9 Yıl, 1 Ay, 27 Gün sonra

"Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilir."  5378 sayılı Engelliler ve bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması hakkında Kanunun geçici 2.Maddesi 07.07.2005 tarihinde uygulamaya konuldu. Bu iyileştirmeyi yapmayan Belediye Başkanlıkları için süresi uzatılan engelli vatandaşları ilgilendiren madde, Kırklareli'nde 3 değişik Belediye Başkanı gördü. Nihayet karara bağlanan bu yasal uygulama Salı günü gerçekleştirilen meclis gündeminde onaylandı. Kararın çıkmasının ardından, 80,208 saat bekleyen Kırklareli'nin engelli vatandaşların ise, dünya rekorlar kitabına bekleme süresi yönünden girmeyi talep edip etmeyeceklerini ise yine zaman gösterecek

Ülke genelinde bulunan tüm illerde 07.07.2005 sonrasında ivedilikle uygulamaya konulan, engellilerin hayatını kolaylaştıran iyileştirme Kırklareli'nde 3342 gün sonra uygulamaya konulmak için Kırklareli Belediye Meclisi tarafından karara bağlandı. 07.07.2005 Tarihli ve 25868 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler ve bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması hakkında Kanunun geçici 2.Maddesinde yer alan, "Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilir." İfadesinin hayata geçirilmesi yönündeki engellileri ilgilendiren kamusal sağlamlaştırma Kırklareli'nde nihayet hayata geçiyor.
"Çay Bahçeleri, Kafeterya, Kamu Kurun! ve Kuruluşlarının girişlerinin ve rampalarını engelli vatandaşlarımızın girebileceği duruma getirilmesi" konusunda Kırklareli Belediye meclisi, Çocuk, Aile ve engelliler komisyonunun hazırladığı rapor;
01.07.2014 tarihli Temmuz ayı Belediye Meclis toplantısında BİR Belediye Meclis Üyesinin önerisiyle 22. gündem maddesi olarak görüşülen "Çay Bahçeleri, Kafeterya, Kamu Kurun! ve Kuruluşlarının girişlerinin ve rampalarını engelli vatandaşlarımızın girebileceği duruma getirilmesi talebi, 161 sayılı karar ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 24. maddesinde belirtilen süre içerisinde görüşülerek meclise sunulmak üzere Çocuk, Aile ve Engelliler Komisyonuna havale edilmiştir.
İlimiz merkezcide Engelli vatandaşlarımızın gündelik hayatında en çok hizmetine ihtiyaç duydukları Valilik, Belediye, Sosyal Güvenlik Kurumu, Hastane, İl Özel İdaresi, Vergi Dairesi Müdürlüğü, Banka Şubeleri,  PTT şubesi ve diğer işyerlerinde yapılan incelemelerde; Valilik Hizmet Binası yan girişinde engelli asansörünün bulunduğu, fakat kullanım açısından daha emniyetli hale getirilmesi, Belediye Hizmet Binasında engelli asansörünün mevcut olduğu, Sosyal Güvenlik Kurumunda gerekli düzenlemelerin mevcut olduğu, Hastane girişlerinde rampaların mevcut olduğu, İl Özel İdare Hizmet Binası girişinde engelli asansörünün bulunduğu, Vergi Daire Müdürlüğü girişinde engelli rampasının mevcut olduğu, şehir merkezinde faaliyette bulunan Banka Şubeleri incelendiğime Ziraat Bankası girişinde engelli rampasının bulunduğu. Halk Bankası girişinde engelli ATM cihazının bulunduğu, bunun haricinde diğer banka şubelerinde her hangi bir düzenlemenin bulunmadığı, PTT Şubesi, Çay Bahçeleri ve Kafeterya gibi işyerleri girişlerinde de benzer rampaların bulunmadığı gözlemlenmiştir.
Ayrıca; şehir merkezinde belirlenmiş güzergâhlarda yolcu taşımacılığı yapan 42(Kırk İki) adet Minibüsken sadece bir tanesinde engelli rampasının mevcut olduğu öğrenilmiştir.
07.07.2005 Tarihli  ve 25868 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler ve bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması hakkında Kanunun geçici 2.Maddesinde "Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilir." İfadesi yer almaktadır.
Ancak; 12.07.2012 tarih ve 28351 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6353 sayılı Kanunun 34. maddesi ile 5378 sayılı Engelliler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun geçici 2'nci ve 3 üncü maddelerinde yer alan "yedi yıl" ibaresi "sekiz yıl" olarak değiştirilmişti!
19.02.2014 tarih ve 28918 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6518 sayılı Kolunun 75 inci maddesi ile 5378 sayılı Engelliler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Geçici 3 üncü maddesine "Mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçları, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 07.07.2018 tarihine kadar engelliler için erişebilir duruma getirilir" ifadesi eklenmiştir.
Yapılan demlendirmede; Her ne kadar yasal düzenlemelerde umuma açık hizmet veren alanların Engelliler erişebilirliğine uygun duruma getirilmesi için yasal anlamda süre olmasına rağmen, her bireyin bir engelli adayı olduğu düşünüldüğünde yasal sürelerin bitmesini beklemeden bu tip yerlerin engelli vatandaşlarımızın erişebilirliğine uygun hale getirilmesi yönünde denetimlerin hızlandırılması, engelli vatandaşlarımıza hizmet verecek özel donanımlı bir aracın mevcut imkanlar dahilinde temin edilerek vatandaşlarımızın hizmetine sunulmasının uygun olacağına toplantıya katılan komisyon üyelerinin oy birliğiyle karar verildi.
"Market, Alışveriş Merkezi, Giyim Mağazaları, Kahvehane, Lokanta vb. işyerlerinin girişlerinin engelli vatandaşların kullanabileceği duruma getirilmesi" konusunda Kırklareli Belediye meclisi, Çocuk, Aile ve engelliler komisyonunun hazırladığı rapor;
01.07.2014 tarihli Temmuz ayı Belediye Meclis toplantısında Belediye Meclis Üyesinin önerisi ile  23. gündem maddesi olarak görüşülen "Market, Alışveriş Merkezi, Giyim Mağazaları, Kahvehane, Lokanta vb. işyerlerinin girişlerinin engelli vatandaşların kullanabileceği duruma getirilmesi" talebi, 162 sayılı karar ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 24. maddesinde belirtilen süre içerisinde görüşülerek meclise sunulmak üzere Çocuk, Aile ve Engelliler Komisyonuna havale edilmiştir.
İlimiz merkezinde faaliyette bulunan işyerleri incelendiğinde l(Bir) AVM, 38(Otuz Sekiz) Orta ve Büyük ölçekli Market ve çok sayıda Kahvehane, Lokanta vb. işyerinin bulunduğu tespit edilmiştir.
Adı geçen işyerleri Engelli vatandaşlarımızın ulaşılabilirliği konusunda incelendiğinde, l(Bir) AVM ve 27(Yirmi Yedi) Market işyerinde engelli vatandaşlarımızın faydalanması için yüzde yüz sağlıklı elmasa bile engelli rampalarının bulunduğu, Ancak, diğer işyerlerinde engelli rampalarının mevcut olmadığı gözlemlenmiştir.
07.07.2005 talihli ve 25868 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Engelliler ve Bazı Kanun ve kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un Geçici 2.Maddesinde "Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçitleri  açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlülüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilir." İfadesi yer almaktadır.
Ancak; 12.07.2012 tarih ve 28351 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlülüğe giren 6353 sayılı Kanunun 34. maddesi ile 5378 sayılı Engelliler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un Geçici 2'nci ve 3'üncü madiklerinde yer alan "yedi yıl" ibaresi "sekiz yıl" olarak değiştirilmiştir.
Yapılan değerlendirmede Her ne kadar yasal düzenlemelerde umuma açık hizmet veren alanların Engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilmesi için yasal anlamda süre olmasına rağmen, her bireyin İİr engelli adayı olduğu düşünüldüğünde yasal sürelerin bitmesini beklemeden bu tip yerlerin engelli vatandaşlarımızın erişebilirliğine uygun hale getirilmesi yönünde denetimlerin hızlandırılmasının uygun olacağına toplantıya katılan komisyon üye|erinin oy birliğiyle karar verildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol