ALTYAPISIZ TÜRKIYE

Günlerdir Sel Afetiyle ilgili televizyon haberlerini izledik. Selimpasa, Silivri, Çatalca, Saray, Istanbul sel altinda. Ikitelli’de tir garajinda kibrit kutusu gibi devrilen konteynirlar. Arabalarda mahsur kalip suda bogulan soförler. Sel yataklarina yapilan evleri sular basiyor.

Altyapisiz, plansiz yerlesimler. Metropol kent Istanbul yillardir göç aliyor. Gecekondu semtleri. Tarlalara, çukur alanlara binlerce konut yapildi. ALTYAPISIZ TÜRKIYE’DE YASIYORUZ...

1965-70 yillari benim Üniversite yillarimdir. Istanbul Üniversitesi’nde okurken Anadolu’nun her yerinden gelmis arkadaslarim vardi. Genelde orta tabaka aile çocuklariydik. Arkadaslik, muhabbet, sinemaya, tiyatroya, derbi maçlarina gidisler. Kolumuz yoruluncaya kadar dershanede (anfide) not almalar. Osmanli tarihinin uzun, tarihsel günleri. Kalabalik siniflar. Yetmeyen harçliklar. Trakya’dan, Balkanlardan da pekçok aile Istanbul’un tasi topragi altin diye gelip yerlesmis. Altyapi olmadan üstyapi olmaz derler. Her yerel ve genel seçimde gecekondu semtlerinde yeni konutlar yapildi. Büyüyen bir kent Istanbul büyüleyici halini yavas yavas kaybetti.

2010 yilinda Istanbul dünya kenti olacakti. Yirmi katli, yirmibes katli konutlar yapildi. Etkinlikler düzenleniyor. Hazirliklar yapildi. Simdi seller vurdu. Her yer su altinda kaldi. 15 milyonluk Istanbul 15 milyon nüfusla hantallasti.

Yeni yollar, kavsaklar yapildi. Metrolarla ise gidip gelmeler basladi. Bakirköy’ü çok begenmistim. Varos yerlesimlerdeki gelismeler çok agir. Istanbul eski Istanbul degil artik. Yahya Kemal’in her semtini gezdigi, siirler yazdigi yerler tarihte kaldi.

Geçen sene Bakirköy’ü, Bayrampasa’yi, Yildirim Mahallesi’ni gezip gazetede yazmistim. Çatalca, Büyükçekmece, Silivri Istanbul’un en sevdigim ilçeleridir.

Kadiköy Iskelesi, Yahya Kemal ve Istanbul, Beyoglu, Istanbul siirlerim Yanar Tozlu Patika Yollar siir kitabimdadir. Bayrampasa’da babamin akrabalari var. Eski Istanbul günlerini olusturmak için gerekli tedbirler alinmalidir. Istanbul ticari, kültürel, sanayi merkezidir.

Apartmanlarin alt katlarini sel sulari her sene vuruyor. Alibeyköy Belediyesi, 30 milyon harcayarak dere yataklarinda islah çalismasini basariyla yaparak sorunu çözdü. Televizyon’da Belediye Baskani konusurken islah çalismasinin güzelligini televizyondan izledik. Demekki istenince oluyormus. Parti liderlerinin konusmalarini televizyondan izliyoruz.

Türkiye’de altyapisiz bir yerlesim söz konusudur. Dere yataklarinin islahi önemlidir. Yatirimlar buna göre olmalidir. Imar Planlari bürokrasideki hantal yapidan dolayi çok geç yapiliyor. Konut sorununda, issizlik, egitim, saglik her alanda yeni bir bakis gereklidir. Bürokrasimiz çok agirdir.

Yerel yönetimlerde reformlar altyapiya dönük olmalidir.

Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Kadir Topbas: “Gerekeni hiç acimadan yapacagiz” derken karali gibiydi.

Çok geç kalindi. Bunda uzun yillarin ihmali var. Küresel isinmanin yol açtigi yaralar için G-20 ülkeleri gereken önlemleri nezaman alacak? Greenpeace üyelerinin her yaptigi eylem önemlidir. TEMA’ya gereken önemi vermeliyiz. Kisir siyasi çekismelerden bikkinlik geldi artik. Insanlara gereken sefkati göstermeliyiz.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol