Kış mevsimi ile birlikte toplamda 6 pazardan istediklerini alamayan ve devamlı hava muhalefetine takılan pazarcı esnafı bu hafta da diğer pazarlarda yaşanılan yoğunluğu aradı. Balık fiyatlarındaki artış da vatandaşı pazardan uzaklaştıran etkenlerden bir tanesiydi. Hava muhalefeti nedeni ile kurulmayan yâda olumsuz etkilenen pazarlarda "Kapalı Pazaryeri istiyoruz" diyen pazarcı esnafı bu kez de büyük marketlerin yaptığı kampanyalara çözüm üretilmesi gerektiğini belirttiler. Bu hafta kimseyi güldürmeyen Cumartesi pazırında esnafın market yorumları da bitmek bilmedi.
"Büyük marketler ekmeğimizi elimizden alıyor"
Yaklaşık olarak 22 yıldır Trakya genelinde Pazar Pazar dolaştığını kaydeden Patatesçi Şükrü, Manav Cüneyt ile köylerden gelen bahçe ürünlerini getiren esnafın ortak cümleleri şunlar oldu; "Yıllardır pazarlarda tezgâh açıyoruz. 2000 yılından önce olan pazarları mumla arıyoruz. 2000 yılından önceki pazarlar alternatifsiz oldukları için çok daha güzellerdi. Günümüze baktığımızda çok hassas dengeler ile var olan pazarları görmekteyiz. Özellikle büyük marketlerin insan hayatına girmesi ve devamlı varlığını büyüterek devamlılığını koruması biz pazarcıların ortak korkusu durumunda.
Özellikle büyük marketlerin Çarşamba ve Cumartesi günleri düzenledikleri "Halk Günleri" sayesinde hedef lediğimiz satışlara bir türlü ulaşamıyoruz. Bugünde gördüğünüz gibi açılan bir market ve açılış günü sebebi ile uyguladığı indirimler bizlerin ekmek paralarını elinden almakta."
"Nüfus oranına göre market sayısına izin verilmeli"
Yıllarını pazarcılıkla geçirmiş olan pazarcı esnafının çözüm önerileri ise uzmanların söyledikleri ile aynı paralelde olması dikkatlerden kaçmadı;
"Dünya üzerinde bakıldığında alışveriş konusunda yaşanılan çılgınca yükselmeleri görmekteyiz. Bunun nedenleri alınamayan önlemler. İnsanları ihtiyacı olmadıkları şeyleri almaya iten tanıtımlar, indirim günleri, açılışlar… Alınması gereken önlemler gayet basit benim pazarcı kafama göre. Kırklareli merkez nüfusu son sayımlara göre 66 bin olarak telaffuz edilmekte. Her şeyin araştırmasını yapan şirketler bir ilin nüfusuna göre bir araştırma yapmalı ve illerde açılabilecek market sayısını belirlemeli. Bu düzenlemeler ile beraber hem haksız rekabet ortadan kalkmış olur hem de Kırklarelili vatandaşının cebindeki parada gitmez. Sadece işin maddi ve bizi ilgilendiren boyutunun dışında cevre kirliliği konusunda da azalmaların olacağından hiç şüphemiz yok. Etrafımıza baktığımızda yerlerdeki çöplerin ve ev atıklarının alışveriş çılgınlığının getirisi olduğunu görebiliriz. Ve bunun en yakın zamanda çözüme kavuşturulacağını tahmin etmekteyiz. Aksi takdirde hem ekmeğimiz elimizden alınacak hem de kirliliğin önünü alamayacağız" dedi.
Büyük marketlerin pazarcılar, balık fiyatlarının ise Kırklarelililer tarafından eleştirildiği Cumartesi pazarından gözümüze çarpanlar ise şunlar oldu;
Patates ve soğan 50 kuruş kilogram fiyatı ile şaşırttı
Ev hanımlarının vazgeçilmez sebzelerinden olan patates ve soğanda yaşanan fiyat düşmesi Cumartesi pazarında da devam etti. Pek fazla yoğunluğun yaşanmadığı pazaryerinde meyvelerden sonra en çok talep edilen gıdalar arsında ki yerini aldı. Yemeklere verdiği tat ile her mutfakta bulunması gereken soğan yine ev hanımlarının filelerindeydi. Patates ise kızarmasından, haşlamasına kadar birçok şekilde servis edilmesi ile ev hanımlarının gözdesi oldu. Patatesin ve soğanın uygun fiyatları vatandaşı kilogram yerine çuval ile almaya yöneltti.
Yeşillikler balığın fiyatına rağmen talep gördü
Maydanoz, lahana, taze soğan, ıspanak ev hanımlarının talebi ile karşılaştı. Özellikle lahanaya olan talep sebze satışı yapan pazarcıları memnun etti. Sudan ucuz sebzeler ev hanımlarının ve ‘sağlığımı korumalıyım’ diyenlerin talebi yoğun oldu. Yeşil ürünlerin uygun fiyatları da ilginin kendilerine yönelmesindeki en büyük et kendi.
Kışlık ürünler ile tekstil ürünleri geride kalan pazarların aksine talep gördü
Kışın gelmesinin ardından kışlık tekstil ve triko ürünü satan pazarcılar yine pazardaki tezgâhlarının başındaydılar. Tekstil ve giyecek konusunda en büyük talebi ise çorapçılar yaşadılar. Özellikle kışlık olarak 3 tanesi 2 TL'ye satılan çoraplar vatandaşlar tarafından kapışıldı.
Kurban Bayramı’ndan sonra geçen yaklaşık olarak 1 ay bu iş ile para kazanmayı hedefleyen esnafı illallah dedirtmişti. Özellikle kazak, mont, şapka gibi kışlık ürünleri satan tezgâhların tercih edildiği Cumartesi pazarında mağazalar ile pazarcı tezgâhlarındaki tekstil ürünlerinin arasındaki fiyat fakları ise dikkat çekti.
Meyveler rutin satış rakamları ile her zamanki gibi
Grip ve soğuk algınlığından dolayı yaşanılan hastalıkların önlenmesinde en etkili yolun vücuda bolca C vitamini takviye edilmesi olduğunu belirten yetkililer bununla birlikte vücudun direncinin C vitamini sayesinde bünyenin direncinin artırıldığı ve içeriye girecek olan virüslerinde bu sayede engellendiğini belirtiyor.
Kış meyvelerinden kış mevsiminin gelmesi ile en çok dikkat çekeni mandalina inatla kilogram fiyatını 1 TL'de sabitleyen mandalina pazarda bir şey almadan tur atan vatandaşın bile ilgisini çekmiş durumda. 1 TL'lik mandalinaya elmanın da eklenmesi meyve satışlarını tavan yaptırdı. Ayrıca tropikal meyvelerde yaşanılan fiyat düşüşü de devam etti. Muz 2,5 TL kivi ise 1 TL'lik paketleri ile alıcısı ile buluştu.
Kış sezonu ile birlikte pazar tezgâhlarında ki yerini almaya başlayan nar sevenleri tarafından ilgi ile karşılandı fiyatında ki belirsizlik nedeni ile yer yer fiyat farklarının olduğu ürün üzerinde vatandaş biraz düşünerek karar verdi. Elmalarda yaşanılan hasat bolluğu ve bereket pazara yansımış durumda köy elması adı altında kamyonetler ile getirilen sert ve yeşil elmalar pazara gelen Kırklarelili tarafından tercih edilen ürünler arasındaydı. 1 TL'ye satılan elmanın kısa bir sürede tükendiği görüldü. Şeker rahatsızlığı olanlar, sindirim problemi olanlar, C vitamin eksikliği olanlara önerilen elmalar bir haftadan beri Kırklareli'nin çeşitli yerlerinde olduğu gibi Cumartesi pazarında da Kırklarelili vatandaşın torbasına girmeyi başardı.
Peynir, zeytin ve bakliyat
Kış mevsiminin en çok talep edilen mutfak ürünleri olan bakliyatlar Kırklarelili hanımlarında gözdesi durumundaydılar. Pazarcı esnafı tarafından 1 kilogramlık paketler halinde hazırlanmış bakliyat ürünleri uygun fiyatları ve kış mevsiminin gerektirmesinden dolayı ev hanımlarının ve evde yaşayan üniversite öğrencilerinin gözdesi oldu. Ayrıca kahvaltılık ürünleri satan tezgâh önleri de istenilen ve beklenen hareketliliğin geldiğinin sinyallerini verdiler. Özellikle peynir ve zeytin satışında beklenen rakamlara ulaşıldığı Çarşamba pazarında peynirin fiyatı 5 TL zeytinin fiyatı ise 4 TL den başladı herkesin bütçesine kadar birçok çeşidi bünyesinde bulunduran kahvaltılık tezgâhları ilgilileri kendine çekmeyi başardı.
Balkan köylüleri kendileri ile yarışıyorlar
Organik ürün denildiğinde ilk olarak köyden gelen pazarcılar aklımıza geliyor. Bu konuda Türkiye genelinde bulunan diğer illerden daha şanslı olan Kırklarelili bunun değerini bildiğini her geçen gün daha belirgin bir şekilde gösteriyor.
Kırklareli'de bulunan çeşitli köylerden gelen ve kendi elleri ile ekip-biçtiği, toplayıp-ürettiği ürünleri ihtiyaç sahiplerine sunan milletin efendisi köylüler; Trakya'nın en büyük pazarının da patronları olmak üzereler.
Kızılcıkdere, Yündalan, Karahıdır, Kavaklı, İnece, Kaynarca, Doyran, Üsküp, Hacıfaklı, Sazara, Koruköy, Yoğuntaş köylerinden gelen pazarcılar Kırklarelililerin gözdesi durumunda. Turşudan tarhanaya, çiçek çaylarından baharatlara, litrelik sütlerden ev ekmeğine kadar birçok el yapımı ürün ile tezgâhlarını açan esnaf ayrıca her pazar kendini yenileyen halleri ile de güven vermekte. Market açılışı ve balık fiyatları nedeni ile kısmen durgunluk yaşayan pazara damgasını 30 TL kilogram fiyatı ile satılan petek balı vurdu. Yine bal kilogram fiyatına rağmen ilgi gördü.
Hamsi, istavrit 10 TL Karadeniz palamut 7 TL
Balık sezonu başladığından beri ayda 8 TON balık tüketen il olarak manşetlere taşınan Kırklareli bu kez balıktan vazgeçecek gibi gözüküyor. Hamsi, istavrit 10 TL kilogram fiyatı Karadeniz palamut 7 TL fiyatı ile Kırklarelili vatandaşların ilgisinin başka yelere kaymasında neden oldu. Balık yemek isteyen Kırklarelili ise 2,5 YL fiyattan satılan Norveç palamuda yöneldi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol