AVRUPA BİRLİĞİNE GİRMEK NE ZAMAN MÜMKÜN OLACAK?

Batılılaşmak, Avrupalı olmak, onlar gibi düşünüp yaşamak, çalışmak Türk ulusunun 200 yıllık isteği ve beklentisidir. Avrupalı olmak, Avrupaya benzemek elbet nedensiz değildir. Oraya girmeyi düşlemek çok önemli sebeplere dayanmaktadır.
Hiç şüphesiz Avrupa zamanımızda en uygar kıtadır. Uygarlığı 2500 yılda meydana gelmiştir. Bugün ileri demokrasi ileri düzeyde İnsan Hakları oradadır. İngiltere 1215 yılında Magna Karta Anlaşması ile demokrasiye geçiş yapmıştır. İngiltere Kralı ile İngiliz Yurttaşları devlet harcamaları ve vergileri konusunda hesap vermeyi kabul etmişlerdir. Fransa 1789 yılından sonra Cumhuriyet olmuştur Türkiye ATATÜRK DEVRİMİ ile demokrasiye geçiş imkânı bulmuştur.
Avrupa Birliği olayı İkinci Dünya Savaşı sonrası meydana çıkmıştır. Avrupa'lı zengin ve ileri ülkeler arasında kurulan bir ittifaktır. Türkiye bu birliğin ülkeler arası anlaşmasını 1963 yılında imzalamıştır. Anlaşmayı İsmet İnönü imzalamıştır. Birlik bugüne kadar çeşitli isimlerle ifade edilmiştir. Bugün birlik Avrupa Birliği olarak ifade edilmiştir.
Türkiye bu birliğin neresindedir?
Türkiye bu birliğin kapısında beklemektedir. Avrupa Birliği Kriterleri olarak anılan Avrupa standartlarını müzakere etmektedir. Ancak ülkemizin anlaşmalara uyumadığı ileri sürülmektedir. Mesela Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi'nin imzalanmadığı, bazı antidemokratik yasaların değiştirilmediği ileri sürülmektedir.
Yurttaşlarımız Avrupa Birliğinin ne olduğunu, Türkiye'ye ne getirip ne götüreceğini bilmemiş olmalarına rağmen işsizlere iş bulunacağı umudu vardır. Birliğin bunu çözeceği varsayılmaktadır.
Türkiye için Avrupa Birliği sorununu çözmek kolay olmayacaktır. Zira Avrupa ile aramızda tarihten gelen çok büyük bir BİLGİ ve EĞİTİM AÇIĞI vardır. DEMOKRASİ KÜLTÜRÜMÜZ yetersizdir. Bu nedenle ne Avrupalıyız ne de Avrupalı olmaya hazırız. Bir beklentinin içerisindeyiz ama bunun ne olduğunu bilmiyoruz.
Yurttaşlarımızla bu konuda yaptığımız konuşmalarda dedikleri Avrupa Birliği'ne girmek suretiyle Avrupalı olacağımıza birliğe girmeden, kendi ülkemizde Avrupalı olmaya bakalım diyorlar. Tartışılabilir bir görüş. Ancak bizim Avrupa'dan alacağımız şeyler çoktur. 2-3 bin yılda oluşmuş bir uygarlığı özümsemek kolay değildir. Onların bilgilerinden, tecrübelerinden, uygulamalarından alacağımız dersler vardır.
Atalarımız ne demiş, Görelim Mevla Neyler, Neylerse Güzel Eyler.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol