Ahmetçe Köyünde yağlık bitki "Aspir" ekilişleri

2009 yılında Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde; ilimizde 8 ayrı lokasyonda kurulan demonstrasyon ve Tarla Günlerinde tanıtılan Aspir bitkisinin, Merkez İlçe Ahmetçe köyünde yaklaşık 350 dekarlık bir alanda ekimi yapıldı. Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hakan Keçeci, Köy Muhtarı Sebahattin Sağlam ile birlikte ekili arazilerde incelemelerde bulundu.
Bitki ve çalışma hakkında şu bilgiler verildi;
"Genellikle 80-100 cm. arasında boylanabilen, dikenli ve dikensiz formlara sahip bitki; Sarı, beyaz, kırmızı, turuncu renkte çiçekler açmakta ve tohumu %35-40 arasında kaliteli yemeklik yağ içermekte olup %22-24 oranında protein içeren küspesiyle de iyi bir hayvan yemi özelliğine sahiptir.
Yağlık bir ürün olan ve yağ elde etmek üzere değerlendirilen bir bitkidir.
Aspir yağı Biodizel olarak kullanılabiliyor olması ile önemli bir sanayi ürünü haline gelmiştir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı, Bioyakıt üretimiyle ilgili işbirliği protokolü imzalamış ve bu çerçevede ürüne sözleşmeli tarım esasına dayalı alım garantisi sağlanmıştır.
Bakanlığımız; Bitkinin Kilogramına 50 Kuruş destekleme vermekte, bu destek diğer desteklemelerle birlikte kilogram başına 70 Kuruşa çıkmaktadır. Ayrıca sözleşmeli tarım esasına dayalı dekara 10 lira destek sağlanarak ekilişinin yaygınlaştırılması hedeflenmiştir.
Daha çok nadasa bırakılan yerlerin değerlendirilmesinde ekimi yapılabilecek Aspir bitkisinin ilimizde de yaygınlaştırılması çalışmalarına devam edilmekte, Edirne Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce geliştirilen yeni çeşitlerin ekilişlerine 2015 yılında demonstrasyonlar ve Tarla günleri düzenlenerek sürdürmeyi planlıyoruz."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol