"Amacımız bilinçli üretici yetiştirmek"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hakan Keçeci,             gazetemize yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak özellikle kadın çiftçilere pekçok branşta eğitim verildiğini kaydederek; "Amacımız bilinçli üretici sağlamak ve hasat kaybını önlemek" dedi…

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hakan Keçeci "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi" projesinin detaylarını gazetemize anlattı.
Keçeci açıklamasının başında "Salça yapımından tutun da ev ekonomisi düzenine kadar pek çok konuda eğitimlerimiz var. Bunun yanı sıra özellikle bakanlığımızın son yıllarda uyguladığı kadın çitçilerimize yönelik hemen her çeşit eğitsel faaliyetler var. 2014 yılı içerisinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzle ortaklaşa köy köy gezerek planladığımız bir çalışma vardı.

Bunda biz tarımsal kısmını anlattık. Diğer kurumumuz ise kendilerine ait olan kadına şiddet kısmından, teknik desteğe kadar ne varsa bunları anlattılar. Biz bunu bir buçuk ay kadar uyguladık. Köylerde bizim teknik elemanlarımız uyguladı bu çalışmayı. Sayın Valimiz de katıldılar, sağolsun bizi her yönde destekledi. Bu anlamda kendilerine müteşekkiriz" diyerek projenin önemini vurguladı.
Keçeci açıklamalarına şöyle devam etti;
"Çiftçi kayıt sistemimizde 17.666 çiftçi kayıtlı. Bunun içinde bayan, erkek, özel ya da tüzel kuruluşlar var. Bizler çiftçinin bilmesi gereken her türlü çalışmayı yapıyoruz. Örneğin; Dane kaybını önlemek için biçerdöver kursları düzenliyoruz. Bunu kullanma kabiliyeti olan kardeşlerimiz varsa onlarda katılıyorlar. Çünkü en küçük bir kayıp bir sürü zarar ziyana sebep olur.
Bizim ki iş verme şeklinde değil de var olan işi sürdürülebilirliği yani çiftçiliği en güzel şekilde en verimli şekilde yapma tekniklerini anlatıyoruz. Ancak finansman hususunda ya da onlara ekstra bir destek hususunda genelde KOSGEB, İŞKUR ilgileniyor. Yine Ziraat Bankası'nın faizsiz kredileri var çiftçilere yönelik, biz onlara yönlendiriyoruz
Bunun yanı sıra kırsal kalkınma yatırımları desteklemeleri var. Bu konuda bakanlığımız 1 milyon ile 3 milyon arasında kurulacak işletmelere veya fabrikalara destek verecek. Fabrika tarımsal işletmedir. Bunun içinde soğuk hava deposu da var, ahır da var, ahıl da var, küçükbaş hayvan da var. Siz bunu sıfırdan kurmak isterseniz de katkı sağlayacak. Yani burada %50 gibi bir destek söz konusu. Örneğin 1 milyon TL'ye yaptınız projenizi; bunun 500 bin TL'si bakanlığımız tarafından tamamen hibe olarak verilecek.
Halk Eğitim Merkezi ya da İŞKUR vasıtasıyla birçok kolda girişimcilik kursu düzenlenebiliyor. Örneğin bazı köylerden hindi yetiştiriciliği konusunda talepler var ya da "çilek yetiştirmek istiyorum" diyenler var. Özellikle bayan kardeşlerimizi Halk Eğitim Merkezi'ne yönlendiriyoruz. Ya da İŞKUR'a müracaat ediyoruz. Orada yeterli sayı olunca, bizden eğitici talep ediyorlar.
Buradan mühendis, veteriner hekim, gıda mühendisi, branşa göre sağlarız. Ortaklaşa bu projeyi beraber yürütürüz. Daha sonra sertifika verilir ve verilen o sertifikalarda KOSGEB tarafından tercih nedenidir. Yani küçük işletmeydi veya fikir üretip de "ben bunu yapmak istiyorum" diyen kardeşlerimize destek veriyoruz. Mesela şu an hindi yetiştiriciliği gündemde. Bunun için talep de var Kapaklı köyünden. Değerlendireceğiz de inşallah. Yine Demirköy'de çilek projemiz var. Mikro projeler küçük çaplı ama çok etkili oldu. Orada iki tane bayan kardeşimiz bu işi yönetiyor ve çokta beğenildi.
Periyodik olarak İl İstihdam Kurulu toplantısı yapılır Valiliğimiz başkanlığında. Söz konusu projeleri önce orda tartışıyoruz. Olgunlaşma seviyesine gelenleri hemen ayıklıyoruz ve paydaş kuruluşlarla beraber yürütüyoruz. Sağolsun İŞKUR müdürümüz ve KOSGEB müdürümüz çok başarılılar. Halk Eğitim, Milli Eğitim gerçekten çok güzel çalışmalar yapıyor birlikte.
Mesela biz bayanlara Poyralı köyünde Pekmez yapımıyla alakalı eğitim verdik. Şu an Poyralı pekmezimiz halkımız arasında çok bilinen bir marka oldu. Bunun sebebi girişimci bayanlarımızın sayesindedir.
Yine bağcılığa gereken önemi vermeliyiz. Bayanlar gerçekten bu konuda çok yatkınlar. Çok çalışkanlar, buradan hepsini tek tek kutluyorum. Hasat esnasında da gittim, firma sahibi şunu söylüyor; Ürün kaybım %10 ise, bu %3'lere 2'lere düştü. Neden ? çünkü bilinçli insanlar kesimi yapıyor, hasat alımı yapıyor. Kaliteli ürün kaliteli işçilikten geçer. Bunun farkındayız ve bunu da inşallah devam ettireceğiz.
Eğitilmeden hiçbir şey kazanca dönüştürülemez ve kazancı dönüştürebilmek için bu sektörden ekmek parasını çıkaran kişileri çok iyi donatmalıyız eğitmeliyiz ki küçücük bir veri kaybına neden olmasın.
Bugün hasatta %1'lik kayıp 5 bin 6 bin ton gibi rakama tekabül ediyor. 521 bin ton bizim buğday üretimimiz var. Yani %1 kayıp 5 bin tonun çöpe atmak demek. Çok büyük bir rakam bu. Normalde bakanlığın öngördüğü en az %3 olacak. Biz yüzde %1.5'a düşürdük.
Eğitimlerde hedefimiz %1'e çekmek. Yani Trakya'daki veya Kırklareli'nde ki bu değer aslında Türkiye ortalamalarının çok çok üstünde. Biz ümit ediyoruz yüzde 1 veya altına çekersek paramız toprağa oraya buraya gidip çarçur olmayacak. Bizim cebimize dönecek."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol