Vahit Lütfü Salcı hayatı baştanbaşa destan olan ÇOK YÖNLÜ bir kültür adamıdır. Hayatında birçok İLKLER'i gerçekleştirmiş insandır. Moskova Orkestrasında keman çalışmış bu insan Kırklareli'ne gelmiş, Karakaş Mahallesinde sığırtmaç olmuş. Yıldız Sarayı'nda Padişaha müzik çalmış, Mustafa Kemal'e marş yazıp bestelemiş ve sonra Kırklareli'nde Bando-Muzika Takımı kurmuş, halka müzik dinletmiş, Kırklareli'nde cemiyet adamı olmuş, gençlere müzik eğitimi vermiş, Cumhurbaşkanlığı Orkestrasına sanatçı yetiştirmiş. Şaşılacak iniş çıkışlarla ömrünü tamamlamış, 7-8 dostunun omuzlarında ebediyete yolcu edilmiş. Üşenmedim, onun destansı hayatında İLKLER'i tespit ettim. Bakın, 67 yılda ömrünü tamamlayan çilekeş ve filozof yapılı insan neler yapmış.
Her şeyden önce Vahit Lütfü Salcı Harbiyelidir. Araştırmacı yazardır. Müzik bilginidir. Halk Kültürü(Folklor) bilginidir. Şairdir, Bando-Orkestra yönetmenidir. Cemiyet adamıdır. Halkevcidir. Orkestra Şefidir. Sürgünler (Vahidin Marşı), Avdet (Dönüş) ve Galiçya Marşlarını yazıp bestelemiştir. Tenör ve keman sanatçısıdır. Köye giden ilk Aydın'dır. Köyde Bando-Mızıka çalmış ilk sanatçıdır. İlk marş çalandır. Musiki Cemiyeti kuran kişidir. Köylerde İlk bando çalan sanatçıdır. Trakya'da Halk Kültürünü araştıran ilk araştırmacıdır. Sığırtmaçlık yapan ilk sanatçı ve kültür adamıdır. Sığırtmaçlık yapan İLK okumuş kimsedir.
Vahit Lütfü Salcı bir Hiciv Şairi'dir. Bir çok yöneticiyi hicvetmiştir. Kitaplar yazmıştır. Trakya'da Dönemleri araştırıp yazmıştır. Hayatı yürümekle geçmiştir. Moskova'ya dahi yürüyerek gitmiş, yürüyerek dönmüştür. Memurluk yapmıştır fakat emekli olamamıştır. Kırklareli'nin aydınlanmasında büyük payı vardır. Fakat Kırklareli onu tanımamıştır. Övgü almamış, enteller tarafından saçı, başı, şarabı eleştirilmiştir. Geride çuvallar dolusu bıraktığı araştırma notları, belgeleri yabancı araştırmacılar tarafından alınıp götürülmüştür. Onun hayatı ile ilgili araştırmayı Trakya Üniveristesinden Dr. Mevlüt Yaprak yapmıştır. "VAHİT LÜTFÜ SALCININ İZİNDE" onun hakkında yazılan ilk kitaptır. Biz de ona son yazdığımız "KIRKLARELİ'Nİ GEÇMİŞTEN GELECEĞE TAŞIYANLAR" kitabımızda yer vermişizdir.
VAHİT LÜTFÜ SALCI(VAHİT DEDE) şu kitapları yazmıştır:
1- Feryadı İstibdat, 2- Hafiye Darbesi, 3- Saz Şairleri Gibi, 4- Gizli Halk Musikisi, 5- Gizli Türk Dini Oyunları, 6- Menfa Hatırası, 7- Piyes, 8- Şiir Mecmuası, 9- Müzik, 10- Müzik ve Oyun.
Basılmadan kalan ve Araştırmacı Cahit Öztelli tarafından alınıp götürülen kitapları:
1-Trakya Şairleri- 1 cilt
2- Trakya'da Türk Kabileleri- 2 Cilt
3- Kızılbaş Şairleri- 3 Cilt
4- Türkleşmiş Hıristiyan Bektaşi Şairleri- 1 Cilt
5- Türk Alevi Kadın Şairleri- 1 Cilt
6- Yayınlanmamış Bektaşi Nefesleri Notaları- 2 cilt
Basılmamış olup da başkalarının eline geçen bu bilgiler, bu kültür Kırklareli ve Trakya'nın kültürüdür. Böyle biline.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol