Müslüman coğrafyasında tarihi bir öneme sahip Ayasofya Cam-i Kebir'in Açılışının yıl dönümüne dair açıklamalarda bulunan AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, yıldönümünü kutladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük emeklerinin olduğunu dile getiren AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı karar ile yeniden ibadete açtığımız Ayasofya-i Kebîr Cami Şerîfi’nin üçüncü yıl dönümü kutlu olsun. Kubbesinde yankılanan dualar, minarelerinden yükselen ezan kıyamete kadar eksik olmasın” dedi.
Ayasofya aynı yere üç kez inşa edilmiş bir eserdir. Günümüzdeki Ayasofya “Üçüncü Ayasofya” olarak bilinmektedir. Ayasofya’nın ilk inşaatı Hıristiyanlığı Roma İmparatorluğu’nun resmi dini olarak kabul eden I. Konstantin döneminde başlatılmıştır. İstanbul’un yedi tepesinden birincisi üzerinde ahşap çatılı bir bazilika olarak inşa edilen ve o dönemde ‘Büyük Kilise’ ismiyle anılan bu yapının açılışı, 360 yılında II. Konstantin döneminde gerçekleşmiştir. 404 yılında başlayan isyanda çıkan bir yangın neticesinde büyük ölçüde harap olan bu yapıdan günümüze ulaşan bir kalıntı bulunmamaktadır.
Osmanlılar fethin nişanesi olarak kabul ettikleri ve kıymet verdikleri Ayasofya Camii’ne Fatih Sultan Mehmed Han’dan itibaren büyük özen göstermiş, bakım-onarım faaliyetlerini sürekli hale getirmiş ve camiyi eskisinden çok daha sağlam bir yapıya kavuşturmuştur.
Bilhassa Mimar Sinan’ın Ayasofya’ya yaptığı eklemeler ve düzenlemeler, bu insanlık mirasının bugün hâlâ ayakta kalmasında çok büyük rol oynamıştır.Nitekim fethin hemen ardından Ayasofya’ya giden Fatih Sultan Mehmed Han’ın, caminin durumuna üzülerek şu mısraları okuduğu tarihi kayıtlarda bildirilmektedir:
Fatih Sultan Mehmet Han’dan itibaren her padişah, Ayasofya’yı daha da güzelleştirme gayreti içinde olmuş ve zaman içinde yapılan mihrab, minber, kürsü, minareler, hünkâr mahfili, şadırvan, medrese, kütüphane ve aşhane gibi yapılar ile Ayasofya tam tekmil bir külliyeye dönüştürülmüştür.
Ayrıca, Osmanlı döneminde Ayasofya Camii’nin iç süslemelerine de büyük önem verilmiştir. Ayasofya hüsn-i hatt ve çinicilik gibi Türk sanatlarının en zarif örnekleriyle süslenmiş ve mabede yeni estetik değerler kazandırılmıştır. Böylece, Ayasofya sadece camiye dönüştürülmemiş, aynı zamanda insanlığın bu ortak mirası muhafaza ve ihya edilmiştir.
Fetihle birlikte camiye dönüştürülen ve 481 yıl cami olarak hizmet veren Ayasofya, 1930’lu yıllarda restorasyon çalışmalarının başlamasıyla halka kapatılmıştır. Ardından, 24 Kasım 1934 tarihli bir Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülmüştür. Danıştay, 10 Temmuz 2020 tarihinde söz konusu Bakanlar Kurulu kararını iptal etmiştir. Hemen ardından Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan imzası ile yayımlanan 2729 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Ayasofya yeniden ibadete açılmıştır. (T.Ö.Tamtürk)
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
31. Kırklareli Uluslararası Kakava Festivali Başlıyor
14 May 2025 -
Uçmakdere hafta sonu yamaç paraşütü tutkunlarını ağırlıyor
04 May 2025 -
Meriç Nehri'ndeki kürek yarışları Edirne'nin turizmine katkı sağlıyor
04 May 2025 -
Tekirdağ YEDAM tanıtıldı
05 May 2025 -
Tekirdağ'da üreticiler buğdayda rekolte kaybı yaşamamak için yağış bekliyor
06 May 2025 -
Diyanet-Sen Kırklareli Temsilciliğinden imza kampanyası
04 May 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Tekirdağ’da "Sağlıklı Çocuk Sağlıklı Gelecek" Programı başladı
23 May 2025 -
İlimizde Kaç Adet Traktör, Kaç Adet Motosiklet Var? Tüm Veriler Bu Haberde!
24 Nis 2025 -
İlçemizde Kayda Geçen Asayiş Olaylarına Göz Atın
24 Nis 2025 -
Mazot ve Gübre Desteklerinin Son Taksimatı Yarın Hesaplarda!
24 Nis 2025 -
Uzunköprü’de 23 Nisan Coşkusu Doruklara Ulaştı!
24 Nis 2025 -
Keşan ve İpsala Dinamikleri Ankara’ya Çıkarma Yaptı
24 Nis 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol