ARASTIRMACI YAZAR NAZIF KARAÇAM'LA SOHBET

Yazar Nazif Karaçam'la saban Bahçivanoglu agabeyin otapark yazihanesinde güzel bir sohbet ettik
"Kirklareli 10 Kasim 1922'de kurtuldugunda ekonomik sosyal ve kültürel durumu nasildi, Sayin Karaçam?"
NAZiF KARAÇAM "Kirklareli'nin durumunu 1920 Yunan isgaline bagli olarak degerlendirmek gerekir. Bildigim kadariyla ingiliz, Fransiz ittifaki üzerine Trakya Yunanlilara verilmistir. Bu antlasma sonucu Yahudi yazar Erol Haker'in bildirdigine göre Yunan isgalinden 15 gün önce ingiliz- Fransiz heyetleri sehre gelerek, sehrin ileri gelenleriyle görüsmeler yapmislardir. Bu görüsmelerde söylenen sey Trakya Yunanlilara verilmistir.. Buna göre Yunan isgalini kabul edeceksiniz. Bu olaydan bir süre sonra Yunanlilar 20 Temmuz 1920'de Tekirdag kiyilarindan Trakya'ya çikarma yapmislardir. isgal harekati bir hafta, on gün içinde tamamlanmistir.
Çünkü Trakya'ya savunmakla görevli 1. Kolordu Cafer Tayyar Pasa komutasinda iken bozguna ugramistir. Daha önce Bulgar'larla yapilan anlasma geregince Türk birlikleri Süloglu üzerinden Bulgaristan'a geçmistir.
O geçenler arasinda Trakya Pasaeli Cemiyeti üyeleri de vardir. sevket Dingiloglu, Ali Riza Dursunkaya gibi vatansever aydinlarda Dereköy üzerinden Bulgaristan'a geçmistir. Kirklareli kökenli egitimci yazar yönetici Hürrem Arman o sirada Kocahidir ilkokulunda ögrenci imis. Onun anlattigi anilara göre Yunanlilar önce MiLOS'A sürgün edilecek taninmis kisileri tesbit etmisler. Çarsi pazara ve kirlara tarlarinda çalismaya gidenlere sinirlamalar getirmisler.
Kirklareli'nin ileri gelenlerine Yayla Parkinda isgal protokol anlasmasini imzalatmislar. Ayrica Kirklareli'yi Yunanistan Perlomentosunda temsil edecek iki kisiyi tesbit etmislerdir. Vergilerin Yunan idaresine verilecegini halka duyurmuslardir. Bir süre de müslümanlarin camilere gitmesini yasaklamislardir. O sira da Kirklareli nüfusunun 17-18 bin oldugu tahmin edilmektedir. Kirklareli ticaret ve ekonomisi yerli Rum, Yahudi ve Bulgarlarin elinde oldugu için Türk müslümanlar çok fakirdi. Türkler tarim ve hayvancilik yapiyorlardi. Panayirlarda etkin rol oynayan yerli Rum ve Yahudilerdi.
Bagcilik ve sarap, raki üretimi yerli Rumlarda idi"dedi.
"Yunan isgal kuvvetlerinin Türk Halkina ne gibi iskence ve zulümleri olmustur?"
NAZiF KARAÇAM "Önce yasaklar koymuslar. Yunan isgal kuvvetlerinden izin almadan Türk halki hiçbir yere gidememistir. Yayla'daki Rum Okulunda her gece Türk bayragi üzerinde eglence düzenlenmistir. Varlikli Türklerden büyük miktarlarda para ve altin, kiymetli esyalari zorla almislardir.. Yasaklara uymayanlara Yunan karakollarinda çesitli iskenceler yapmislardir. Bu arada tecavüzlerde olmustur. Bunlar Trakya Pasaeli Cemiyetinin gizli raporlarinda vardir" dedi.
"TRAKYADA SiLAHLI TÜRK MiLiSLERi OLUsTURULDU MU?"
NAZiK KARAÇAM "iki yillik isgal döneminde Yunanlilari rahatsiz etmek, onlarin iase, ikmal ve silah depolarina Türk Milisleri baskinlar düzenlemek üzere, Bulgaristan'in Türkiye'ye yakin bölgesinde (Yanbolu) ve Çatalca'da Silahli Türk Milis Kuvvetleri olusturuldu. Bunlar iki yil Yunanlilari Trakya'da rahat birakmadi..
Türk Milislerinin olusturulma amacinin bir nedeni de Yunanlilarin Trakya'da büyük kuvvet bulundurmalarini saglamakti. Böylece Anadolu'ya Yunan birliklerinin gitmesini engellemekti.." dedi.
"Siz 59 yildan beri yazilar yaziyorsunuz. Yazarliginizdan dolayi Bab-i Ali'den ödül aldiniz. Peki, sizin yazi yazmanizin amaci nedir?"
NAZiF KARAÇAM "1947 yilindan beri yaziyorum. Amacim halki bilgilendirmek, ögrendiklerimi, bildiklerimi Türk milleti ile paylasmaktir. Bunun içinde geçmisin derinliginde kalan yasanmis bir takim olaylari gün isiginda çikarmaktir. Bu amaçla da dört kitap yazdim. Çesitli arastirmalarimda pek çok dergide yayinlandi. su anda YÖRE dergisine arastirma yazilari gönderiyorum. ÖNADIM gazetesinde günlük makaleler yaziyorum.
Yayinlanan Kitaplarim 1 Atatürk Kirklareli'nde (1969)
2 Bütün Yönleriyle Kirklareli ve ilçeleri
3 Ulusal Kurtulus Savasinda Kirklareli (1984)
4 Efsaneden Gerçege Kirklareli (1995 Aralik)
Tekirdag Yeni inan ve sarköyün Sesi gazetelerinde haftalik yazilarim çikiyor. 18 Nisan 1930 günü Kirklareli Poyrali köyünde dogdum. 1948 Kepirtepe Köy enstitüsü mezunuyum. 25 yil ögretmenlik yaptim. 1974 yilinda Atayolu gazetesini çikardim. 1976 yilinda Trakya'da Yesilyurt gazetesini sirket olarak çikarmaya basladik. Atayolu, Önadim, Trakya'da Yesilyurt gazetesini sirket olarak çikarmaya basladik. Atayolu, Önadim, Trakya'da Yesilyurt, Degisim gazetelerinde yazi isleri müdürlügü yaptim. Türk Edebiyat Tarihi, Türkiye Yazarlar Ansiklobedisi, Türkiye'de Kim Kimdir ansiklobedilerinde yer aldim. 13 dernekte dernek baskanligi yaptim" dedi. Tesekkürler.. Yazi yazmak, tarihin ve kültürün, edebiyatin, sanatin içinde var olmak güzel seydir be kardesim...
selahattindemiraco@gazetetrekya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol