ATATÜRK'TE EDEBIYAT SEVGISI

“Atatürk, Verlaine’den birde siir çevirisi yapmistir. Seranad bu siir çevirisi arkadasi Salih Bozok’a bir mektupla gönderdigi bilinmektedir. Tarihsiz olan bu mektup Sofya’dan gönderilmistir.

Siirin Türkçesi söyledir:

Hayat kisadir

Biraz hayal

Biraz ask

Ve sonra allahaismarladik

                   Hayat bostur

            Biraz kin

            Biraz ümit

            Ve sonra allahaismarladik. 148

148. BORAK, SADI: Atatürk ve Edebiyat, Varlik Yayinevi. Istanbul 1972, s.62.

ATATÜRK’TE EDEBIYAT SEVGISI, CEMIL SÖNMEZ. T.C. KÜLTÜR BAKANLIÄzI ATATÜRK DIZISI kitabi 290 sayfadir. Güzel bir kitap. “Ben edebiyati ve siiri severim.” Mustafa Kemal 19 Agustos 1918

SUNUS: “Daha ögrencilik yillarinda özellikle güzel söz söylemeyi aliskanlik haline getirmekle edebiyatin bu temel özelliklerini o yillarda kavramisti Mustafa Kemal. O’nun edebiyata olan sevgisi Manastir Askeri Lisesinde baslar. Ögrencilik ve gençlik yillarini kapsayan bu dönemde O’nun Namik Kemal’in, Tevfik Fikret’in, M.Emin Yurdakul’un, Ziya Gökalp’in vatan, özgürlük ile ilgili siirlerini ezberledigini ve zaman zaman okudugunu görüyoruz. Namik Kemal’in yasaklanan siirlerini ezberlemesi yakin arkadasinada salik vermistir. Fransiz yazar ve düsünürlerin yapitlarini Fransizca asillarindan okumus, yabanci gazeteleri ilgiyle izlemistir. Yine ögrencilik yillarinda Halide Edip’in romanlarini daha Harp Okulu’nda iken okudugunu kendisi söylemistir..

Atatürk birgün Abdülhak Hamide:

“Zatialinizin sairane dehasi fevkalededir, ne yazik ki bunu Türklügün büyüklügünü ve Türk kahramanlarini anmak ugrunda kullanmadiniz.”

Çok yönlü bir kisilige sahip olan Atatürk’ün edebiyata olan sevgisi de çok yönlüdür.

O, iyi bir edebiyat okuyucusudur.

O, edebiyat sanatinin da iyi bir uygulayicisidir.

O, çagdas bir toplum yaratmada edebiyata önem ve deger verir.

O, edebiyatçilari sair ve yazarlari takdir etmis olabildigince korumustur. (Döneminde birçok sair ve yazarlarin milletvekili olarak TBMM’de milletvekili olarak görev yaptigini görmekteyiz)

FELSEFEYE DAIR

Atatürk’ün felsefe ile ilgili cevabinda:

Felsefe: “Çölde sicak kumlar üstünde cayir cayir yanan, tutusan, dili, damagi kuruyan seyyahin olusan ilgimi (serap) su zannederek arkasindan kosmaya benzer.”

Hayatla ilgili görüsü: “Birey olsun, ulus olsun neseyi elden birakmamalidir. Nese enerji kaynagidir. Nesesiz bir ulusun yasamaya hakki yoktur.”

Sair Behçet Kemal Çaglar’in kendisi ile ilgili manzumeyi Atatürk begenmemis; “Benim asil kisiligim ögretmenligimdir. Ben milletimin ögretmeniyim, bunu yazmamissin.”

Milli Mücadeleyi dis basinda destekleyen Türk dostu Pierre Loti’dir. O kara günlerimizde Bati dünyasi Türklere Ortaçag bagnazligiyla kin ve intikam duygulariyla ates püskürürken, onlara söyle sesleniyordu:

Pierre Loti:

“Yaniliyorsunuz, bindiginiz dali kesiyorsunuz; Vahsi kuzey akinlarina karsi Bati uygarligini Türkler savunuyorlar: Dünyada, tarihte batiya ilk defa dini ve sosyal hosgörü uygarligini getiren Türklerdir. Türkler Yakindogu’nun en temiz kuvvetli uygarlik unsurlaridir. Türklerin çekildikleri bütün yerlerde ne hosgörü, ne düzen kalmistir.

Agirbasliligi, dogrulugu, cesareti, kahramanligi, asaleti seven Türkleri de sever.” Bizi ne güzel anlatmis Pierre Loti...

Böylesi bir Türk dostuna Mustafa Kemal 12 Temmuz 1921 günü bir mektup gönderir. Atatürk’te Edebiyat Sevgisi gerçek anlamda çok büyüktür... Ruhu sad olsun...

selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol