeceğiz. Bizim burada görmüş olduğumuz en büyük eksiklik, tohum dağıtıcılarının çiftçiyi mağdur etmeleri yönünde tavır sergilemeleridir. En azından tohumların temini noktasında tekrar ekimlerin yapılması noktasında bazı eksiklikler var. Bu yasal mevzuatla da alakalı. Bunların düzeltilmesi noktasında taleplerimizi ileteceğiz” diye konuştu.
“Bölgemiz iyi durumda”
2017 yılında çiftçilerimiz iyi bir sezon geçirdi. Şuana kadar bölgemizde ekilen pancarlar hiç sulamadan bu güne kadar geldi. Yağışlar sonrasında ayçiçeğinde iyi bir rekolte bekliyoruz. Fiyatlar her ne kadar düşükte olsa buğday rekoltemiz bölgemizde iyi durumdaydı. Rekoltenin iyi olmasının Ayçiçek fiyatlarına yansımasını bekliyoruz. Girdi maliyetlerine baktığımızda yıllık enflasyon üzerinde artışlar oluyor. Ama taban fiyat uygulaması sürekli enflasyon altında olduğundan dolayı yıllara yayıldığında bundan sonraki süreçte üreticimizin alım gücünün düştüğünü görüyoruz. Geçen yıl Trakya’da hatta Türkiye’de ayçiçeği fiyatını belirleyen kurum, Trakya Birlik oldu. Öncü bir birliğimizdir. Ancak geçen yıl her ne kadar ön alım fiyatı belirlemiş olsa çiftçinin mağdur edilmeyeceği bildirildi. Fakat kesin alım fiyatı belirlenirken, Borsa’nın çok dikkate alındığını düşünmüyoruz. O günkü şartta açıklanan fiyat daha sonra düştü. Geçen yıl üreticinin 150 kuruş zararı oldu. Bu sene bu hatanın olmamasını temenni ediyoruz. Sezon öncesi piyasalar normal seyrediyor ise fiyat açıklanmasını istemiyoruz. Piyasalar oluştuktan sonra ürünün fiyatı belirlenmeli. Sadece Trakya’yı değil, Türkiye’yi etkileyen bu fiyat politikası ucuz açıklandığında ortak olmayan çiftçilere mağduriyet yaşatmaktadır. Fiyatların piyasa koşulları gözetilerek, piyasa koşullarından düşükse fiyat açıklasınlar. Piyasa koşulları beklentiler çerçevesindeyse beklemede kalsınlar. Böyle düşünüyorum. Bu sene hem verim hem fiyatlar uygun olursa, çiftçi rahat bir nefes almış olacak. Birikmiş olan borçlarını ödemek için çalışmış olacaklar. Çiftçinin refah seviyesinin artması demek ilimize iyi yönde katkı yapması demektir” dedi.
Arslan; “Çiftçi Ayçiçeği için iyi fiyat bekliyor”
Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan ayçiçeği hakkından önemli açıklamalarda bulundu. Arslan “2017 yılı hasat sezonunda çiftçilerimiz yağışlardan dolayı iyi bir sezon geçirdi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol