8'nci değil, 80'nciyiz!

Kırklareli'nin bebek ölümlerinde ülke genelinde 8'nci sırada yer aldığı ile ilgili çıkan haberlere Halk Sağlığı Müdürlüğü açıklık getirdi. Söz konusu bilginin hatalı olduğunu ifade eden Kırklareli Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Demet Aydoğdu, ilde yaşanan bebek ölümlerinin son derece düşük olduğunu belirterek 2014 yılı verileri ile Türkiye'de bebek ölümlerinin en az yaşandığı ilin Karabük olduğunu onu da Kırklareli'nin izlediğini kaydetti. Aydoğdu söz konusu verinin kaba ölüm oranı olan binde 8.2 olduğunu ifade etti

Kırklareli İl Genel Meclisi'nin Mayıs Ayı 4'ncü oturumu farklı bir şekilde başladı.
Meclis toplantısına katılan Kırklareli Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Demet Aydoğdu, gündem dışı söz alarak bazı gazetelerde çıkan Kırklareli'nin bebek ölümlerinde ülke genelinde 8'nci sırada yer aldığı ile ilgili bilgilere açıklık getirdi.

Söz konusu bilgilinin İl Genel Meclisinde verildiği ancak hatalı olduğunu ifade eden Dr. Aydoğdu, Kırklareli'nin yaşlı nüfusu nedeniyle başlarda yer aldığının doğru olduğunu fakat bebek ölümleri konusunda ise tam tersi sondan ikinci sırada bulunduğunu açıkladı.
Dr. Aydoğdu kendisine söz verilmesi üzerine kürsüden bir açıklama yaparak, "Kırklareli yaşlı bir nüfusa sahip olduğu için Türkiye sıralamasında başlarda yer alıyor. TÜİK'in resmi olarak açıkladığı rakamlara göre Kırklareli'nin kaba ölüm hızı binde 8.2. Bu 2014 yılı için ama bebek ölümlerinde sevindirici gelişme en düşük orana sahip ikinci iliz. Binde 6.5 ile bu bizim için çok sevindirici bir durum. Çünkü Türkiye ortalaması 2014 yılı için binde 11.1 iken Kırklareli'nin ortalaması Türkiye'nin yarısı kadar yani binde 6.5 kadar. Bu da 24 bebek demek oluyor. Yani 2014 yılında canlı doğan bebeklerden 24'ünü kaybettiğimiz anlamına geliyor. Bebek ölümlerine ilişkin çalışmalar Sağlık Bakanlığı'nın emirleri ile Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun yaptığı çalışmada öncelikle bebek ölümleri inceleme komisyonunda değerlendiriliyor sonrasında Halk Sağlığı Kurumunda genel bebek ölümü değerlendirme komisyonuna gönderiyoruz. Sonra bebek ölümlerinin önlenmesi açısından yapılması gerekenler nelerdir, önlemeye yönelik hangi tedbirleri alabiliriz bunları tartışıyoruz. Geçen sene kaybettiğimiz bebeklerimizin tamamı ne yazık ki önlenemeyen sebeplerle kaybettiğimiz bebeklerimiz. İşin doğası gereği kendilerinde var olan rahatsızlıklar veya doğumsal anomaliler veya zamanın getirdiği bir takım rahatsızlıklar nedeniyle kaybedilmiş bebekler olarak kayıtlarımıza girdi. 2014 yılında Karabük'ten sonra Türkiye'de bebek ölümlerinin en düşük yaşandığı ikinci il Kırklareli'dir. Türkiye ortalaması 11.1 iken Kırklareli de bu oran binde 6.5 dir" dedi.
Dr. Aydoğdu'nun açıklamalarının ardından Meclis üyeleri de gerek bebek ölümleri gerekse diğer ölüm nedenleri ve kanser hastalığı konusunda merak ettiklerini sorarak sağlık ve Kırklareli'nin sağlık tablosu konusundaki merak ettikleri konulara birinci elden cevap aldılar.
Konunu aydınlığa kavuşmasının ardından Meclis normal oturumuna döndü.
Gündemin ikinci maddesinde "İl Özel İdaresinin 06/05/2015 tarih ve 4633 sayılı, İl Özel İdaresi emrinde sürekli işçi kadrosunda İş Makine Operatörü (B) olarak görev yapan Ömer Kuru'nun, 28/04/2015 tarihinde vefat etmesinden dolayı kadrosunun iptal edilmesi teklifi" ele alındı. Yapılan görüşmenin ardından teklif kabul edildi.
Gündemin 3, 4, 5, 6 ve 7'nci maddelerindeki Sivriler Köyünün köy yerleşik alan sınırı yeniden tespit işleminin onayı, Karadere Köyünün köy yerleşik alan sınırı yeniden tespit işleminin onayı, Çiftlikköy Köyünün köy yerleşik alan sınırı yeniden tespit işleminin onayı, Ceylanköy köyünün köy yerleşik alan sınırı yeniden tespit işleminin onayı ve Bayramdere köyünün köy yerleşik alan sınırı yeniden tespit işleminin onayı yapılan ayrı oylamalar ile kabul edildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol