6. Uluslararası Yayla Bağ Bozumu Şenliği 27.09.2014 cumartesi günü Yayla Parkı'nda Rumeli TV canlı yayın yaptı. Ramço iki Rumeli türküsünü gönülden okudu. (Fikrimin İnce Gülü)
Karlıbağ hardaliyesini üreten Rahman Özkaynak hardaliyenin faydalarını anlattı.
"Hardaliyenizi milli içecek hale getiriniz." sözünü Kemal Atatürk Kırklareli'yi ziyaretinde söylemiş. (20-21 Aralık 1930)
Ses sanatçısı Ramço Kırmızı Gülün Alı Var türküsünü okudu. Bu güzelim Balkan türküsünü Balkan göçmenleri çok sever. Ses sanatçısı Ramço,
Dayler Dayler viran dayler…
Yüzüm gülse kalbim ağlar
Edirne köprüsü taştan
Sen çıkardın baştan,
türküsünü güzel okudu. Kent Konseyi Başkanı Aydın Karakoç programa katıldı. Emekli bir öğretmen arkadaşımızdır Aydın Karakoç… Yaylanın eski günlerini anlattı. "Çömlekçilik sanatı vardı. Çömlekçiler buğdayla çömlek ve testiyi takas yapardı. Bu mahallede nalbantlar vardı. Bu meydanda küçük çocuklar futbol oynardı. Bu mahallede eski tarihi mekanlar vardı. Papazın evi gibi.
Gençlik kulübünde balolar yapılırmış. (Gençlik kulübünü hala ayakta tutan antrenör, kaleci İsmail Tırpancı ağabeydir.)
Eskiden sığırtmaçlar vardı. Her evde her mahallede inek bakılırdı.
Eski Güvercinspor, Mezarlıkspor gibi her mahallenin futbol takımı vardı. (Çamlıkspor, Kocahıdırspor, Şerefspor)
İmece usulüyle ayçiçekler ve mısır evlerin bahçelerinde dövülerek tanelere ayrılırdı. Maniler okunurdu. Çocukluk anılarımız güzeldi." dedi.
Ramço, "Gidene bak gidene/ Gidip de dönmeyene" şarkısını okudu.
Yayla kahvesinde yanımda SEDAT SUNAL var. SEDAT SUNAL: "Güneşsporla, Gençlikspor'da Soliç'te futbol oynadım. Drama'dan gelmişiz. Üç erkek üç kız altı kardeştik. Babam şekerci Ali Sunal'dı. Rahmetli oldu."
AYDIN KARAKOÇ: "Harman vardı eskiden. Her evde kuyular vardı." dedi. Kırklareli'nin eski günlerini ben de çok anlattım. Söyleşiler yaptım. Papazın Evi güzel bir lokanta olmuş. Lokantayı çalıştıran İlker Ulutürk'le tanışıp sohbet ettim.
Yayla Caddesi No:25. Bistrocafe - Papazın Evi Lokantası.
Yayla Mahallesi eski evlerinin bazıları restore ediliyor. Avrupa Kültür kentlerinde eski evler korunmaktadır. Trakya Kalkınma Ajansları bu konuda maddi destek de veriyor.
Bazı eski evler yıkılıp yeni apartmanlar yapıldı. Yıkılmak üzere olan evler tehlike saçıyor. Berduşların yatağı oluyor.
Türkiye, tarihi, turistik bir memlekettir. İslam dünyası geleneksel, muhafazakar bir yapısından kurtulup uygar dünyanın yanında yerini almaya çalışırken terör ve savaş yılları insanlığın gelişmesini engelliyor. 21. Yüzyıl sevginin, muhabbetin, dostluğun, insanlığın yüzyılı olması gerekirken Ortadoğu bataklığında insanlarımız perişan haldeler… Rumeli TV'de 6. Uluslar arası Yayla Bağ Bozumu Şenliği Kırklareli'yi tanıtması bakımından yararlı olmuştur… Emeği geçenlere sevgiler. Ses sanatçısı Ramço: Drama köprüsü dardır geçilmez
Soğuktur suları bir tas içilmez be Hasan
Türküsünü okudu. KIRKLARELİ MANİLERİ KİTABININ YAZARI ALİ ÇAKIR GÜZEL BİR KONUŞMA YAPTI.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol