Abbas Güçlü; "Çocuklarınızın iyi yetişmesini istiyorsanız Kırklareli'de okutun"

Kırklareli'nde panel düzenleyen Eğitim Yazarı Abbas Güçlü, ilimizin başarısına hayran kaldı. Panelde konuşan Kırklareli Valisi Mustafa Yaman; "Velilerimiz çok duyarlı. Onlarınbu başarısı bizim başarımızı artıyor" dedi.

Genç Bakış Programının Yapımcısı, Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Abbas Güçlü, Kırklareli'de düzenlenen panele konuşmacı olarak katıldı.
İşte Güçlü'nün "Değişen eğitim sistemi ve sınav gerçeği" panelinden notlar;
"Geç kalınmış davranış"

Güçlü, paneldeki konuşmasında Kırklareli'ndeki özel okul sayısına dikkat çekti. İlin tek özel okulu olan ve henüz 2 yıl önce açılan Fen Bilimleri Okulları Kırklareli Koleji ve Fen Bilimleri Dershanesi Kırklareli Özel Şubeleri gibi özel okulların Kırklareli'ne çekilmesi gerektiğini belirtti.
Güçlü; "Kırklareli'nde de tek özel okulun olması tek okulun Fen Bilimleri olması, çok geç kalınmış bir davranış. Bugüne kadar özel okulların sayısı artması lazımdı.

Kırklareli gibi bir yerde en az 5 bin özel okul öğrencisi olması, en az 5 tane daha özel okul olması lazımdı. Sorsak 20 tane dershane vardır. Her şeye yatırım yapılmıştır. Eğitime neden yatırım yok. Türkiye'nin en iyi okullarını bu tarafa çekmekte yarar var. Ondan sonrası gelir. Fen Bilimlerinin burayı tercih etmesi gerçekten önemli. İstanbul dururken, Kırklareli'ne gelmiş olması para kazanmaktan çok bir sevda meselesidir. Kırklareli'ni ve öğretmen arkadaşlar ile başarıyı beğendiği için Kırklareli'ne gelmişlerdir. Bunun kalıcı olması gerekiyor ki başka okullar da buraya gelsin" dedi.  
"Kırklareli'nin kabuğunu kırma zamanı geldi"
Ülkenin öğrenci sayısına değinen Güçlü şöyle konuştu; "Öğrenci sayımız çok çok yüksek. Okullaşma oranlarımız çok düşük. Okula gitmeyen hala milyonlarca öğrenci var. Gaziantep'te hiç okula gitmeyen 40 bin kişi var. Eğitime gönül vermek lazım. Burada bu gönül vermişliği görmek çok güzel. Kırklareli'nin Kabuğunu kırma zamanı geldi geçti. En son 4-5 yıl önce Kırklareli'ne gelmiştim. Şimdi daha bir şekli şemalı değişmiş. Daha yapılacak çok yol var. Belediyelere olduğu kadar valiliğe devlete de çok iş düşüyor. Vizyon sahibi bir vali, tüm kentin kaderini değiştiriyor. Ben Anadolu'yu gezdikçe bunu görüyorum. İnşallah aradığınız Vali, şimdiki valinizdir. Bu onu gerçekleştirecektir diyorum."
"Özel okulculuk ileriki
yıllarda biraz daha gelişmek zorunda"
Okul öncesi eğitimin halen zorunlu eğitim kapsamına alınmadığını söyleyen Güçlü, şunları kaydetti; "Liseleri dört yıla çıkaracağınıza okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirseydik bugün çok çok daha güzel olurdu. Özel okulculuk ileriki yıllarda biraz daha gelişmek zorunda eğitim çok daha zor hale geliyor. Devlet yetişemiyor. Yetişemeyince eğitimsiz çocuklar oluyor. Eğitimsiz nesiller ise hem çocuklarımızın hem aile için hem de ülke için en büyük sorunlar bir tanesi haline geliyor."
"İşi olan bir teknisyen, işsiz mühendisten daha iyidir"
Türkiye'nin işsizlik sorununa ve bu sorunun nelerden kaynaklandığı hakkında konuşan Güçlü şöyle dedi; "Türkiye'nin en önemli sorunu işsizliktir. İşsizler olduğu sürece tüm sorunları tetikler. Türkiye'nin handikaplarından bir tanesi de şudur bazı alanlarda yüz binlerce fazlamız var. İş adamlarınla konuştuğumuz zaman kalifiye eleman sıkıntısı var. Türkiye'de halen herhangi bir mühendislik alanında, hep o sektörlerde mühendislik açıyoruz. Bunun yerine ihtiyaç duyulan alanda üniversite açılmalı. Meslek elemanları     yetiştirmeliyiz.
Ülkenin yazılımcıya ihtiyacı var, yazılımcı yok, hizmet sektörüne elaman yok. Sağlık sektörü çok büyüdü. Sağlık elemanı yok. Bütün yeni sektörlere yönelik meslek elamanı yetiştirmek lazım. Meslek seçimi yaparken popüler mesleklerden uzak durmak gerekir. İlah mühendis olacağım demeyim. İyi bir teknisyen işi olan bir teknisyen, işsiz mühendisten daha iyidir. İşi olan hemşire, işsiz eczacıdan daha iyidir. Şuanda üniversite mezunu işsiz sayısı en tepede."
"Çocuk mesleğini
kendisi seçsin"
Öğrencinin mesleğini kendisinin seçmesinde faydalı olacağını aktaran Güçlü; "Yüzbinlerce öğretmenimiz atama bekliyor. 8-10 yıldır hiç atama yapılmayanlar var. Geçen yıl fizik öğretmenliği için KPSS de birinci olan kişi atanamadı. Çünkü fizik öğretmeni ataması yapılmadı.
Başka alternatifler bulmak lazım. Artık Türkiye ölçeğinde değil Dünya ölçeğinde bakın. Yurt dışında da öğrencilerimiz olsun. Çocuklarımıza meslek sınırlaması getiriyoruz. Doktor olsun, paşa olsun. Sonra olmuyor. Çocuk mesleğini kendisi seçsin. Severek yapacağınız mesleği seçin. Çocuklarımız bu açıdan özgür bırakmalıyız. Yoksa geleceğinde olmayanlardan sizi sorumlu tutar." Dedi.
"Duruşu olmayan insanlar, duruşu olan bireyler
yetiştiremezler"
Yapılanların arkasında durmayanlara sitem eden Abbas Güçlü;         "Biz yaptıklarımızın arkasına duruyoruz. Türkiye de yol kat edilememesinin en önemli nedenlerinden bir tanesi de budur. Kimsenin kafasında bir şey bir plan yok.
Eğitime baktığımız zamanda aynı. Bir bakan gelir bu der ak mı ak derler, diğer bakan gelir kara mı der kara derler. Bu kadar değişmemesi lazım. Yapılanların arkasında durması gerekiyor.
Duruşu olmayan insanlar, duruşu olan bireyler yetiştiremezler. Koca koca profesörler, öğretmen demiyorum, profesörler iki satır bir şey soruyoruz aman ismimizi yazmayın diyorlar. İsmini söylemekten fikrinin altına imza atmayan profesörler nasıl gençler yetiştirecekler. Yetiştiremiyorlar. Öncelikle bunu çözmek gerekiyor" şeklinde konuştu.
"Tercihlerinizi
dershane
öğretmenlerine
yaptırmayın!"
Konuşmasında tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenleri de hatırlatan Güçlü; "Tercih aşamasında tercihlerinizi ne okul öğretmenlerine ne de dershane öğretmenlerine yaptırın.
Okullarda ve dershanelerde şu yanlış vardır. Kim ne kadar öğrenci kazandırdı anlayışı var. Dershanelerde öğrencilere tercih yaptırıyorlar. Dershanelerde okul kazandırmaya bakılıyor. Mezun olamayacağınız, okumayacağınız bölümleri seçmeyin. Bir yıl bekleyin. İstediğiniz yerleri tercih yapın. Tercih listesini doldurmak zorunda değilsiniz. 5 tane tercih yapın. Gitmeyeceğiniz yerler dışında tercih yapmayın" dedi.
"Öğrencilerimiz diğer illerin başarısını da
artırıyor"
Panel de söz alan Vali Yaman, Güçlü'nün özel okul yorumlarına cevaben yaptığı konuşmada; "Mevduat olarak Türkiye 11'cisiyiz. Burada bir tane, bir tane Babaeski'de, bir tane de Lüleburgaz da özel okul var. Ama bunların tabiî ki artması lazım. Onlar olunca devlet okullarına biraz daha çeki düzen veririz. İlimizin sınavlardaki başarısı ortada. Okul öncesi eğitimde doluluk oranımız %75'tir. Devlet okulları olarak burada biraz avantajlıyız. Velilerimiz çok duyarlı. Onların bu başarısı bizim başarımızı artıyor.
Sınavlarda Türkiye başarımız çok çok iyi. Ama şunu anlamıyorum. Buradaki çocuklarımız Edirne Fen Lisesini istiyor. Burada fen lisesi var ama orayı isteyip gidince bizim öğrencimiz, gidip oranın başarısını artırıyor" dedi.
Bunun üzerine Abbas Güçlü'de, "Kırklareli'nde bir tane özel okul var. Ama buranın başarısı oldukça güzel. Hem bedava okuyorsunuz, hem başarılısınız. Bunu gerçekten içtenlikle söylüyorum ve köşemde de yazacağım.
Çocuklarınızın iyi yetişmesini istiyorsanız Kırklareli'nde okutun. Ayrıca böyle Vali bulmakta çok zor. Bu Valimize ve Milli Eğitim Müdürümüze sahip çıkalım. Eğitime çok katkıları oluyor, olacakta" dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol