16.04.2013 Günü Ahmetbey Belediye Başkanı emekli öğretmen ÜNAL KAYMAZ'IN yanında eski kırkpınar pehlivanlarından SÜLEYMAN KAPLAN ve ŞÜKRÜ KAYABAŞ'la sohbet ettik. ŞÜKRÜ KAYABAŞ: "Babaeski'nin Sinan'lı Beldesindenim." İstanbul Bakırköy'de oturuyorum. 49 yıldır Edirne Kırkpınarda BAŞCAZGIRIM. Bu sene 50. yılım. Yaşım 69. Beni tanımayan pehlivan yoktur. 1958-1962 yıllarında güreş yaptım. 1963 yılında cazgırlığa başladım. Dedeler Bulgaristan Eski Cuma'dan gelmişler. Güreş organisazyonu ile uğraşıyoruz. İstanbul; Avcılar, Bahçelievler, Kâğıthane, Arnavutköy'de, İzmit; Gebze'de, Antalya Kemer'de büyük güreşler oluyor. Antalya'daki güreşe otuz bin seyirci geldi. Mart ayından Kasım'a kadar güreşler oluyor." Dedi. Eski Kırkpınar günleri çok güzel olurdu. Babam elimden tutup güreşe götürürdü. Kıran kırana güreşlerdi. Babaeskili Nazmi Uzun, İzmirli Kara Ali, Ordulu Davut, İrfan Atan, Adil Atan, Mehmet Ali Yağcı… Kırklareli'nden Emin Çiftlik'in arkadaşı Kırklareli stadında "Kırklardan Kırkpınar'a güreş tutarlardı.
Hayrabolu'lu Sülayman'ı hatırlıyorum. Gazeteci Salih Erhan abi güreş antrenörüydü.
Eski Başpehlivanlardan SÜLEYMAN KAPLAN: "1978-1990 yılına kadar Kırkpınar'da başta güreş tuttum. İstanbul Avcılar'da yaşıyorum. Yağlı güreş organisazyonuile uğraşıyoruz. Güreş fedarasyonu organizasyon komitesindeyim. Selanik muhaciriyiz." dedi.
ÜNAL KAYMAZ: "Ahmetbey Belediyesinin güreş takımıyla Kırkpınara katılıyoruz.
Kırkpınara devamlı giderim. Pehlivanlarımız Türkiye Şampiyonasına katıldı. 6-7 Nisan günlerinde Bursa'da Liseler arası serbest güreş şampiyonası yapıldı." Dedi.
Akkoç Kasap Köftecisi Şuaip Akkoç: "Dedeler Kosova'dan gelmiştir. Ahmetbeyin en geç köftecisiyim." dedi. Esnaf ve Sanatkârlar Odasında çalışan memur Yıldız Tunca'ya "Ahmetbeyde küçük esnaf çok." Dedim.
YILDIZ TUNCA: "İki yüze yakın esnafımız var. Her meslekten. Babam Tarım Kredi müdürüydü. Edirne'nin Meriç İlçesi Akçadağ köyündeniz. Babam Bulgaristan muhaciridir. Annem Yunanistan muhaciridir." Dedi. Ahmetbeyin Köftesi, pırasa pidesi, tahin helvası meşhurdur."Ahmetbeyde HAMİT ÇIKIRCI ile Tahin Helvası yapılışını konuştuk. HAMİT ÇIKIRIKÇI: "Önce 25 kg toz şekerini kaynatıp eritirsin. Onun derecesi var. İçine çöven katılır. Bir bardak çöveni köpürterek şekerin içine atarsın. Odun ateşinde bu karışım karıştırılır.
Bu karışımı üç saat soğutmaya bırakırsın. Başka bir kazana aktarma yapılır. Bu karışıma ağda denir. 25 kg şekere 25 kg tahin katılır. Bir saat boyunca kol kuvvetiyle karıştırılır. Bu şekerli çövenli ağda tahini emer. İki saat sonra helva hazırlanır. Sekiz dokuz saatlik iş bu. Sabah erkenden ateşi yakarsın. Gerçek tahin helvası yağını salar. Çöven özel bir ağacın köküdür.
Çöven şekere beyazlığı verir" dedi.
Çıkırıkçıların tahin helvası Ahmetbeye hastır. Doğaldır. Katkı maddesi yok. Kol kuvvetiyle yapılan tahin helvası başka olur. Makine ile yapılan helvanın tadına benzemez. Gıda sektöründe GDO'lu pirinç tartışmalarını gazetelerden takip ediyoruz. Yerli İpsala, Uzunköprü Osmancık pirincini kullanıyorum…
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol