Galiba ünlü yazarlardan biri söylemisti. “Bir gün gelecek Atatürk’ün yasayip yasamadigi arastirilacak demisti. “Bunu saniyorum 1933 yilinda Bursa’da Türkçe ezanin Arapça okunmasi üzerine Atatürk’ün Bursa’ya gidip yaptigi o meshur konusmanin kendisine ait olup olmadiginin arastirilmasi, sorusturulmasi üzerine söylemisti.
Tarih bir ulusun, bir halkin bellegidir. Ancak halk tarihini bilmiyorsa elbet belleginde bir sey yoktur. Bugün Atatürk’ün tarihe BURSA NUTKU olarak geçen, aslinda KONUSMASI olarak anilmasi gereken olay belleklerden silinmistir. Olayi bilen çok az okumus vardir. Oysa geçmiste bu ünlü konusma tartisma, sorusturma konusu yapilmis, mahkemeler tarafindan konusmanin Atatürk’e ait oldugu hükme baglanmistir.
12 Agustos 2008 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi Atatürk’ün Bursa Konusmasi’nin Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca Ergenekon kapsaminda arastirma, sorusturma konusu yapildigini bildirmistir. Bu baglamda Bassavcilik Ankara ve Istanbul Emniyet Müdürlüklerine yazi yazarak, Atatürk’ün 1933 yilinda Bursa’da böyle bir konusma yapip yapmadiginin arastirilmasini istemistir. Haberde ayrica emniyet müdürlüklerinin Türk Tarih Kurumu’ndan Atatürk’ün böyle bir konusmasi olup olmadigini sorduklari yer almistir. Gerçekte bu konusmanin sorusturulmasi, arastirma konusu yapilmasi yeni degildir. Çok partili hayata geçtigimizden beri önemli toplumsal hadiseler meydana geldiginde Atatürk’ün bu konusmasi gündeme gelmis, sorusturma konusu yapilmistir. Yönetimlerin tepkisi konusmanin ideolojik amaçla kullanilmasina olmustur.
Atatürk’ün BURSA KONUSMASI üzerine çok yazilar yazilmis çok kitaplar yayimlanmistir. Mahkemeler karar vermis, C. Savcilari dosyalar düzenlemistir. Bütün bilgiler, belgeler ve mahkeme kararlari Mustafa Kemal’in 1933 yilinda Bursa’da Türkçe Ezan’in Arapça okunmasi üzerine meydana gelen irtica olayi dolayisiyle Bursa’da böyle bir konusma yaptigi noktasinda toplanmistir. Atatürk bu konusmasinda tipki GENÇLiÄzE HITABI gibi “TÜRK GENCI, DEVRIMLERIN ve CUMHURIYETIN SAHIBI ve BEKÇISIDIR” demistir. GENÇLiÄzE HITABESI dozunda ve karakterinde olan bu konusmasinda Atatürk, söyle bir Türk Gençligi tanimi yapmistir:
“Türk Genci, devrimlerin ve Cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunlarin geregine, dogruluguna herkesten çok inanmistir. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemistir. Bunlari güçsüz düsürecek en küçük yada en büyük bir kipirti ve bir davranis duydu mu, “Bu ülkenin polisi vardir, Jandarmasi vardir, Ordusu vardir, adalet örgütü vardir” demiyecektir. Elle, tasla, sopa ve silahla, nesi varsa onunla kendi yaptigini koruyacaktir. Polis gelecek, asil suçlulari birakip suçlu diye onu yakalayacaktir. Genç, “Polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi degildir” diye düsünecek, ama hiçbir zaman yalvarmayacaktir. Mahkeme onu yargilayacaktir. Yine düsünecek, “Demek adalet örgütünü de düzeltmek, yönetim biçimine göre düzenlemek gerek”. Onu hapse atacaklar. Yasal yollarla karsi çikislarda bulunmakla birlikte bana, Basbakana ve Meclise telgraflar yagdirip, hakli ve suçsuz oldugu için saliverilmesine çalisilmasini, kaydirilmasini istemiyecek. Diyecek ki, “Ben inanç ve kanaatimin geregini yaptim. Araya girisimde ve eylemimde hakliyim. Eger buraya haksiz olarak gelmis isem, bu haksizligi ortaya koyan neden ve etkenleri düzeltmek de benim görevimdir. ISTE BENIM ANLADIÄzIM TÜRK GENCI ve TÜRK GENÇLIÄzI.”
Türkiye’nin sagi ve sagcilari “Atatürk Bursa’da böyle bir konusma yapmamistir” demelerine ragmen, Atatürk’ün çok yakininda bulunanlardan Prof. Afet Inan, Prof. Enver Ziya Karal gibi tarihçiler, düsünürler ve olaya tanik olan gazeteciler, yazarlar bu konusmanin Atatürk’e ait oldugunu kesin bir dille ifade etmektedirler. Kaldiki 1976 yilinda Kayseri’de bir itiraz üzerine dava konusu olan bu konusma Kayseri 2. Agirceza Mahkemesi tarafindan Atatürk’e ait oldugunu hükme baglamistir. Bornova Cumhuriyet Bassavciliginin da 1966 yilinda böyle bir dosyaya sahip oldugu bilinmektedir. Bilindigi gibi Atatürk ömürboyu IRTICA konusunda duyarli yasamistir. Menemen Hadisesi sirasinda da böyle bir tepki koymustur. Bunlarin bilinmesi gerekir.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol