ATATÜRK BILIM ADAMLARI ILE 6 YILDA 3 BIN GÖRÜSME YAPMIS

Yilbasinda eglenme imkanim olmadi. Sartlarim buna elverisli degildi. Yakin dostlarimi aramak, arayanlara yanitlar vermek suretiyle zaman geçirdim. Ve tabii arta kalan zamanimi da okumak suretiyle degerlendirdim. 1978 yilinda Kültür Bakanliginin üç ayda bir çikardigi "ULUSAL KÜLTÜR" dergisine baktim. Derginin ardindan, Bakanligin hizmetinden anlasiliyor ki o zamanlarda bir ulusalci çalisma varmis ve çok da önemliymis.
Onu bir baska yazimda anlatirim.
Ilgisi nedeniyle bu derginin içinde Ilhan Selçuk'un 11 Ocak 1989 tarihli Cumhuriyet gazetesinde çikmis "ÇANKAYA'NIN KONUMU" baslikli yazisini kesip koymusum. Ilhan Selçuk bu yazisinda Mehmet Soydan adli bir arastirmacinin Mustafa Kemal ile ilgili bir çalismasindan söz etmektedir. Mehmet Soydan üsenmemis, ciddi bir çalisma ve arastirma ile Mustafa Kemal'in ölmeden önce, 1932 ve 1938 yillari arasinda 6 yilda görüstügü bilim adamlarini, sair, yazar ve sanatçilari tespit etmis ve bu 6 yil içersinde bunlarla yaptigi görüsmeleri rakamlara vurmus. Buna ilginç geldigi ve Mustafa Kemal'in bir özelligini ve yönünü ögrenmemize vesile teskil ettigi için bu bilgiyi sizinle paylasmak istedim. Gerçi Mustafa Kemal çevresini ve sofrasini olusturan kisilerin bilim adamlari, tarihçiler, edebiyatçilar, sanatçilar oldugu biliniyordu ama bunlarla kaç görüsme yaptigi, en çok kimlerle görüstügü bilinmiyordu. On yil Atatürk Enstitüsü'nde BILDIRICI ÜYE olarak çalistigim halde ben dahi bu bilgilere yeni ulasmis bulunmaktayim.
Mehmet Soydan'in arastirmasina göre Mustafa Kemal 1932-1938 yillari arasinda karsilarinda konusma sayisi bulunan su bilim adamlari ile görüsmüstür
"Ibrahim Necmi Dilmen (238), Ahmet Cevat Emre (277), Hasan Resit Tankut (206), Muzaffer Göker (179), Yusuf Ziya Özer (172), Hasan Cemil Çambel (153), Sadri Maksudi (105), Fuat Köprülü (122), Yusuf Akçora (62), Abdülkadir Inan (90), Besim Atalay (35), Saim Ali Dilemre (62), Hakki Uzun Çarsili (79)" Ve tabii daha baskalari da var. Ancak bu kisilerin çogu dil ve Türkçe üzerine otorite olan kültür adamlaridir."
Atatürk'ün Çankaya'ya çagirip görüstügü yazarlar, sanatçilar kültür adamlari ise sunlardir
"Falih Rifki Atay (356), Rusen Esref Ünaydin (162), Yunus Nadi(73), Necmeddin Sadak(64), Hakki Tarik Us(63), Asim Us(48), Fazil Ahmet Aykaç(57), Celal Sahir (53), Yakup Kadri (44), Mahmut Soydan (arastirmayi yapanin babasi 46), Nasit Hakki Ulug(33), Ferit Celal Güven(29), Hamdullah Suphi Tanriöver (28), Samih Rifat (17), Ali Canip Yöntem(16), Yahya Kemal Beyatli (13), Ali Naci Karacan (6), Resat Nuri Güntekin (4), Abdülhak Hamit (3) ve baskalari.."
Mustafa Kemal'in çevresi yazarlarindan en çok Falih Rifki Atay ve Türk Dili ve Edebiyatindan Ibrahim Necmi Dilmen ile görüsmesi dikkat çekicidir. Su anlasiliyor ve biliniyor ki Mustafa Kemal Dil Devrimi'ne, Türk Dili'nin bagimsizligina, Iran ve Arap kelimelerinden arinmasina, Türkçe'nin sadelesmesine çok önem vermistir. Türk Dili'nin bagimsizligina ülkenin bagimsizligi kadar ilgi göstermistir. Vasiyetinde mirasinin bir kismini Dil Devrimi çalismalarinin devam ettirilmesine harcanmak üzere birakmistir.
Falih Rifki Atay gazeteci yazardir. Atatürk'ü çok iyi anlamis ve anlatmis bir kimsedir. Türkçeyi çok iyi bilen ve yazan bir kültür adamidir. Atatürk'ü anlatan ÇANKAYA'si, Arap çöllerinde Osmanli Savaslarini ve Osmanli'nin buralardan çekilme nedenlerini anlatan ZEYTINDAÄz, Makalelerinden olusan ÇILE, ROMAN, Atatürkçülük Nedir, INANÇ, NIÇIN KURTULMAMAK, PAZAR KONUSMALARI ve BATIS YILLARI önemli ve su siralar BEN ATATÜRKÇÜ ve LAIK CUMHURIYETÇI'yi diyenlerin okumalari gereken kitaplardir. "MUSTAFA KEMALSIZ BIR TÜRKIYE" isteyenlerle daha iyi bir mücadele için bu kitaplar itici bir güç olur diye düsünüyorum. Bilim adamlari, sanatçilar, yazarlar, tarihçiler ve edebiyatçilarla6 yilda üçbin görüsme yapan Mustafa Kemal'den sonra Türkiye'de fikri tansiyonun, neden düstügü, kültürel yozlasmanin neden meydana geldigi ondan sonra gelenlerin fikir ve bilim adamlarini kenarda tutmalari ile yakin alakasi vardir. Ne dersiniz?
nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol