AFETLER VE YEREL YÖNETİMLER

Yerel yönetimler; ülkenin büyük sorunlarından olan deprem tehlikesini göz ardı etmemeli, bu konu yerel yönetim programlarının öncelikler listesinde en üst sırada yerini almalıdır. Kaçak yapılaşma ve güvenli olmaktan uzak binaların güçlendirilme çalışmaları için kaynak yaratılması, afete hazırlık gibi konu ve sorunlar, yerel yönetimler programına girmelidir.
Ülkemiz, sahip olduğu özgün jeolojik, topografik ve meteorolojik koşulları nedeniyle büyük can ve mal kayıplarına yol açan afet olayları ile sıkça karşılaşmaktadır. Coğrafyamızın %96'sı deprem bölgesinde bulunmakta, nüfusumuzun ise %98'i değişik derecelerde deprem tehlikesi altında yaşamaktadır. Son 62 yılda depremlerde 60 bine yakın yurttaşımız yaşamını kaybetmiş, 125 bine yakın yurttaşımız yaralanmış ve 415 bine yakın yıkılmış veya ağır hasar görmüştür. Her yıl ortalama bin civarında vatandaşımız ölüyor, 2 binin üzerinde yaralanıyor ve 10 bine yakın bina yıkılıyor ya da ağır hasar görüyor. Afetlere karşı mücadelenin yanında, özellikle son yıllardaki olumsuz ekolojik değişiklikler nedeniyle meydana gelen heyelan, su baskını, fırtına, kaya düşmesi vb. diğer doğal afetlere karşı da gerekli önlemler alınarak mücadele edilmesi gerekmektedir.
1999 Depremi bize, afetlere karşı ne kadar hazırlıksız durumda olduğumuzu ve bu nedenle de can ve maddi kayıpların en üst düzeyde olduğunu göstermiştir.
Afet riskinin, afete neden olan müdahalelere karşı durulması, olmadan önce önlemlerin alınması veya azaltılması, afet sonrası ise mağduriyetin minimuma indirilmesini esas alan çağdaş bir afet yönetim sistemi kurulmalıdır.
Afet risklerinin azaltılması sürecinin önemli bir aktörü yerel yönetimlerdir. Bu konudaki önemli işlevlerinden biri de; toplumun afet bilincini ve afetlere karşı alınacak önlemler ve mücadele kültürünün geliştirilmesine katkı sağlayacak eğitim çalışmalarını organize etmektir.
"Yeni, 'Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'daki 'BARDAĞIN DOLU' Kısmı"
'Tüketicilerin hayatını sil baştan değiştirecek önemli yenilikler içeren yasayla tüketici, satıcının velinimeti bir yana adeta kralı olacak! Yasayla haksız şartlar hükümsüz sayılırken krediler, kredi kartları, ayıplı malın iadesi ve reklam gibi birçok alanda, tüketici hakları yeniden tanımlanacak!' denilmiş olsa bile, duran saatin gösterdiği 'doğru zamanlar' kadar olan tüketici lehine iyileştirmelerin bazıları şunlardır
"Tüketici, bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisinden 14 gün, taksitle satış sözleşmesinden de 7 gün içinde cayabilecek.
"Kart çıkaran kuruluşlar, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı sunmak zorunda olacak.
"Konut kredisinde erken ödeme tazminatı, kalan vade sayısı 36 ayı aşmayan kredilerde, erken ödenen tutarın yüzde 1?ini geçemeyecek. Tüketicinin açık talebi olmaksızın krediyle ilgili sigorta yaptırılmayacak.
"Satın alınan malın ayıplı olduğu anlaşıldığı takdirde 15 gün içinde iade edilebilecek. Tüketici aldığı malı iade ettiğinde parasını geri alma, ayıp oranında indirim ve ücretsiz onarımı seçeneğini talep edebilecek.
"Tüketici 7 günlük muayene ve tecrübe süresi sonunda ürünü kabul etme veya hiçbir gerekçe göstermeden iade etme hakkına sahip.
"Sözleşmelerde yer alan haksız şartlar hükümsüz olacak.
"Tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar ayıplı kabul edilecek.
"İnternet ve telefon üzerinden yapılan mesafeli satılarda mal ya da hizmetin teslimi 30 günü aşamayacak. Bu satışlardaki 7 günlük cayma hakkı süresi ise 14 güne çıkarıldı.
"İl ve ilçe merkezlerinde en az bir tüketici hakem heyeti oluşturulacak. Değeri 2 bin liranın altındaki uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetleri, 3 bin liranın altındaki uyuşmazlıklarda il hakem heyetleri yetkili olacak. Büyük şehirlerde ise 2-3 bin lira arasındaki uyuşmazlıklarda il hakem heyetlerine başvuru zorunlu olacak.
Görüldüğü gibi, bankaların tüketici üzerindeki tahakkümüne fazla dokunulmamış, hatta bazı müşteri-banka arasındaki sözleşme koşullardaki asimetrik gücü güvence altına alınmıştır.
Sorunsuz ve sağlıklı bir yaşam dilerim.

Karaumur Caddesi Coştur İş Merkezi Kat: 3 No: 68  KIRKLARELİ
Tel: 0288 2141182   Faks: 0288 2147006
 GSM: 0532 4752460
e-mail: huseyinkahraman@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol