25.10.2009 gecesi haberleri seyrettikten sonra altyazi geçti. Bomba yüklü iki araç 136 kisiyi öldürdü.
Disisleri Bakani Ahmet Davutoglu: "Bizden istenen gerekli yardimi yapabiliriz" demis. Türkiye bütün komsulariyla baris içinde yasamak istiyor. Amerikanin Irak ve Afganistan'i isgali bölgede terör atesini yükseltti. Bölgeye baris gelecek mi?
Cumhuriyet Gazetesi-Pazar Konugu-Söylesi:
Leyla Tavsanoglu-Portre Bülent Aliriza: Obama Irak'in isgalinin kendisine fatura edilmesini istemiyor. "Aklima söyle bir soru geliyor. Acaba ABD Irak'tan çekilirken özellikle enerji trafigi güvenligini saglamak için Türkiye'ye bölgede jandarmalik görevi mi veriyor?
Dr. Bülent Aliriza: Enerji güvenligi deyince ABD için Ortadogu'da enerji açisindan en önemli ülke Suudi Arabistan. Kuveyt de çok önemli bir petrol ülkesidir. Hatirlayin Saddam Hüseyin 1990'da Kuveyt'i isgal ettikten hemen sonra ABD 500 bin asker gönderdi. Irak'i Kuveyt'ten kovdu. Ondan sonra da tekrar bölgeden çekildi. Irak'taki petrolün büyük bölümü güneyden, Basra Bölgesi'nden tasiniyor. Basra Körfezi, hem Suudi Arabistan, hem Kuveyt, hem Irak hem de diger Körfez ülkeleri için petrolün sevkiyati bakimindan çok önemli. Kuzey Irak'ta üretilen petrol ve gazin Türkiye üzerinden gönderilmesi önemlidir. Fakat hayati degildir. Burada önemli olan Irak'in su ya da bu sekilde istikrar içinde kalmasidir. Aksi takdirde ABD içinde "Biz oraya bosuna mi gidip o kadar kayip verdik?" tartismalari baslayacak. Bu savasi her ne kadar kendisi baslatmadiysa da Obama bunun faturasini ödemek zorunda kalmak istemiyor."
"Peki, Kafkas petrollerinin Rusya'nin kontrolünde olmasi o bölgede meydana gelen gelismelerde önemli bir faktör degil mi?"
"Suudi Arabistan'dan çikarilan petrol çok daha ucuza mal oluyor. Hacim açisindan Hazar Petrolleri önemlidir. Ama öbür Arap ülkelerindekiler kadar degildir.
Yine de Bakû-Tiflis-Ceyhan'dan petrol sevk ediliyor. Bu da Rusya'nin kontrolünde degil. Bu enerji koridoru Rusya'nin tekelini kirmayi amaçlayan ve Iran'i disarida birakmayi hedefleyen bir boru hatti. Rusya, Gürcistan'daki savasta bile ona müdahale etmedi. Çünkü etseydi sadece Bati ülkelerini degil ayni zamanda Türkiye'yi de çok rahatsiz edecekti. Türk-Rus iliskilerinde o hattin devam etmesi belliki Rusya için önemlidir."
"ABD Genel Kurmay Baskani Mullen geçenlerde bir televizyon programinda kendisine Irak'taki sorunlar hatirlatildiginda: "Bunlarin içinde Kerkük belki en önemli sorun. Fakat biz ne olursa olsun Irak'tan çekilecegiz. Bizden sonra ne olacagini bilemem" dedi. Yani ABD bu sorunlari halletmeden de oradan çekilecek."
Dr. Bülent Aliriza: 1952 Kibris dogumlu. 1963'teki kanli olaylarin ardindan pek çok Kibrisli Türk gibi Aliriza ailesi de Londra'ya göç etti. Yüksekögretimini Londra Üniversitesi Iktisat ve Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamladi. Doktorasini Türkiye'nin NATO'ya girisi dönemiyle ilgili olarak Oxford Üniversitesi'nde yapti. 1983'ten sonra KKTC'nin Washington temsilciligini kurdu. Simdi Washington'daki Stratejik ve Uluslararasi Arastirmalar Merkezi'nde (CSIS) Türkiye ile ilgili çalismalar yürütüyor.
Çok degerli kültür ve siyasi adamlarimizin bilgi birikimi ve görüsleri önemlidir…
"CSIS Analist Dr. Bülent Aliriza Washington'un Türkiye'yle birlikte Ortadogu'ya yeni bir düzen getirmeyi düsünmedigini söyledi."
BOP'un ismi var cismi yok: "BOP'un bittigini sadece ben degil ABD'de bittigini söylüyor. Bush yönetiminin kendisi de sonunda BOP'tan vazgeçmisti. Ortadogu'daki otokritik, diktatörlük ve krallik olarak yönetilen ülkelerin hükümetleriyle iliskileri sürdürmesi gerektigi için BOP'tan geri adim atti." Leyla Tavsanoglu'nun söylesileri insanin ufkunu açiyor…
selahattindemiraco@gazetetrakya.com
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol