20 Aralık 2012 günü "1930 Koşullarında Türkiye ve Kırklareli Gerçeği" konusunu tarih öğretmeni ALİ ARSLAN özetledi. Kar yağışından dolayı Dr. Alev Coşkun gelememişti. Atatürk'ün hardaliyeyi çok beğenmesi, "Hardaliyenizi tattım. Çok beğendim. Milli içecek haline getiriniz" sözü birkaç yıldır hayata geçti.
İl Halk Kütüphanesi'nde KUTBAY HARDALİYESİ ikram edildi. Sunumu ADD Başkanı Nuriye Üstündağ yaptı. Sözü Ali Arslan'a verdi. Şair Bektaş Yavuz güzel bir şiirle Atatürk'ün Kırklareli'ne gelişini anlattı. ARAŞTIRMACI YAZAR ALİ ARSLAN: "Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur'un isteği üzerine "Atatürk'ün Kırklareli'ne Gelişiyle" ilgili gazeteleri bulmaya çalıştım. 1937 Trakya Manevraları'nı araştırırken Atatürk'ün Saray'a 19 Ağustos 1937'de geldiğini fark ettim. Trakya'da Atatürk'ü Araştırıyorum. Harf devrimiyle ilgili olarak 1928'de Tekirdağ'a gelmiş. Başbakanlık arşivinde 1865 - 1928 yılına kadar Salnameler (Yıllıklar) var. Bunların mikrofilmleri alınabilir. 1924 yılında Şevket Ödül Kırklareli Milletvekilidir. Kaymakamlık yaptığı söyleniyor. Kaymakamlık yapmadı. Kuva-i Milliye ve Gazilik madalyaları var.
1865 - 1942 yıllarıyla ilgili Tahrir Defterleri var. Kırklarelili Gazeteci Ali Dursunkaya'nın oğlu Orhan Dursunkaya ile tanıştım. 1924 - 1929 yılı Yeşilyurt Gazeteleri var. Dokuz ciltlik. Orhan Dursunkaya vefat etti. 1930 yılı Yeşilyurt Gazetesi'ni bulamadık. 1934'ten itibaren Yeşilyurt Gazetesi Milli Kütüphane'de var.
İstanbul Beyazıt Kütüphanesi'nde 1936 - 1986'ya kadar Yeşilyurt Gazetesi bulunmaktadır. Mikrofilmleri çekilebilir. Araştırmacılar için bunları anlatıyorum. Milli Mücadele'de Kasabalar çalışması yapılabilir. Dr. Alev Coşkun'la telefonda konuştum. Sizlere selam söyledi.
Atatürk'ün Kırklareli'ne gelmesinin nedeni Serbest Fırka Olayı ile ilgilidir. Cumhuriyet, Akşam, Vakit, Son Posta, Hakimiyeti Milliye, Hüradam, Politika, Milliyet Gazetelerinde Atatürk'ün Kırklareli'ne gelişiyle ilgili manşet haberler var. Gazi Hazretlerinin Kırklareli'nde olduğu günle ilgili fotoğraflar var. Büyük kurtarıcı emsalsiz tezahüratla karşılandı. Belediyeye geldi. Yazar Çetin Yetki'nin Serbest Fırka ile ilgili bir kitabı vardır. Serbest Fırka'nın Kuruluşu 12.08.1930. Kapanışı: 16.11.1930.
Adnan Menderes de Serbest Fırka'ya girmiş. Serbest Fırka ile ilgili yerel İzmir Aydın Gazetelerini incelemeliyiz.
Kırklareli'de Üsküp, Pınarhisar, Vize ve Keşan'da Serbest Fırka Partisi kazanmış. Museviler Serbest Fırka'yı Çok Desteklemiştir. Atatürk Kırklareli'ndeki CHP'lilere çok ağır konuşmuş. "Çalışın" demiş. Halkçılık, Devletçilik, Laiklik konusunda açıklamalarda bulunmuş.
Atatürk Türk Ocağı'nda konuşma yaptı. Halkevlerinin Temelini Bu Konuşmalarla Attı. Türk Ocaklarından sonra Halkevleri kuruldu.
Kırklareli Milletvekili Şevket Ödül'ün mektupları bendedir" dedi. Belediye Başkan Vekili Ünal Başkur'a: "Atatürk'ün Kırklareli'ne Gelişiyle İlgili Konuşmak İster misiniz?" dedim. Ünal Başkur: "Demokratik Kitle Örgütleriyle beraber hareket ediyoruz. Resmi tarihin dışında yerel bir tarihimiz var. Atamızın Kırklareli'ne Gelişi Ve Serbest Fırka Olayı İncelenmelidir" dedi.
Ali Arslan: Halkevi Lüleburgaz'da 1936 yılında kuruldu. Kırklareli'nde 1932 yılında kurulmuş olabilir" dedi. Bir Arkadaş: "Atatürk Kırklareli'nde Kültür Devrimini Açıkladı" dedi.
Atatürk'ün Kültür Devrimi Çeşitli Sebeplerden Tamamlanmamıştır. Eğitimde, temel sanayide, her alanda güzel çalışmalar olmuştur. İdealist aydınlar vardı. İkinci Dünya Savaşı 1939 - 1945 Avrupa'yı perişan etti. Türkiye denge politikası uygulanmıştı. Zor yıllardı.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol