Alt Havza Çalışmaları Toplantısı başladı

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli Kapsamında İl Düzeyinde Alt Havza Çalışma-ları Toplantısı, dün saat 10.00'da Kırklareli Atatürk Toprak-Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Merkezi'nde yapıldı. Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan temsilcilerin yanısıra, birçok sivil toplum kuruluşu ve Ziraat Odaları Birlikleri katıldı

Dün saat 10.00'da Kırklareli Atatürk Toprak-Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Merke-zi'nde yapılan, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli Kapsamında İl Düzeyinde Alt Havza Çalışmaları Toplantısı'na il, ilçeler ve çevre illerden gelen Ziraat Odaları Başkanları, sivil toplum kuruluşları ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan gelen yetkililer vardı. Programa Kırklareli Zira-at Odaları Birliği Başkanı Ekrem Şaylan, Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hakan Keçeci,  Ziraat Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilcisi Erol Özkan'ın yanısıra  Edirne Tarımsal Araştırma Ens-titüsü Müdürlüğü yöneticileri, il ilçe müdürlükleri personeli  ve Ziraat Odaları Başkanları vardı. Prog-ram saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.  Kürsüye ilk önce Kırklareli Atatürk Toprak-Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Merkezi Müdürü Fatih Bakanoğulları çıktı. Bakanoğlu protokolü ve gelenleri selamlayarak başladığı konuşmasına şöyle devam etti; "Bugün itibariyle burada üç günlük bir çalıştay olacak. Üç gün boyunca ürün modelinin belirlenmesiyle ilgili sunumlar yapılacak. Kırklare-li'nde iklim çok değişken olduğu için, hangi yıl ne ile karşılaşacağımız belli olmuyor. Örneğin bu yıl yağışların bol olmasından dolayı, ayçiçeğini Haziran ayında olmamıza rağmen birçok üreticimiz eke-medi. Bunların hepsini burada tartışıp, sunumlar yapıp değerlendireceğiz. Bakanlığımızdan Ziraat Mühendisi olarak gelen görevlilerimizle birlikte inşallah çalıştayda iyi bir ekip planı gerçekleştireceğiz. Ben katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum" dedi.
"Çözülmesi gerektiğine inandığımız sorunlar 3 gün boyunca tartışılacak"
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli Kapsamında İl Düzeyinde Alt Havza Çalışmaları Toplantısı'na katılan Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hakan Keçeci ise, çalıştayda 3 gün boyunca çözülmesi gereken sorunların konusuşalarak tartışılacağına dikkat çekerek; "Kırklarelimizde bugün başalayıp üç gün boyunca sürecek olan Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli İl Düze-yinde Alt Havza Çalışmaları'nda, üç gün boyunca tarım ürünleri hakkında yapılması gerekenleri tartışıp çözümleyeceğiz. Tarımsal havza bazında desteklenen bir takım ürünler var. Bizler burada yapılma-sı gerektiğine inandığımız sorunları 3 gün boyunca tartışarak çözümler bulacağız" şeklinde belirtti.
"İlk sunumu Engin Toprak yaptı"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan gelen yetkili Ziraat Mühendis'lerinden Engin Toprak, çalıştayda ilk sunumu yaptı. Toprak'ın "Kırklareli İli İlçe Bazlı Ürün Deseni Çalışması" isimli sunumunu, çalıştaya katılanlar pür dikkat izledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür-lüğü Tarım Havzaları Daire Başkanlığı'nda Ziraat Mühendisi olarak gören yapan Toprak, sunumuna "Neden böyle bir  çalışmaya ihtiyaç duyuldu?" sorusu ile başladı. Toprak; "Kalkınma planları, Tarım Kanunu, Hükümet Eylem Planı böyle bir çalışmaya ihtiyaç duymamıza neden oldu. Amacımız tarım havzalarını belirlemek ve sağlıklı tarım envanteri hazırlamak. Böylelikle üretim planlamasına imak sağlamış olacağız. Hangi ürünün nerede ne kadar üretilebileceğini belirlersek, çiftçinin gelirini arttır-mış oluruz. Dolayısıyla geleceğe ait talep projeksiyonları yapmış oluruz.
"Arz açığı olan ürünlerde üretim artışı sağlamayı amaçlıyoruz"
Sunumunun devamında destekleri rasyonel kullanmak konusuna değinen Toprak; "Destekleri rasyo-nel, yönlendirci ve etki bir şekilde kullanmalıyız. Arz açığı olan ürünlerde, üretim artışı sağlayarak denge kurmalıyız. Doğal kaynakları koruyarak, sürdürülebilir kullanımını sağlamalıyız. Havza bazlı planlama ve yönetimle ilgili sektörün talebini karşılamalıyız. Muhtelif senaryolara göre üretim plan-lamalıyız" şeklinde sunumuna devam etti. Yapılan sunumların ardından çalıştayın ilk günü sona erdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol