30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN

30 Ağustos 1922 Türkün Yunan ordusunu denize döktüğü zaferin yıldönümleri eskiden büyük törenlerle kutlanırdı.
"Bağımsızlık ve özgürlük karakterimdir." Diyen büyük Atatürk zafere inanmıştı.
26 Ağustos 1922 günü top atışlarıyla başlayan Türk ordusunun zaferi yurdun, milletin özgür ve bağımsız olmasını sağlamıştı. 19 Mayıs 1919 günü Samsun'a arkadaşlarıyla çıkan Atatürk yakın tarihimizde Çanakkale zaferinin kazanılmasında önemli bir rolü kumandan olarak kendini kanıtlayan önderimizdir…
Bir tarihçi olarak büyük önderimizin verdiği kurtuluş mücadelesi Avrupa'nın sömürgelerinde heyecanla karşılandı. İngilizler, Fransızlar, Avrupalılar zaman içinde sömürgelerini kaybettiler. Bağımsızlığına kavuşan sömürge ülkeleri barış içinde kalkınmak için çalışmaya başladılar.
Savaştan çıkan yoksul, eğitimsiz toplumlar için kalkınma seferberlikleri başladı. Eğitim, tarım, sanayi, ulaşım gibi pek çok alanda planlı kalkınma hareketi başlatıldı.
1923 yılında Atatürk İzmir İktisat kongresinde Milli İktisat konusunda önemli kararlar aldı. Ekonomide sağlam adımlar atılmaya başlandı.
Lozan antlaşmasında kapitülasyonlar kaldırılmıştı. Kabotaj kanunuyla denizlerimizde ticaret gemilerimiz rahatça dolaşacaktı. Eskiden zengin Rumlar, Yahudiler, Ermeniler ticarete hakim olmuşlardı. Piyasaya egemen olan gayrimüslimler çok zengin olmuşlardı. Avrupalı tüccarlar onlarla içli dışlıydı. Osmanlıya borç para veren Avrupalı devletler pek çok ticari imtiyaz kazanmışlardı. Borçlu Osmanlı devleti borcunu ödeyemez durumdaydı. Devletin gelir kaynaklarına Avrupalı devletler el koymuştu. Güçlü Osmanlı devletinin zenginliği mazide kalmıştı.
1699 Karlofça Barışıyla beraber toprak kaybetmeye başlayan Osmanlı devleti Rus Çarlığı ve Avusturya imparatorluğu ile yaptığı savaşlardan mağlup çıkmıştı.
Tarihin en güçlü devleti Osmanlı çöküşe geçmişti. Sanayi devrimiyle zenginleşen sömürgelerden elde ettiği büyük zenginliklerle Avrupalı devletler dünyaya egemen olmuştu. Teknolojide ve bilimde ilerleyen Avrupa'nın hedefi dünyanın bütün yer altı zenginliklerine sahip olmaktı. 1908 Reval Buluşmasında İngiltere ve Rus çarlığının delegeleri bir araya gelerek Osmanlıyı Balkanlardan atarak büyük bir darbe vurmaktı.
Birinci Balkan Savaşında Bulgar ordusu Çatalca'ya  kadar gelerek Trakya'yı kana buladı.
Çatalca'da Bulgar ordusu büyük bir Türk direnişiyle karşılaştı. Kanlı bir savaş oldu. Bulgar ordusunun hedefinde İstanbul'u da alıp işgal etmek vardı. İkinci Balkan savaşında Osmanlı topraklarını işgal eden ülkeler arasında anlaşmazlık çıktı. Birbirine düştüler. Bulgar ordusu Trakya'dan çekilmek zorunda kaldı. Balkanlardan göç eden Müslüman halk Trakya ve Anadolu'ya yerleşti. Trakya'da Anadolu'da Balkan Türkleri yaşama tutundu. Türkiye'nin çimentosu oldu. Trakya gezi turlarım devam ediyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol