Ali Dermenci, “Diğer iller bırakmasına rağmen küpeleme çalışmalarını sürdürüyoruz”

Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, birlik çalışmalarını gazetemize değerlendirdi. Eskiden yaptıkları çalışmaları rutine oturttuklarını, küpeleme çalışmalarını sürdüren tek birlik olduklarını belirten Ali Dermenci, aynı zamanda Canlı Hayvan Borsası ile ilgili de görüşlerini ifade etti.

Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, birliğin yapmış olduğu faaliyetleri gazetemize değerlendirdi. Diğer iller bırakmasına rağmen küpeleme çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Dermenci, “Hayvan hastanemiz faal olarak çalışmakta, veterinerimiz sahada. Tohumlama çalışmalarımız devam ediyor. 

Diğer iller bırakmasına rağmen bizler küpeleme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Eskiden yaptığımız çalışmaları rutine oturttuk. Tarım ve Orman Bakanlığı yeni proje yapamadığı için bizler de yeni proje yapamıyoruz. Çünkü biz 1. derecede bakanlığa bağlıyız. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan da birlikleri bir araya getirme beklentileri var. Birliklerin birleşip tek bir birlik olma ihtimali var. Hala bekleme aşamasındayız. Temmuz’un ortasına gelmemize rağmen hala desteklemelerle ilgili net bir şey yok. Bu açıklanmadığı için de hiçbir şey yapamıyoruz. Desteklemelerle ilgili sadece duyumlar var. Düve alımında 41 ilde uygulanan %40’lık hibe uygulamasının 81 ile yayılacağı söylendi. Daha önceden suni tohumlama şartı yoktu şimdi bu şartın getirileceği söylendi. Bizim için suni tohumlama olmazsa olmazlar arasındaydı. Bu konuda çok itiraz ettik. Ancak kaldırıldı ve bu durum birçok kişiyi etkiledi. “ dedi.
Canlı Hayvan Borsası uygulamasını desteklediklerini söyleyen Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, “Hem kurum olarak hem de üretici olarak bizlerde canlı hayvan borsamıza destek veriyoruz. Satışlar için üyelerimizi bilgilendiriyoruz, ben bizzat kendim satışlarda orada oluyorum. Canlı hayvan borsası bence olması gereken bir uygulama. Büyük ihtimal her geçen ay artarak devam edecek. Bu satışlar zaten arz-talep meselesi. Hayvanlar çoğalırsa tabi bu uygulama hafta da iki güne de çıkabilir. Şu an için haftada bir gün yeterli. Ticaret Borsası Başkanımızın da dediği gibi bir tane de kesimhane gerekiyor. Bununla ilgili geçmişte birçok girişim yapıldı ama bir sonuç alınamadı. Kurban Bayramı’nda bu bölge satış yapılacak yer olarak düşünülüyor. “ şeklinde konuştu. Trakya’daki sütün Trakya’daki sanayiciye yetmediğini belirten Ali Dermenci, “Şu an Trakya’da bulunan mevcut süt yetmiyor. Şu an 5 büyük firma var. Bunun yanında yerel firmalar da var. Trakya’nın sütü Trakya’daki sanayiciye yetmiyor. Ciddi bir şekilde de İzmir’den, Balıkesir’den, Çanakkale’den tırlarla tankerlerle bölgemize süt geliyor. Uzun yıllar tabi biz bunları söyledik. Yanlış politikalar, işletmelerin hazırlıksız olması, kapasitelerin yetersiz olmasını dile getirdik ve destek verilmesini söyledik. Ancak tam tersine destek verildi. Tabi köylerde insan kalmadı. Yeni nesil işletmeciler de 5-6 yıl yapıp zorda kalınca hemen satmaya kara veriyorlar. Aynı zamanda biz de birlik olarak Kavaklı Organize Sanayi Bölgesi’ne destek olacağız ve çalışmalarımızı sürdüreceğiz. “ ifadelerini kullandı.
Küpeleme
nedir?
Ülkemizde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar küpelenerek kayıt altına alınıyor, böylelikle hareketleri ve hastalıkları izlenebiliyor. Büyükbaş hayvanlar doğumlarından itibaren 3 ay içerisinde, küçükbaş hayvanlar ise doğumlarından itibaren 6 ay içerisinde küpelenerek kayıt altına alınması gerekiyor. Büyükbaş hayvanlar için kimlik bilgilerini içeren pasaport düzenlenerek hayvan sahibine teslim ediliyor. Nakillerde hayvan pasaportunun hayvanın beraberinde bulundurulması zorunludur. Pasaportta hayvanın doğum tarihi, ırkı, cinsiyeti, sahip bilgisi, aşı bilgileri ve hareket bilgileri bulunuyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol