AK PARTİ SEÇİM HESABINI İSTEDİ

2002 Yılından günümüze Recep Tayyip Erdoğan ile tek başına iktidar olan AK Parti'de 7 Haziran tarihinin hükümet kuramayacak duruma gelinmesinin hesabı için bir araya gelen PARTİ, Başkanları Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu önderliğindeki gelecek adına en kritik kararlarını aldı

AK Parti'de MKYK ve MYK toplantısı Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapıldı. Daha önceki günlerde yapılan İl Başkanları toplantısında yine gündem aynıydı.
Hesap Kesildi
AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) ve AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı yapıldı. Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantı basına kapalı gerçekleşti. Davutoğlu, toplantının ardından kurul üyeleriyle iftarda bir araya geldi.
AK Parti'de büyük hesaplaşma
ONLARCA başkan gidiyor
AK Parti'de seçim sonuçları için iç hesaplama başlıyor. AK Parti'nin tek başına iktidarını kaybetmesine neden olan oy kayıpları sonrası il yönetimleri değişiyor.
AK Parti 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'nde oy kaybettiği illerin yönetimlerinde büyük değişikliğe gidiyor. AK Parti yönetimi, ONLARCA il başkanı ve il yönetini görevden almaya hazırlanıyor.
İŞTE ATILACAK OLAN ADIMLAR
Görevden alınması planlanan ilk yönetimlerinin başında İzmir teşkilatı geliyor. İzmir'deki yüzde 10'luk oy kaybı sonrası AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican ve yönetiminin görevden alınacağı ileri sürüldü.
TRAKYA'DA BIR KIYIM YAPILACAK MI?
YOKSA, TEŞKİLATLARA DOKUNUŞLAR MI OLACAK!
TEKİRDAG EDİRNE VE KIRKLARELI BEKLEMEDE
İzmir'den sonra görevden alınacak il yönetimlerinin başında Van ve Iğdır geliyor. AK Parti 7 Haziran seçimlerinde Van'da yüzde 20, Iğdır da ise yüzde 16 oranında oy kaybı yaşamıştı. 2011 seçimlerinde 4 vekil çıkardığı Van'dan AK Parti bu kez sadece 1 milletvekili meclise gönderebilmişti.
2011 seçimlerinde Güneydoğu'da AK Parti'nin oyu yüzde 45'in üzerindeydi. 2014'teki yerel seçimle birlikte bu oran düşmeye başladı ve 2015'te zirve yaptı. Kümülatif oylara bakıldığında iktidar partisi burada yüzde 33'e düştü. Yani son 4 yılda 12-13 puanlık bir kayıp söz konusu.
Adıyaman, Şanlıurfa ve Kilis gibi nispeten muhafazakar illerde oy kaybı yaşayan AK Parti, doguanadolu.jpgGaziantep'te de seçimi 15 puan kayıpla bitirmişti
Maliye Bakanı'nın memleketi Batman'da da AK Parti 4 vekilden sadece 1'ini almıştı. HDP ise üç vekil kazanmıştı.
Şanlıurfa'da kendine güvenen AK Parti kentteki 12 vekilden 7'si AK Parti'ye, 5'i HDP'ye gitmişti. Eski Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Öcalan'ın yeğeni Dilek Öcalan da Şanlıurfa'dan meclisin yolunu tutan HDP'li isimler arasında yer almıştı.
AK Parti yerel seçimlerde belediyeyi Ahmet Türk'e kaptırdığı Mardin'de 6 vekilden ancak 1'ini alabilmişti. 2011'de 3'e 3 bölüşülen vekillerden 5'i HDP'ye gitti.
Doğu Anadolu'da da ilginç bir görünüm var. Bölgenin batıya doğru orta kısmı Tunceli hariç AK Parti'de kalmıştı.
Ancak AK Parti'nin birinci geldiği bölgelerde ciddi oy kayıpları yaşadığı göze çarpıyor. Bölgeye kümülatif oy hesabıyla bakıldığında, AK Parti'nin 2011'de yüzde 53 olan toplam Doğu anadolu oyu 2015'te yüzde 35'e düştü. 18 puanlık bir kayıp sözkonusu.
HDP, CHP'yle çekişmesinin beklendiği Tunceli'de de oyunu yüzde 22'den yüzde 60'a çıkarmıştı.
Doğunun kuzeyine çıktıkça daha çarpıcı sonuçlarla karşılaşmak mümkün. HDP oylarını Kars'ta yüzde 19'dan yüzde 43'e, MHP'nin de güçlü olduğu Iğdır'da yüzde 31'den yüzde 56'ya yükseltmişti.
Ağrı'da AK Parti 2011'de yüzde 47,5 ile 3 vekil kazanmıştı. Bu seçimde partinin oyları yüzde 16'ya düştü, AK Parti 1 vekil çıkarabildi.
AK Parti Kürt oylarına talip olduğu ve 2011'de güçlü olduğu illerde ağır yara aldı. Mesela, Siirt'te partinin oyları yüzde 48'den yüzde 24'e düştü. AK Parti Siirt'ten ancak 1 vekil çıkarabildi. Bitlis'te yüzde 20'lik bir kayıp var.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol