İzmir İktisat Kongresinde alınan kararlar önemliydi. "Askeri zaferler kadar ekonomik zaferlerde önemlidir, Misak-ı İktisadi" diyordu Büyük Atatürk.
1926 yılında Uşak ve Alpullu şeker fabrikaları açıldı. Alpullu şeker fabrikasının açılması Trakya'nın tarımı için çok önemliydi.
Kırklareli'nin gar yanından pancar alımı yapılır, stad karşısı pancar öbekleriyle dolu olurdu. Eski istasyon müdürü ağabeyimle o günleri konuşmuştum. Her yer, spor sahasının içi bile pancar öbekleriyle dolup taşardı. Pancar küspesi öbekleri garın yanında büyük tepeler oluştururdu. Kırklareli'nin hayvancılık yapan köylüleri, çiftçileri pancar küspesini yem olarak kullanırlardı.
Kırklareli'ne kara tren gelirdi. O zamanlar her evde hayvan bakılırdı. Sığırtmaçlar her sabah evlerden hayvanları toplar, meraya otlatmaya götürürdü. Akşamüstüleri hayvanlar evlerine bırakılırdı. Farklı bir Trakya ve Kırklareli fotoğrafı vardı.
Kendi yağlarıyla kavrulmaya çalışırdı yurttaşlarımız. Çocukluk ve gençlik günlerimizde bir başka ortam vardı. Atatürk'ün devletçilik anlayışı, bütün devrimleri Türk milletinin refahı içindi. Savaşlarda perişan olan toplumu ayakta tutmak, umutla yaşama bağlamak kolay değildi.
Aydınlarda halkçılık, milliyetçilik, devletçilik Atatürk'ün devrim ve reform anlayışı egemendi. Hizmet etme aşkı sevda rüzgarları gibiydi. Şimdi bu inanç azaldı. "Vahşi kapitalizmi yaşıyoruz." diyor aydınlarımız. Amerikan mısırından yapılan tatlandırıcılar kullanıyoruz. Herkes şeker hastası oldu. Müthiş paralar dönüyor bu piyasada. Tekeller, karteller egemen oldu dünyaya. Yerli malları önemsenmiyor artık.
Pancar paraları zamanında verilmez oldu. Destekler azaldı, yok olma noktasına geldi. Taban fiyatlarını düşürdüler. Yıllardır bu böyle. Geçen yıl kitaplarımın tanıtımını yaparken Trakya'yı gezmiş, Alpullu Şeker Fabrikasına da uğramıştım.
Alpullu Şekerspor'da Kırklareli'nin ünlü futbolcuları top oynamıştı. Kırklareli stadında yapılan Alpullu Şekerspor maçlarını heyecanla seyrediyorduk. Müthiş bir amatör ruh vardı futbolcularda…
Babamın dayısının oğlu Refik Doğangün'de Alpullu Şekerspor 'un ünlü futbolcularındandı. Çiço Recep Karakaya o yılların ölümsüz futbolcusuydu. Emekli olup geriye geldikten sonra bize bol bol anlatırdı anılarını. Onu anlayan azdı. Selam olsun ölümsüz futbolcularımıza ve anılarımıza…
30.04.2006 günü Alpullu Pancar Ekiciler Kooperatifi müdürü Mustafa Soyhan ve eski, çalışkan öğrencim Müdür Yardımcısı Mihman Köylü ile karşılaştık. Trakya bölgesinde 90 bin kişi kooperatife girmiş. Sağlıklı, sürdürülebilir tarım için çalışan bu arkadaşlara başarılar dilerim 11.10.2004
DİPNOT: Alpullu Şeker Fabrikasının yeniden çalışmasını istiyoruz. Yeni fabrika müdürü bunun için çalışmalar yapıyor… Pancara konan kota kalksın. Eski günler muhteşemdi… Şeker pancarının toz şekerini kullanmalıyız. Tatlandırıcıların kanser yaptığını bir televizyon programında bir uzman doktor söyledi…
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol