ATATÜRK 1930 DA KIRKLARELI'NDE ÖMER NACI'NiN DEVRIMCI IZLERINI MI ARADI?

Yazima baslik yaptigim soruyu bir baska biçimde sormak da mümkündür. Kirklareli'nin aydinliginda, Laik Cumhuriyetçiligi'nde 1912 Seçimlerinde Meclis-i Mebusan'a seçtigi ÖMER NACi'nin etkisi var midir? su halde önce bu Ömer Naci kimdir, onu taniyalim.
Ömer Naci 1878 yilinda istanbul'da dogmus, öksüz ve yetim büyümüs bir Osmanli Aydini'dir. Gani Bayer onu Bilim ve Ütopya Dergisinde, Jöntürklerin sair Militan'i" olarak tanitmistir.
isçi Partisi Genel Baskani Doç. Dr. Dogu Perincek ise, "Satin alinamayan devrimci ile satilamayan vatan arasindaki denklemi" kuran adam olarak tanimlamis ve eklemistir "Ömer Naci'nin hayatinda Bir Vatan devrimcileri varsa, pazarlanamiyor. Bir Vatan, ugrunda ölmeye hazir öncüleri varsa, vatandir. Ömer Naciler, Namik Kemallerden aldiklari isikla vatani vatan yapan kusaktir"diyor.
"Ömer Naci küçük yasta bir kaza sonucu ailesini kaybetmis, evlatlik olarak yetistirilmistir. Lise ögrenimine Bagdat'ta baslamis, Bursa'da devam etmistir." Daha bu siralarda iken yasaklarla, haksizliklarla mücadeleye baslamis "ikbal ve iktidar" nimetlerini reddetmis, DEVRiMCi RUH ve KAREKTERi'ni her vesileyle yansitmaya baslamistir. Bursa Isiklar Lisesinden Manastir lisesine sürgün edildiginde burada Mustafa Kemal ve Ali Fuat Cebesoy ile tanismistir. DEVRiMCi ATEs'i ile bundan sonra Mustafa Kemal'in yaninda olmus, "Vatan ve Hürriyet" gibi gizli örgütlerde kurucu olarak yer almistir. Cezaevlerine girip çikmistir. "O zamanin milliyetçileri gibi halkçi ve devrimcidir." Devrimci ve milliyetçi ve de toplumsal bir ruh yaratmak amaciyla yazilar ve siirler yazmistir. Tutuklanma ihtimali üzerine ittihat ve Terakki Partisi önderlerinden Edirneli Talat Pasa onu gizlice Paris'e göndermistir. Orada sosyalist fikirlerle tanismis, sosyalistlerin toplantilarina katilmistir. Paris'ten döndükten sonra Anadolu ve iran'da görevler almis, daha dogrusu kendisine görevler çikarmis, çeteler kurmus, iran'da yakalanarak cezaevine konmustur. 1908 Mesrutiyeti'nin ilani üzerine iran sahi kendisini serbest birakiyor. Böylece idamdan kurtulmus oluyor. 31 Mart irtica Hareketi'nin bastirilmasinda Mustafa Kemal ile beraber oluyor. Hareket Ordusu içinde bulunuyor. 1910 ve 1911 yillarinda ittihat ve Terakki Partisi'nin Genel Merkez üyeligine seçiliyor. 1911 de Trablusgarp'ta italyanlarla savasmak üzere Mustafa Kemal gibi, buraya gönüllü gidiyor ve 1912 Seçimleri'nde Kirklarelililer onu Milletvekili seçerek istanbul'daki Meclis-i Mebusan'a gönderiyorlar.
iyi konusmakla, örgütçülügü ve devrimci, milliyetçi fikir ve düsünceleri ile söhrete ulasan ve bu yönü ile Mustafa Kemal'i etkileyen ÖMER NACi artik Kirkkilise (KIRKLARELi) Milletvekili ve politikacidir. Bu sifatla sik sik Kirklareli'ne gelir, onun gibi Lüleburgaz'dan Milletvekili seçilen, Lüleburgazli Emrullah Efendi ile isbirliginde bulunur. Emrullah Efendi daha sonra Maarif (Milli Egitim) Bakani olacaktir. Ömer Naci Seçim bölgesi Kirklareli'ne geldikçe ihtimalki atesli konusmalari ile Kirklareli halkina devrimci ve milliyetçi bir ruh yaratmistir.
1914 de Birinci Dünya Savasi'nin çikmasi üzerine Ömer Naci, cephe gerisinde halki örgütlemek amaciyla Milli istihbarat Teskilati'nda yani Teskilati Mahsusa'da görev aliyor, Çarlik Rusya ordulari ile çarpismak amaciyla Azerbaycan'da silahli müfrezeler meydana getiriyor, örgütler olusturuyor. Urmiye Kenti'ni Ruslar'dan geri aliyor. "Görevi basinda Tifüse yakalanarak sehit oluyor."
36 yillik ömründe subay, hatip, sair, yazar ve parlamerter olarak hizmet veren Ömer Naci, "Mustafa Kemal'deki Gizli Gücü ve Deha'yi ilk kesfeden kisi" olarak tarihe geçmistir. Zamaninda halk arasinda Mustafa Kemal kadar sevilen, konusulan va taninan ikinci Kisi olarak taninmistir.
Kesin olarak bilmiyoruz ama 20 Aralik 1930 da Mustafa Kemal Kirklareli'ne öncelikle bu degerli arkadasinin ruhunu yadetmek, anilarini anmak ve Kirklareli'nde ondan izler bulmak için gelmistir. Kaldiki Mustafa Kemal'in bir yakin arkadasi da (Yüzbasi Fevzi) 1912 Balkan Savasi'nda Vize'de sehit olmustur. 1919 da Samsun'a beraber gittigi Topçu Subayi Kemal Dogan'da cumhuriyet ilanindan sonra Kirklareli Milletvekilligi yapmistir. Bütün bunlarin hatiralari Mustafa Kemal'in Kirklarelililer için en güzel övücü sözleri söylemesine vesile olmustur.
nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol