ASFALTLARIMIZIN ÖMRÜ KISA

Kırklareli İl Özel İdaresinin, köylere hizmet götürmenin araştırma ve karar merci durumundaki İl genel Meclisinde kasım ayı itibari ile öne çıkan konu;  Asfaltlarımızın uzun ömürlü olması için atılacak olan adımlar

İl Genel Meclis Başkanı Cavit Çağlayan ile CHP Grup Başkan Vekili Çetin Şinikoğlu konu ile ilgili atılacak olan adımların neler olması gerektiği, 

bu adımların atılmasında nelerin gerekli olduğu, hangi engellerin bunun önünde durduğunu belirttikleri açıklamalarında Kırklareli kamuoyuna detaylı bilgileri ile ışık tuttular.
İl Genel Meclis Başkanı
Cavit Çağlayan
"Aklın yolu birdir. Geçen sefer de geldiğinde sadece sıcak asfalt maliyetinin soğuk asfalta göre 7 8 kat gibi fazla olduğundan dolayı acaba yapabilir miyiz. Soğuk asfalt kadar yapamayız. Soğuk asfalt 200 km civarı yapılıyor sanırım 1 yılda. Para bakımından söylüyorum. Para olsa bundan daha hızlı gider sıcak asfalt yapma bakımından.
Daha hızlı olur ama zemini sağlam bir sıcak asfalt 10 yıl arkana bakmazsın. Ama kaplama asfaltta bazen 1 bazen 2 bazen 3 yıla çıkmıyor hiçbir zaman çıkmıyor kaplama asfalt. Uzun vadeli düşünmek lazım. Biz sadece günü kurtarmak eğiliminde değiliz. Sıcak asfalt şantiyesi alternatiflerini düşünüyoruz.
Sıfırdan kurmanın maliyeti ilk anda bize il özel idaresine ek gelebilir. Bunu bakanlıkla konuşmak lazım. Çevre bakanlığının fonlarından alabilirsek alalım. Diğer alternatifler belediye ve karayollarının sıcak asfalt şantiyesiyel görüşmek. O yetkililerle görüşmek. Karayollarının ki şu an çevre mevzuatına uygun olarak çalışıyor amam benim gözlemlediğim rant. Günün 30 günü sanmıyorum ki 20 gün çalıştığını. 30 günü geçmez yani. Yer konusunda şeytan dere dediğin yakın yer. Şeytan dereden Demirköy e uzak köylere gitmek konusunda. O bir saat olayına katılmıyorum ben.
Bizim Belediyeleri ihalelerini en son Çorlu'dan bir şirket almıştı. En az iki saatte gelir Çorlu'dan. Kaldı ki sıcak asfaltın taşıma kamyonları ayrı. Ayrı kamyonları var onların. Isıyı kaybetmeyen kamyonları var. İstanbul dan da geliyor İstanbul'dan Kırklareli ye sıcak asfalt geldi. Geldiğini biliyorum. O bir saat açık kasayla gidersen belki tehlikelidir. O da işte 15 derecenin altındaysa tehlikelidir.
Ama zaten yazın yapıyorsun 25 -30 derecede İstanbul'dan bile bile gelebilir kanısındayım. Biz buradan İğneada ya yolladık mesela. Hem de açık özel kamyonlarıyla değil. İgneada da iki saat de gitmiştir. O bir saat olayına fazla bir takıntımız yok. Zaten Kırklareli'nin en uzak yerine 1,5 2 saatte gidilir. Kurulması gerektiği kanaatindeyiz. Şu alternatifleri bir araştıralım bakalım. Sıfırdan yapmak yerine atıl olan veya az kullanılan karayolları veya belediyenin restore ederek eksikliklerini tamamlayarak çevre mevzuatına uygun hale getirmek için 500 - 600 bin lazım yenisi 3-4 milyon diyorlar ben o kadar bilmiyordum ben 1 milyon biliyordum. Arkadaşlar öyle araştırmışlar. Kurulmasında fayda var.
Yurt dışında da gidiyoruz köyler falan hepsi sıcak asfalt yavaş yavaş. Uzun vadede yapacaksın 10 yıl arkana bakmayacaksın. 200km yapmazsın da 30-40 km yaparsın. ama ne olur 10 yıl da yavaş yavaş köyler tamamlanır."
CHP Grup Başkan Vekili
Çetin Şinikoğlu
"Ödenek bulamıyoruz. İl özel idaresinin gelir kalemleri belli. Yani bizim 30 tane gelir kalemimiz var bunu 40 a 50 ye 60n a çıkaramıyoruz ki. İl özel idaresinin gelir kanunu yok. Yasal düzenlemem olması lazım.
Belediyeler gibi emlak vergisinden aldığımız pay ya da elektrik faturalarından aldığımız pay veya topladığımız su parası veya inşaat ruhsatlarından alınan . şu anda biz 1/1000 ya da 5000 lik imar planlarını onaylıyoruz hiçbir ücret almıyoruz. Bundan 5 yıl öncesine kadar Sayıştay denetim raporlarında yasal olarak alamazsınız denmiş. Yıllık geliri 1,5 milyon dolar.
Böyle bi geliri yok etmiş. Asfaltlama konusunda soğuk asfalt yapıyoruz. Yani satır kaplama diyoruz. Bunu yapıyoruz ama uzun ömürlü olmuyor her yıl bütçeden büyük miktarlarda para ayırıyoruz. Fakat bunu bir de sezonunda yapmak zorundasınız. Yani soğuk asfaltı Yazın eylül ayına kadar bitirmek zorundasınız. Sıcaklarda yapmak zorundasınız. Öbür türlü yapışmıyor tutmuyor. Ama sıcak asfaltı kışın dahi kar yağarken dahi yapabilirsiniz.
Yani sıcak asfaltın sezonu yok. Hem yolun eğim açısından yağan yağmurun karın akışkanlığı açısından yoldaki iş kazalarının da önlenmesi açısından trafiğin de daha rahat olması açısından yani araçların otomobillerin kamyonların da hepsinin daha çabuk bozulmuyor. Daha uzun ömürlü oluyor. Şimdi soğuk asfaltı yapıyorsunuz. Yüksek tonajlı kamyonlar çabucak bunu aşındırıyor.
Şimdi tabi k ülkede yani şu yoldan bu kadar kamyon geçemez bundan yüklü araç geçemez diyemezsiniz. Hepsi ticaret yapıyor vergi ödüyor. Sonuçta bir yol yaptığınız zaman bunu bütün halkın bütün kesimlerin kullanımlarına açık yapıyorsunuz.
Biz sıcak asfalt plantının kurulmasını bir an önce gerçekleştirmek istiyoruz. Ve yani bütün köy yollarımız da dahil bütün köy içlerimize kilit taşı yapıyoruz mümkün olduğu kadar. Ama sıcak asfalt plantımız olsa köy içlerine de bu şekilde yaparız. hem daha hızlı olur daha çabuk olur."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol