Çevre gönüllüsü Hakan Dedeoğlu, Alpullu Şeker Fabrikası'nın 88.Kuruluş Yıldönümünde Şeker Fabrikası Müdürü Fikri Cömert'i makamında ziyaret ederek, Kuruluş Yıldönümlerini kutladı.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirten Alpullu Şeker Fabrikası Müdürü Fikri Cömert, yaptığı açıklamada şunları söyledi;
"Bugün Alpullu Şeker Fabrikamızın 88.Kuruluş Yıldönümü, öncelikle bizleri unutmayıp, bu anlamlı günümüzü hatırladığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum. Fabrikamızın bu duruma gelmesinde büyük emeği geçen daha önceki buradan gelmiş geçmiş tüm Müdürlerimize candan teşekkür ediyoruz. Muhakkak ki herkes Fabrikaya bir şeyler katmışlardır. Çünkü bu zamana kadar hala ayakta durabiliyor. Şimdi bundan sonra da bize düşen görev bunun devamını ettirmek ve bunun için çok çalışmaktır. İnşallah bundan sonra bunu devam ettireceğiz. Bu bayrağı onlardan teslim aldık ve bu bayrağı ilerideki arkadaşlarımıza teslim etmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız."
Dedeoğlu ise ziyaret sonrasında yaptığı açıklamada, şunları söyledi; "Evet, bugün Şeker Fabrikamızın 88.yıldönümü. Çok mutluyuz… Şu anda son 17 yıl da ki mücadelem itibari ile adeta 26 Kasım 1926 gününü yaşıyorum içimde. Mustafa Kemal'in 1923 yılında Cumhuriyetin ilanı sonrasında temelini atıp, bugün bile kesinlikle başarılamayacak 11 ayda temelini atmış bitirmiş işletmeye açmış bir fabrikada şuanda Müdür beyi ziyarete geldik. Onun gıyabında tüm çalışanları bugünü ile ilgili olarak kutluyorum. Tabi buranın az evvelde bahsettim bir eğitim yuvası, bir meclis binası, bir cumhuriyetin kazanımı noktasında her şey olduğunu gören ve onu yaşayan birisi olarak, o uzun yıllar bu mücadeleyi verdim. Nedeni işte önümüzdeki süreç içerisinde açılabileceğini söyledi Müdür Bey onun heyecanını yaşaya bilmek adına. O yüzden bu pancarı tabi bitki oluşu ile toprakla bütünleşmesi ile insanla bütünleşmesi ile ya da insana ve doğaya faydaları noktasında ele aldığımızda muhteşem bir bitki olduğunun bilincinde bir kişiyim. Bu nedenle zaten bu mücadelemi vermeye çalışmaktayım ve yıllarca da bu bölgede Ankara'ya kadar yurdun tümüne yansıyan bölümü ile tüm yöneticilere de bu şeker temelli pancar bitkisinin önemini vurgulamaya çalıştık. Çünkü özellikle bütün Ülkerlerde ana sorun iş-aş sorunu biliyorsunuz dünyada ve aşlık sorunu böyle batkımızda da pancarın önemini bir kez daha anlamış oluyoruz. Hem büyük değerlerden biri si de malum 19 yıllık TEMA Vakfında Gönüllülük esasının temeline oturan toprak ve su ve dolayısıyla hava üçgeninde ki gönüllü çabalarımız, toprağın yenilenmesi, suyun korunması ve havanın daha temiz olmasını sağlamaya yönelikti. Pancar bitkisinin yine toprak ve su ilişkisinde bir bitki ürün olduğunu biliyoruz. Doğal olarak Trakya'da tüm kirlilikler temelinde sorunlar var biliyorsunuz. Bunların başında da kanser gelmekte bu kanser sorunu da temelinde bakıldığında pancar bitkisi şeker oranında en tabi en organik anlayış dolayısıyla hani bir Ata Sözü var ya; "Nal, at, savaş kazanım gibi" böyle zincirleme giden bir söylem… Burada ben bunu pancar, toprak, su, hava, insan, sağlık ve yurdun kurtuluşu olarak görmekteyim. Bu çok önemli bir noktadır. Bunu dediğim gibi bölgesel olarak bakarsak devletin temsilcisi Valilerimiz onun uzantısı tüm Müdürlükler ve sonrasında siyaset yapısı ve tüm yurttaşlarımızın, üreticilerimizin bu bilinç içinde bu temelde ortaya çıkan sorunu çözmeye yönelik ellerini taşın altına koymalarını bekliyoruz. Gayemiz bu topraklara hizmettir, doğru hizmetler olmalıdır. Pancarında fabrikanın çalışması noktasında ki öneminin de bu noktada altını çizmek ve geleceğe yönelik olarak ta iş-aş noktasında da fabrikanın çalışmasının çok önemli olduğu gördüğümü ve bunu halkımla da paylaştığımı tekrar etmek isterim.
Ayrıca yaptığım araştırmada ise bölgemizde hava şartlarının çok müsait gittiği, 1933 - 1934 kampanyasında, 250 gün çalışıp, 318.324 ton pancar işleyerek (o yıl dünya şeker fabrikaları arasında pancar işleme ve şeker istihsal rekoru Alpullu'dadır) 22.962 ton kristal ve 15.133 ton küp olmak üzere, toplam 38.095 ton şeker imal eden Alpullu Şeker Fabrikası, şeker istihsali (elde etme) bakımından 1949; işlenen pancar bakımından ise, 1951 yılına kadar devam etmiş bulunan bir rekor tesis etmiştir." Trakya bölgemizde; 2013 yılında 15.000 ton, 2014 yılında ise 55.000 ton pancar üretimi yapıldı. Bu nedenle bölgenin pancarı diğer fabrikalara taşındı. Ancak 2015 yılı için bölge çiftçimizle yapılan temas sonucunda 18.000 dönüm alanda pancar ekimi gözüküyor. Rakam, 25.000 dönüme kadar çıkabilir.
Kesin sözleşme yapıldığında rakamlar netleşecek. Görünen o ki, bölge halkında farklı bir heyecan başlamış! Bu değişiklik başta fabrika müdürü itibarıyla, Panko birlik, İl tarım müdürlüğü, şeker iş sendikası ve tüm diğer yetkinlerin emekleri sonucunda olmuştur. Bu konuda emeği geçen herkesi candan tebrik ediyor ve kutluyorum."
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol