ATATÜRK'Ü DÜSÜNDÜREN ERZURUM ÇIFTÇISI

Bugün Kirklareli hem Atatürk'ü anacak ve hem de düsmandan kurtulusunun 83.yildönümünü kutlayacak. Yani Kirklareli için 10 KASIM 1922 Yunan isgalinden kurtuldugu, 10 KASIM I938 ise ATATÜRK' Ü kaybettigi tarihlerdir.
Kirklareli tarihinde bu bir tesadüf olmustur. Kurtulus Senlikleri'nin yasandigi gün KURTARICI'nin ölmesi çok anlamli bir tarihtir. Kirklarelililer KURTULUS ve KURTARICI için bugün ne düsünürler bilemem. Ancak ben düsündügümü söylemek isterim.
Tarihler Kirklareli'nin içinde yer aldigi Trakya'nin 1920 de düsmanla dogru dürüst savasmadan isgale ugradigini, düsmanla savasmadan kurtuldugunu yazarlar. 24 bin kilometre karelik Trakya bir haftada isgal edildi, iki yil isgal yasadiktan sonra, yaklasik bir ay içersinde düsmandan kurtuldu. Bir baska ifade ile düsman Anadolu'da yenilmis, Trakya'dan kaçmak için kurtarici Gazi Mustafa Kemal'den bir ay süre istemis ve bu süre Mudanya Mütarekesi ile kabul edilmistir.
83 yil önce düsmanin Trakya'dan Çekilme Takvimi içersinde yer alan 10 Kasim 1922 Kirklareli'nin düsmandan kurtuldugu gündür. Kirklareli bugün bu kurtulus bayramini yapmaktadir. Bir yandan da KURTARICI'yi anmaktadir.
Ülkelerin, uluslarin ve bir yerlerin KURTULUSU önemlidir ama Nasil KURTULDUÄzU daha önemlidir. Onun için Kurtulus ile birlikte Kurtarici'yi da bilmek hem de çok iyi bilmek gerekir.
Ancak bugün itibariyle bizim Kurtulus'u ve Kurtariciyi çok iyi bildigimiz söylenemez. Bilseydik ülkeyi bugünkü sikintilara düsürmez, maliyesini IMP'ye teslim etmez, Avrupa 'nin ünümüze koydugu bir anlamda SEVR DOSYASI'ni müzakere için TESLIMIYETÇI bir tutum içersine girmis olmazdik.
Türkiye'nin iç ve dis düsmanlari Türkiye'yi teslim almak için dün silahliydilar, Bugün ise bu isi silahsiz yapmaya çalismaktadirlar. Bir ülkede silahsiz düsman görünen düsman degildir. Bu nedenle halk düsmani tanimakta güçlük çekmektedir. Bu tipki 1919 yilinda Erzurum Kongresi için buraya giden Mustafa Kemal'in yol kenarinda rastladigi çiftçinin vurdumduymazligina silahli düsmanin tarlasinin sinirlarina gelmesini beklemesine benzemektedir.
Mustafa Kemal, Erzurum'a yaklastigi sirada yol kenarinda çift süren Erzurumlu bir çiftçi ile konusmak için otomobilini durdurmus, çiftçiye yaklasarak, hos besten sonra, "Haberin var mi, düsman Izmir'e çikmis, geliyor. Fakat gürüyorum ki sen hiç orali degilsin, bir endise tasimiyorsun. Haberin mi yok?" "Çiftçi tanimadigi Osmanli subayi'na yani Mustafa Kemal'e söyle bir bakar, Haberim var ama Düsman tarlamin sinirina gelmedikçe benim yapacagim bir sey yok, Geldigi zaman düsünürüm" der. Mealen anlattigim olay Mustafa Kemal'i derin derin düsündürür.
Halki uyandirmak için KURULUS ÇALISMALARI'nin hayati öneme haiz oldugunu daha iyi anlar ve halki ülkenin bütünlügü ile özdeslestirmek için yurt genelinde örgütlenmeye hiz verir. Müdafaa-i Hukuk ruh ve düsüncesini eyleme geçirmek için olaganüstü çalismalar yapmak gerektigini anlar. Aslinda Mustafa Kemal bu gerçegi daha Selanik'te, Afrika, Balkan ve Çanakkale Savaslari'nda görmüs, vatani ve halki kurtarmanin planlarini daha o yillarda yapmistir. Mustafa Kemal Sadece kendisinin bildigi bu KURTULUS PLANI'ni uygulamak için Anadolu'ya görevli bir Osmanli Subayi olarak geçmis, fakat Erzurum'a vardiginda Padisahin üniformalarini, rütbelerini atip, HALK ÖNDERI olmustur. Mustafa Kemal Sakarya Savasi'na kadar sivildir.
Bu sürecin öncesini ve sonrasini ayrintilariyla daha iyi anlamak için "SU ÇILGIN TÜRKLER" kitabini okumak gerekir. Cumhuriyet Valisi ismet Metin bu KURTULUS ve ATATÜRK'Ü ANMA GÜNÜ'nde aramizda olsaydi herhalde bir yillik Kirklareli Valiligi sirasinda halka niçin NUTUK ve SU ÇILGIN TÜRKLER kitaplarini dagittigini açiklardi. Fakat Kirklareli'nde yobaz çevreler Vali Ismet Metin'in Cumhuriyetçiliginden, Atatürkçülügü'nden korkmuslar, onu ISTEMEZÜK yapmislardir. Aman bu ALACAKARANLIK'ta tarihi ve gerçekleri unutmadan KURTULUS'u yasayalim, ATATÜRK'ü analim derim.
nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol