43. Turizm Haftası etkinliklerle kutlanıyor

Kırklareli’nde 43. Turizm Haftası kutlanmaya başlandı. Bu çerçevede dün Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda yoğun bir katılımla birçok etkinlik düzenlendi. Etkinlikler kapsamında ilk olarak Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan bir konuşma gerçekleştirdi. Asan, Kırklareli’nin turizminin her geçen gün daha iyiye gittiğini vurguladı.
Kültür, doğa, kale, mağara, inanç, gastronomi ve spor turizmi alanlarında Kırklareli’nin potansiyelini arttırdığını belirten Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan “Tarihteki kadim ve büyük medeniyetlerin ortak özellikleri, kültür ve sanat alanında önemli değerler üretmiş olmalarıdır. Coğrafyamızda kurulan medeniyetlerin bugüne ulaşan izleri, medeniyetimizin ve kültürümüzün bu topraklara vurulmuş birer mührü gibidir. İnsanlar ve devletler gelip geçmiştir, ancak bu değerler günümüze kadar ulaşmıştır ve gelecek nesillere de ulaştırılacaktır. Turizm, günümüze bakıldığında doğrudan ve dolaylı etkileriyle dünya için önemli bir sektör haline gelmiştir. Ülkemizin ekonomik kalkınmasında rol alan en önemli sektörlerden biri turizmdir. Ülkemiz için turizm; gerek istihdam, gerek dış ticaret açığının kapanması ve ekonomik getirişi sebebiyle stratejik bir sektördür.
Ülkemiz Efes'ten Kapadokya'ya, Nemrut'tan Mevlana'ya, Selimiye'den İshak Paşa'ya dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biridir. Hangi dilden, hangi renkten, hangi inançtan olursa olsun herkese hitap edebilecek bir turizm potansiyeline sahiptir. 2019 yılı UNESCO tarafından "Göbekli Tepe Yılı" ilan edilmiştir. Bu ülke ve bölgemiz için çok önemli bir gelişmedir.
İlimize baktığımız zaman, il merkezinin hemen güneyinde Aşağıpınar mevkiinde uzun zamandır yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda 8200 yıl öncesinden bölgenin en eski çiftçi toplumlarına rastlanmıştır. Bu bulgular. Trakya'daki ilk uygarlık temelleri olması bakımından bilim dünyasında büyük bir ilgi ve heyecanla karşılanmıştır. İğneada'nın Turizmi Geliştirme ve Koruma Alanı olarak ilan edilmesi, Fatih Dökümhanesi'nin restorasyonu ve yöresel ürün pazarlama merkezleri kurulması ayrıca ilimizde yapılan kültür evleri hem ilimizin hem de bölgemizin tanıtımına ve yöre insanının ekonomik kalkınmasına katkı sağlamakta ve sağlamaya devam edecektir. Komşu ülkemiz Bulgaristan ile yürütülen Avrupa Birliği projeleri kapsamında, Ayanikola Manastırı, Açık Have Müzesi, Kırsal Turizmi Geliştirme projeleri ve bölgenin tanıtımına yönelik çeşitli destinasyon çalışmaları yapılarak bölge turizminin gelişmesine katkı sağlanmıştır. Bunun yanı sıra, ilimizde turizm çeşitliliği oldukça fazladır. Kültür, doğa, kale, mağara, inanç, gastronomi ve spor turizmi alanlarında potansiyeli her geçen gün artmaktadır. Elimizdeki verilere baktığımızda 2015 yılında ilimizde yapılan konaklama sayısı 40.000 civarında iken, günümüzde konaklama sayısı 200.000'e, günü birlik gelen misafirlerimizin sayısı da bir milyona dayanmıştır. Yerel yönetimlerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın desteği ve halkımızın misafirperverliği, ziyaretçi sayısının daha da artmasına katkı sağlayacaktır. Kültürü koru, geliştir ki, geleceğin olsun. Bu vesile ile turizm haftasının ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Konuşmanın ardından turizm konulu şiir okundu ve folklor gösterisi gerçekleştirildi. Sonrasında turizm sektör temsilcileri Kırklareli Valisi Osman Bilgin’i ziyaret etti. 43. Turizm Haftası etkinlikleri çarşamba günü de devam edecek.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Komşumuz Edirne sınır komşularımızdan bile her hafta on binlerce turist ağırlarken biz çok gerideyiz. Malesef kendimiz çalıp kendimiz oynuyoruz.