Ahilik Haftası Kırklareli de törenlerle kutlandı. Kutlama programı kapsamında Vilayet Meydanı Atatürk Anıtı önünde çelenk töreni düzenlendi.
Buradaki törende Kırklareli Esnaf Sanatkarlar ve Odaları Birliği Başkanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ile Esnaf Kefaret Kooperatifi Başkanlığı tarafından çelenk sunuldu. Çelen sunma töreni saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunması ile buradaki tören sona erdi. Törene katılanlar daha sonra Valilik Makamını ziyaret etmek üzere Valilik Binasına geçti. Burada heyeti Vali Yardımcısı Günay Öztürk karşıladı. Program Halk Eğitim Merkezi'nde devam etti
Ahilik Haftası kapsamında Kırklareli Halk Eğitim Merkezi'nde sergi açılışı yapıldı.
Dün saat 14.00'da başlayan programa Vali Yardımcısı Hikmet Çakmak, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Tahsin Gençay, Kırklareli Esnaf Sanatkarlar ve Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker, Kırklareli İl Defterdarı Sacide Şakar, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı. İlk olarak halk oyunları gösterilerinin sergilendiği programda, ardından Ahilik Haftası kapmasında düzenlenen serginin açılışı yapıldı. Serginin açılışının ardından eski dönemlerde kullanılan eşyalar ve sergide sunumu yapılan tablolar tek tek incelendi. Ardından konferans salonuna geçildi. Burada açılış konuşmasını Kırklareli Esnaf Sanatkarlar ve Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker yaptı. Şeker, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "Sayın valim, belediye başkanım, sevgili müdürlerim, değerli oda başkanlarım, sevgili meslektaşlarım, sevgili öğrenciler ve basınımızın değerli temsilcileri. Ahilik haftası kutlama programına hoş geldiniz diyor hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Ahiliğin toplum hayatı üzerindeki etkileri sadece ticari ilişkiler ile sınırlı kalmayıp sosyal hayat üzerinde de çok önemli etkileri vardır. Düşünce merkezine insanı alır ahilik. Yüzyıllar boyunca toplumda yaşayan tüm fertleri birbirlerine yaklaştırmayı ve aralarında birlik dayanışma kurulmasını sağlamayı amaçlamıştır. Bunun sonucu olarak ahilik din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeksizin herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesi olmayı başarmıştır. Her şeyin insan için yaratılmış ve onun hizmetine sunulmuş olduğunu düşünen ahilik. Düşünce sisteminde insanlara öncelik ve insan oldukları için değer vermiştir. Ahlak ve ahlaksızlık yani güzel huy ve kötü huy insanla birlikte doğmuştur. Ancak eğitim ve öğretim sayesinde insan güzel huyları benimser kötü huylardan uzak durur. Böylece güzel ahlak insana doğru yolu gösterir. Ahilin özgün felsefenin özgün biçimde oynanışı, halkımızın gelişerek hayatını sürdürmesinde dilimizin korunmasında, zenginleşmesinde önemli rol oynamıştır.
Bu durum halkın onurunu yükseltmiş vatan toprağını kutsallaştırmıştır. Bireylerin kendi yöresine, bölgesine, kültürüne, diline sahip çıkarak toplum bilincinin oluşmasını sağlayarak bir arada yaşama arzusunu beraberinde getirmiştir. Toplumu toplum ortak değerler vatan şuurunu ortaya çıkarmıştır. Ahiler asırlar boyunca varlıklarını eğitim ve kültür yoluyla korumuşlardır" şeklinde ifade etti.
"Program sunumla devam etti"
Ahilik Haftası kapmasında Halk Eğitim Merkezi'nde devam eden programda, Kırklareli Esnaf Sanatkarlar ve Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker'in ardından sahneyi Tarih Öğretmeni Koray Şerbetçi aldı. Şerbetçi Ahiliğin ne olduğu ve Ahilik Haftasını anlattığı bir sunum gerçekleştirdi. Sengöç'ün sunumunun ardından ise sahneye Kırklareli Vali Yardımcısı Hikmet Çakmak çıktı. Çakmak'ın ahiliğin önemini belirttiği konuşmasının ardından program sona erdi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol