5. GELENEKSEL ÇORLU VELİMEŞE BELDESİ YAĞLI GÜREŞLERİ

Geçen gün Çorlu Velimeşe Beldesi'nde Belediye Başkan Yrd. Mustafa Örnek'le Velimeşe'yi konuştuk. Belediye Başkanı RASİM YÜKSEL: "Velimeşe Yağlı Güreşleri 25 Mayıs 2013 günü yapılacak" dedi. Yağlı güreşlerde ilgilendiğinden Başkan, çok yoğundu.
MUSTAFA ÖRNEK: “Velimeşespor yararına düzenlenen 25 Mayıs 2013 günü Velimeşe Yağlı Güreşleri, Açıkhava konseri yapılacak. Sizi de bekliyoruz. Belediye Başkanımız RASİM YÜKSEL Güreşlere Sevdalıdır. Velimeşe Boza Festivali 7-8 Eylül 2013 günü yapılacak. Tarihi Bozacımızın heykelini belediye girişine diktik. Beldemizin alt ve üst yapısı yapıldı. Yeni bir halı saha yaparak gençlerimize kazandırıldı.
Velimeşespor Süper Amatörde Tekirdağ Bölge Birincisi Oldu. Türkiye Birinciliği için Manisa'ya gidecek." "Dedeler nereden gelmişler."
MUSTAFA ÖRNEK: "Dedemler Bulgaristan Tırnova'dan gelmişler. Velimeşe'de Tekstil Meslek Lisesi, Çok Programlı Lisemizle beraber üç tane ilk ve ortaokulumuz bulunmaktadır. Bu okullara katkımız oluyor. Belediye Başkanımız Rasim YÜKSEL'de Bulgaristan muhaciridir." Dedi.
Velimeşe BAYIR ET LOKANTASI'nın Leziz Yemekleri var. Güzel bir mekan. Belediyenin karşısında. Beldede iki eczane var. Balkan muhacirleri yaşıyor. Çorlu'dan her onbeş dakika bir dolmuş kalkıyor. Çorlu Çerkezköy arasında her türlü fabrika var. Velimeşeye gelirken sol tarafta OUTLET Alışveriş Merkezi'nde ünlü markaların satış tekstil ürünleri satılıyor.
1974 Velimeşe Belediyesi ambleminde tam ortada dilimlenmiş karpuzun fotoğrafı var.
"Velimeşe'nin Karpuzu Bir zamanlar Çok Meşhurdu." "Kırkpınar Yağlı Güreşlerine Katılan Pehlivanların %80'i Velimeşe'ye gelecek." Eski Kırkpınar günlerinde coşku vardı. Otantik Bir Hava Vardı. Babamla Kırkpınar güreşlerini dört-beş kez seyretmiştim. 1960'lı yıllardı… Kırkpınar yanında ağaçlık alanda kadınlar kilimlerini, hasırları serip piknik yaparlardı. Kırklareli'den kamyonlarla Kırkpınar'a giden zahireciler, esnaflar olurdu. Ortalık mahşer gibiydi. Güreşler kıran kırana olurdu. Oğlak, kuzu çevirmeler, limonata, gazoz satanlar, köfteciler, kuruyemişçiler… Eski mahalle fırınlarında güveçler, tepsi ekmekleri, börekler pişerdi. Güzel ekmek, pide yapan fırınlar vardı. Ekmek mis gibi kokardı.
Balkan Muhacir Kadınları güçlü, çalışkan insanlardı. Çocuklarını çok severlerdi.
Komşuluk, akrabalık vardı. Babalar sabahın köründen akşamın karanlığına kadar ekmek parası için gerçek hayatın zorluklarıyla mücadele ederlerdi. Süloğlu, Lalapaşa pazarına Kırklareli'nin terzi esnafı, arasta esnafı, zahirecileri, dericileri giderdi. Yakın köyler dört mevsim Süloğlu, Lalapaşa pazarına hububat getirirlerdi.
Deri para yapardı. Kırklareli'nde Ahmet Ziya Çetintaş'ın, Kasap Yakup Gürel'in yağ, un fabrikaları vardı. Babaeski'nin yazın "Karpuz Festivali" çok meşhurdu… Karahıdır'ın kirazı sepet sepet satılır çarşılarda… Kırklareli'nin çevresi bağlık bahçelikti… Tekirdağ mis gibi kokardı. Domates nefisti. Istranca eteklerinde yaşayan halk, çocuklarını okutmak için canını dişine takardı. "Oğlum ben öksüz büyüdüm. Okuyamadım. Sen oku oğlum. Adam ol. Benim çektiklerimi çekme…" derken samimiydi, babalar… Trakyam seni seviyorum. Sonsuza kadar kalbimdesin. Yaşamak saygıyla, sevgiyle çok güzel… Dostluklar Arkadaşlıklar Kalıcı Olsun…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol