13.09.2013 günü yeni Alpullu Şeker Fabrikası Müdürü Fikri CÖMERT:
"Bu yıl Şekerpancarı kampanyası yok. Çiftçimiz Pancar ekmelidir. Kars Şeker Fabrikası müdürü iken buraya isteyerek atandım. Alpullu şeker fabrikasını çalıştırmaya geldim.
Gerek valimizle gerek pancar kooperatifiyle, yerel gazetelerle iş birliği içinde olacağım. Fabrikada ki dört yüz işçiyi yemekhanede topladım. Herkesin pancar ekmesini istedim. Fabrika işçileri 50bin ton pancar ekeceklerini beyan ettiler. İlkin biz elimizi taşın altına koyacağız. Ondan sonra belediye başkanlarıyla, köy muhtarlarıyla konuşarak pancar ekicilerinden pancar ekmelerini talep edeceğiz. Pancar ekicileri kooperatifiyle yaptığımız görüşmelerde pancar söküm ve pancar çapa makinesi alacaklarını söylediler. Cüzi miktarda bir parayla çiftçiye kiraya vereceklerini beyan ettiler.
Bu doğrultuda çalışıyoruz. Bu sene üç günlük pancar on beş bin ton olduğu için bu yıl fabrika çalışmayacak.
Tek tek köyleri gezeceğim. Pancarı yeniden Trakya çiftçisi ekecektir. Fabrika eski günlerine dönecektir.
Kars Şeker Fabrikasında dört yıl görev yaptım. Kars Şeker Fabrikasını çalıştırdım. Kars Şeker Fabrikası hala çalışıyor. Buyurun bir yemek yiyelim. Alpullu Şeker fabrikasını yeniden çalıştıracağız. On beş günde bir beni ziyaret edebilirsiniz. Yerel basın yanımızda olsun." dedi.
Başarılar dilerim. Teşekkürler.
Büyük Atatürk'ün Alpullu Şeker Fabrikasına gelişi 20.12.1930 tarihinde olmuş.
Çocukluk günlerimde Kırklareli istasyon garının yanında pancar alımı (tartısı) olurdu. Kara trenler vagonlarla pancarı Alpullu Şeker Fabrikasına taşırdı. Hayvancılık yapan çiftçimiz, köylümüz pancar küspesini hayvanına yedirirdi. Rahmetli Kayınpeder, çocukları pancarı tarladan çıkarırken onlara yardım etmiştim. Yıllar oldu. Pancarı topraktan çıkardık. Yeşil yapraklarını kesip kenara koyduk.
Pancarı traktöre yükledik. Kırklareli'ne gelip traktörü tarttırdık. Kara trenin vagonuna pancarı yükledik.
12 Nisan 2013 günü Lüleburgaz Tema sorumlusu Hakan DEDEOĞLU ile pancar bitkisini konuşmuştuk.
Hakan DEDEOĞLU: "İlk derin kuyu Macarlar tarafından Alpullu Şeker fabrikasında açılmıştır. 22.12.1925 tarihinde Ergene nehrinin kenarında İstanbul, Edirne, Babaeski, Kırklareli, Lüleburgaz hatlarının birleştiği Alpullu istasyonunun hemen yanında fabrikanın temeli atıldı. Fabrikanın yapımı on bir ay içinde bitirildi. Açılış merasimi 26.11.1926 tarihinde yapıldı. Günde beş yüz ton pancar işlenmek üzere kurulan fabrikadır.
1930 yılında 800 ton, 1931 yılında 1000 ton, 1943 yılında 1400 ton, 1951 yılında 1900 ton pancar işlenmiştir. Kaynak kitap: 30. yılında Türkiye Şekere Sanayi. Hazırlayan: Turhan Veldet. Doğuş Matbaası Ankara 1958.
Alpullu Şeker Fabrikası Ergene Köşkü mutlaka müze olmalıdır. Alpullu şekerin ürettiği şeker gibi şeker yoktur. Şeker kamışı şekerini ve mısır şurubunu ithal etmeliyim" demişti. Alpullu Belediyesinin Spor Kompleksini gezdim. Spor yapan genç kalır. Belediye Başkanı Ahmet DURGUN'a Başarılar dilerim. Alpullu Şeker Spor eskiden Başiktaş gibi güzel bir takımdı.
Tavşana kaç tazıya tut. Asıl sorun üreticiler neden pancar ekmekten vazgeçtiler bu tespit edilmeli. Sorun doğru tespit edilmezse çözümü de doğru olmayacktır. 15 günde 15 yasa dayatması ile çıkarılan şeker yasasının sonuçlarıdır bu. Asıl amaç Çok Uluslu Şirketlere (ÇUŞ) şekeri peşkeş çekmek ve de nişasta bazlı şekerlerin önünü açmaktır. Ne yazık ki bu uygulama ülkemizde geçmiş ve günümüz iktidarları ile iktidara talip olanlar bu uygulamayı değiştirme gibi düşüncelere sahip değildirler.