23. KIRKLARELİ KARAGÖZ KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ'NDEN NOTLAR

Emekli Resim Öğretmeni HASAN FIÇICI'nın Gar Binasındaki resim sergisini gezdim. HASAN FIÇICI'nın Yaşam Öyküsü: Kırklareli'nin Kaynarca Beldesi'nde doğdum. Kepirtepe Öğretmen Okulu'nda Selahattin Taran ve Ali Demircioğlu'dan; Çapa Öğretmen Okulu'nda Malik Aksel ve İlhami Demirci'den resim dersleri aldım. 1960 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü resim bölümüne girdim. Adnan Turani atölyesinden 1963 yılında mezun oldum. 1940 doğumluyum.
Sinop Kız Öğretmen Okulu'nda Edirne Erkek Öğretmen Okulu'nda ve Silivri Lisesi'nde resim öğretmeni olarak görev yaptım.1984 yılında emekli oldum. Halen Silivri'de oturmaktayım.
Baltık ülkelerinin başkentlerini gezdim. Resimlerimde kendime özgü bir arayış içindeydim. Figürden yola çıkıyorum. 1934 yılında dedeler Bulgaristan Tırgovişte'den gelerek KAYNARCA'ya yerleşmişler. Doksan beş tane resmim var. Sizinle tanışmaktan çok memnun oldum." Dedi. Resim sergisini 26 Mayıs 2013 günü gezdim. Gar Binasının kapıları, pencereleri çok eskimiş. Tarihi binalarımız bize hatıra kalmış… Tarihe saygı özümüze, geçmişimizin güzelliklerine saygıdır… Ata Bir Milletizdir.
Sayısız eserimizi korumaya almalıyız. Betonlaşan bir dünyada yaşıyoruz. Resimlerdeki konular çok canlı bir şekilde renklendirilmiş… Soyutun gizli bir türküsü gibi her şey. Hasan Fıçıcı ile sergiyi gezerken şiirsel, sanatsal komposizyonları anlamaya çalıştım… Karlı Kayın Ormanı, yağmurda yürüyen sevgililer, rengarenk keman, evine yakacak odun götüren köylü ve rengarenk ağaç, Silivri sahilinde akşam güneşi, Yörük kadın ve çocuğu, çiçek (natürmort), mektup yazan kız (Sevdalı kız) İstanbul Kız Kulesi ve Yeni Camii, dükkanlar… Keşan Gökçetepe'de güneşin doğuşu, kayıkla gelen maceracı… Rengarenk kayıklar… Çok canlı pastel renkler… Kız kulesi önünde balıkçılar.
Karadeniz'de ormanlar içinde çağlayıp akan sular… Su yaşamdır. Ağaçtır, çiçektir. Ormandır.
Keşkek kaynatan üç köylü kadını… İspanyol'a Kamelya'lı kadının figüratif resmi… Dinlenen genç kız… Yağmurda hava alanı… Karlı ormanda yürüyenler… Ağaçlar rengarenk …
Ressam Hasan Fıçıcı'nın torunu Derin Aydoğdu'nun kitap ayraçları rengarenk…
Yağlı boya yanında akrilik boya ile de yapılmış resimler var..
İstanbul resimleri çok canlı, rengarenk boyalarla yapılmış. Ah eski İstanbul kalbimdesin.
Yahya Kemal Beyatlı'nın eski İstanbul'u fotoğraflarda, resimlerde yaşıyor… Hatıralarımızda yaşıyor… 1.5 milyonluk 1965 yılı İstanbul'u çok güzeldi…
Galata Köprüsü, Eminönü'de balık ekmek, Kapalı Çarşı İstanbul'un en güzel tarihi mekanı… Işıl ışıl dükkanlar. Mahmut Paşa cıvıl cıvıl. Konfeksiyon dükkanları, Sirkeci-Halkalı arası her an tren var… Kadıköy, Üsküdar, Boğaziçi, Aşiyan, Bebek…
Beyoğlu'nda Çiçek Pasajı, sinemalar… Aileler sinemaya, matinelere giderdi. Tiyatrolarda en ünlü eserler oynanırdı… Sevdalı gençlerdik…
1965-1970 Eski İstanbul Günleri… Mayıs 1968 Gençliğin 6. Filoya karşı protesto günleri… Romantik, hümanist gençlik kitap okurdu.
Vahşi kapitalizme karşıydı… Sevgiden yana bir dünyayı ressamlar, insancıl yazarlar, şairler kurabilir… Sanat her şeydir… Kültürlü toplumlarda sanata saygı vardır…   

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol