14 Mart 2013 Babaeski'deki arkadaşlarla sohbet ederken Mümin Dizman: "Kırklareli'ne her gelişimde huzurevinde yaşayan eski futbolcu arkadaşım Papaz Remzi (Fevzi) Uysal'a uğrarım. Başakspor'da, Edirnespor'da, Babaeskispor'da top oynadım" dedi.
Mümin Dizman Alpullu Şeker'de top oynarken orta sahada güzel paslar atardı. Çok kuvvetli topçulardı. Trakya Hasan, Papaz Remzi Uysal, Turan Doğangün pek çok futbolcu büyük futbol takımları gibi kanatlardan ortalar yaparlardı. Müthiş bir amatör futbol vardı. Babaeski Üçel Tarım'dan Sabri Öztürk: "Yalnızca Alpullu Şeker Fabrikası'nın eski günlerini anlatan bir kitap çalışması yapılsa iyi olacak. Sami Tezgel arkadaşım Alpullu Şeker Fabrikası'ndan emekli. Onunla bir söyleşi yapsan ne güzel olacak" dedi. Sami Tezgel'le buluştuk, güzel bir söyleşi oldu. Söyleşiden notlar. Sami Tezgel: "Alpullu Şeker Fabrikası'nda 1973-1998 yıllarında fabrikada oto atölyesi" ustalarındanım. Edirne Sanat Okulu Motor Bölümü mezunuyum. Ağa babamız Arap Bayram Edirne Gümrüğü'nde çalışmış. Babam Arap Seyfettin (Seyfi) fabrika müdürünün şoförlüğünü yapmış. Dedem Arap Hamit Tezgel Alpullu Şeker Fabrikası'nda elektrik ustalığı yaptı. Bizimkiler çok eskiden Mısır'dan gelmişler.
Eşim Alpullu Şeker İlkokulu'nda öğretmenlik yaptı. 1955 doğumluyum. Alpullu Şekerspor'da yöneticilik yaptım. Şekerspor'dan sonra Büyük Mandıra Adaspor da futbol oynadım. Şeker-İş Sendikasının iki dönem Başkan Yardımcısıydım. Sendika Başkanımız Kırklarelili Haydar Soykandı. Diş Hekimi Tuna Soykan'ın amcasıydı" dedi.
Selahattin Demiraco: "Bir kez fabrikayı gezmiştim. Müthiş bir fabrika. Fabrikanın eski günleri muhteşemmiş. Fabrikanın eski günlerini konuşalım."
SamiTezgel Alpullu Şeker Fabrikası'nın hastanesi tam teşekkürlüydü. Önemli misafirler Atatürk Köşkü ve Ergene Köşkü'nde ağırlanırdılar. 1926 yılında fabrikanın sosyal tesisleri kurulmuş. Sosyal tesisler içinde tam teşekküllü bir hastane, olimpik yüzme havuzu vardı. İki adet tenis kortu vardı. On bir çukurlu golf sahası vardı. Futbol, basketbol, voleybol sahaları vardı. Atatürk'ün kaldığı köşk aynen muhafaza ediliyor.
Sosyal tesisler içinde kapalı sinema salonu, düğün ve toplantıların yapıldığı açık ve kapalı lokantalar var. Sosyal tesisler içinde yüz küsür konut vardır" dedi.
Söyleşilerle Trakya gezi notlarına devam ediyorum.
Şekerpancarından üretilen şekeri evinizde kullanınız. Bisküvi fabrikaları da şekerpancarından üretilen şekeri kullansınlar. Halkımızı kanser vakaları kıran geçiriyor… Yeni şeker fabrikaları kurulsun. Pancara konan kota kalksın. Yer, gök pancardı eskiden… Lüleburgaz'lı Tema Temsilcisi Hakan Dedeoğlu bir gün şöyle demişti: "Pancar tarlaları orman gibi oksijen kaynağıdır. Mısır şurubu ucuz olduğu için kullanılıyor. Pancar şekerinden başka şeker kullanılmasın. Ergene nehrine boya fabrikasının kirli suyu akıtılıyor. Ergene kıyısında ki köyler Ergene suyunu kullanamıyor." Temiz su ihtiyacımız önemli boyutlara geldi kardeşim. Sevgiyle yaşayınız…
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol