Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlileri, Kırklareli'deki ana arı yetiştiriciliği yapan işletmeleri denetledi
Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği çatısı altında sözleşmeli ana arı yetiştiriciliği yapan yetiştiriciler denetlendi.
Yapılan denetlemelerde ana arı üreticileri aile işletmesi olarak çalışmakta ve 4 adet ana arı işletmesi yerinde yapılan gözlemler sonucu ana arı ürettikleri tespit edildi.
Ana arı kullanımı ve önemi
Bu arada Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, ana arı kullanımı ve önemi konusunda bilgi verdi. Yapılan açıklamada, şu bilgiler yer aldı;
"Genç ana arılı kovanlarımız yok ise verimde yok demektir. Genç ana arı gezginci arıcılıkta 1 yıl kullanılan ana arıdır. Sabit arıcılıkta ise 2 yıldır. Buna iki mevsim 1 kış demek daha doğru olur. En doğrusu ana arıları her yıl değiştirmekle riskleri azaltmaktır. Kovanların ana arılarını değiştirmek için en uygun zaman bölgemiz için Ağustos ayının 15'idir. Bal hasadından sonra Arı zararlısı Varoa mücadelesi yapılır ve ana arı daha sonra verilir. Mevsim süreci içerisinde yaşlı analar genç ana arılarla hemen değiştirilir. Ana arı değiştirilmeden önce yaşlı ana arısı alınır, yeni ana arı kafesinin kekli kısmı açılarak karşılıklı kekin yenmesi ile arılar yeni ana arının kokusuna alışmış olur. Kekin kafes içerisindeki ana arının üzerine akmaması için kekli kısmı aşağıya getirilir."
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol