Avrupa’nin 1839 yilinda dayatmalarini ilan eden Büyük Resit Pasa bu dayatmalarin ve düzenlemelerin Polis Teskilatlarin da kurulacagini söylemistir. Nitekin bu teskilat 1845 yilinda kurulmus, ketlerde yasayan Osmanli’nin imtiyazli insanlari,ayricakli kesimleri güvenlige kavusmuslardir. Teskilat o yildan Cumhuriyet kurulusuna kadar geçen 75 yil içerisinde genelde tebanin degil, Ekabirin Polis olarak görev yapmistir. Cumhuriyeti kuranlar ilk defa Polis teskilati’nin idari sistem ve düzenini ayrilmaz bir parçasi olarak görmüslerdir,hata cumhuriyet düsmanlarina karsi polis bir ETKILI GÜÇ olarak düsünmüslerdir. Atatürk’ün, Cumhuriyet Polisin için söyledileri çok önemli, onur ve gurur vericidir.
Polis kenlerin güvenlik kuvetidir.Yurtaslarin can ve mal güvenligi polise emanettir. Karokollar güven verici yerlerdir. Polis haktan, hakikattan, yasalardan yanadir. Özelikle layik Cumhuriyet’in korunmasindan kollanmasindan yana olmasi itibariyle Cumhuriyetten yana taraftir. Aslinda Cumhuriyet bütün kurum ve kuruluslari cumhuriyet baglaminda tarafsis degil, taraf’tir. Bu nedenle Türk Polisi her seyden önce Cumhuriyetin Polisi’dir. Ve dolayisiyle HALKIN POLISI’dir.
Bugün Türk Polis Teskilati gerek kadrolari itibariyle gerekse teknoloji ve teknik bilgi itibariyle geçmise oranla çok güçlü durumdadir. Polisin halkla iliskisi, toplumla iliskileri düne oranda daha iyilesmis durumdadir. Türk polisinin egitim düzeyi, polislik bilgisi artmistir. Ancak yinede polis teskilatinin sorunlari vardir. Bir yerde polisin yüksek düzeyinde egitimli olmasinin iyilestirici sonuçlari biraz da ve belki bir o kadar toplumun egitim düzeyinin de yüksek olmasina baglidir.
Sosyal, kültürel, ekonomik nedenlerle Türk Toplumunda suç nedenleri giderek daha çesitlenmekte.daha artmakta ve sonuçta toplumda asayis sorunu giderek daha artmaktadir. Cezaevleri dolmustur. Bunda Avrupa Uyum Yasalari’nin uygulanmasinin ne derece rolü oldugunu bilmiyoruz. Ancak bu yasalar tam uygulamaya geçirilmemis olmasina karsin polis uygulanan bölümlerde zorlanmaktadir.
Toplum, Avrupa Yasalari’na uyumda sorunlu tutum ve davranis sergilemektedir. Bu da gösteriyor ki Türk toplumu Türk polisi kadar Avrupa Standartlari’na hazir degildir. Toplumun egitilmesi, bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bunun da süphesiz polis yapacak degildir. Avrupa Birligi’ne uyumun egitim tarafi ihmal edilmistir, ihmal edilmeye devam edilmektedir. Bu açidan polis teskilati egitimsiz insanlarin artan suç sorunlari yüzünden rahatsizdir. Bu gerçegin altini çizmek gerekir. Polis önüne gelen yeni sorunlar nedeniyle Durumdan Vazife Çikarmak zorunda kalmaktadir.
Türkiye’nin toplumsal gerçekleri çok komplikedir. Sorunlarin asayisle, güvenlikle ilgili yani ayir bir özellik tasimaktadir. Polis bunlari üstesinden egitimle , bilgisiyle gelmeye çalissa bile yinede polisin uygulamada toplumsal, psikolojiyi anlamakta zorlandigi gözden kaçamamaktadir. Fakat herseye ragmen Türk Polisi Teskilati demokratik sisteme uyumda, uygulamada basarilidir. Artik o eski polis amca yoktur. Ortada CENTILMEN POLIS vardir. Saniga ” Buyrun karakola” diyecek kadar kibar insanlar, görevliler vardir. Türk Polisi giderek hukukun üstünlügü anlayisinda bütünlesmekte, bilinçlenmekte ve daha basarili görev anlayisi sergilemektedir. Bu noktaya 163 yilinda degiserek, ilerleyerek, egitimini , bilgisini arttirarak gelismistir.
163. yil dönümü kutlu olsun.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol